Destinacije – Mistični Fes - srednjovekovni sjaj Maroka – Travel Magazine

Mistični Fes – srednjovekovni sjaj Maroka

Mistični Fes – srednjovekovni sjaj Maroka

Zakoračiti u medinu Fesa znači ući u jedan od najsjajnijih srednjovekovnih gradova na svetu. Ovdašnja zamršena mreža uličica, dom je izvanredne islamske arhitekture – detaljno ukrašenih džamija, palata i medresa (teoloških škola). Međutim, magija svakodnevice najviše očarava posetioce. Zanatlije iscrtavaju šare u mesingu, magarci prevoze vreće sa začinima između sukova, a miris svežeg čaja od nane koji dopire sa ulaznih vrata opija prolaznike. Može vam se učiniti kao prizor iz Hiljadu i jedne noći. Ali, ovo nije san. Fes je živopisan grad u kome se zaista živi, a ne grad sačuvan uglavnom radi turista. Upravo ga ta karakteristika čini toliko očaravajućim.

Maroko suveniri koje treba kupiti
PROČITAJTE I…

Jedinstveni suveniri koje treba kupiti u Maroku

Upoznajte Fes uz laganu šetnju

Provedite neko vreme lutajući lavirintom medine, koja je na listi svetske baštine UNESCO-a. Gde god da zakoračite otkrićete nešto novo i zanimljivo. To može biti elegantno dvorište ili pomalo oronula palata, čije pločicama popločane podove i naprsle kolonade očekuje detaljna restauracija. Nakon obilaska napravite predah uz mešavinu svežeg voća i uživajte u pogledu na stari grad sa krova kafea Nagham, u neposrednoj blizini kapije “Bab Bou Jeoud”.

Ako zanemarite magarce, medina je bez saobraćaja i stvorena je za laganu šetnju. Odlično polazište je “Tala’a Kebira”, duga ulica koja vijuga kroz stari grad. Usput ćete naići na brojna mesta od arhitektonskog značaja i dve srednjovekovne medrese na oba kraja. Medresa “Bou Inania Madrasa” na jugozapadu i “Al-Attarine Madrasa” na severoistoku. Obe su odličan uvod u marokansko zanatstvo, sa velikim površinama ukrašenim zanimljivim pločicama, gipsanim radovima i izrezbarenom kedrovinom.

Najbolje je da ne žurite previše sa odlaskom od jedne tačke do druge. Sati se mogu provesti lutajući ovim gradom. Zaustavite se da probate ukusne puževe ili supu od boba sa uličnog štanda. Ako želite nešto više, uputite se ka krovu kafea Clock, blizu južnog kraja ulice “Tala’a Kebira”. Ovde se na jelovniku nalaze neka zanimljiva lokalna jela, kao na primer hamburger od mesa kamile. U kafeu se, takođe, održavaju i zanimljivi časovi kuvanja koji uključuju obilazak lokalne pijace radi nabavke sastojaka, što je odličan način da se snađete u marokanskoj kuhinji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @brianshimshady

Umetnost i zanatske rukotvorine

Obližnji muzejDar Batha” priča priču o jedinstvenim arhitektonskim karakteristikama i unutrašnjoj dekoraciji koju ćete uočiti širom Fesa. Muzej je posvećen marokanskoj umetnosti i zanatima, od čuvenih “zelligepločica (ručno izrađene marokanske glinene pločice sa bisernim sjajem i velikom ukrasnom moći) do “tadelakt”-a, sjajnog dekorativnog marokanskog gipsa. Muzej je smešten u bivšoj letnjoj palati sultana i poseduje prelepu baštu. Mnogi eksponati su spašeni iz napuštenih kuća u medini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amélie Corne (@ameliecorne)

Slična atmosfera izbledele raskoši i veličine može se doživeti i u palatiGlaoui”, koja je od muzeja udaljena desetak minuta. Elegantna, trošna rezidencija iz 18. veka, prava je mreža međusobno povezanih terasa i dvorišta, ništa manje impresivna zbog svoje dotrajalosti.

Zanatska scena u Fesu je i dalje živa tradicija, sa raznovrsnim zanatlijama, od kazandžija do ćilimara koji vredno rade i usavršavaju svoje kreacije u malim radionicama. Jedan od najpoznatijih proizvoda ovog grada je kožna galanterija. Nijedno putovanje u Fes ne bi trebalo da preskoči kožaru Chouara, jednu od tri poznate štavionice kože. Ovo je najveća i jedna od najstarijih. Koža se prerađuje i farba u ovom impresivnom kompleksu još od 16. veka.

Fes i njegovi hamami

Miris kože može biti toliko oštar i jak da ćete možda poželeti da “izbrišete” ovo iskustvo sa svoje kože. Širom grada postoje javni hamami ili parna kupatila, uključujući i mermerni “Hammam Mernissi & Spa”. Ukoliko se odlučite da u Maroku boravite u nekom od rijada, luksuznih kući ili palata sa unutrašnjim vrtom, imajte na umu da mnogi od njih imaju svoje privatne hamame. Ovi hamami spajaju tradicionalne metode sa proizvodima poput aromatičnih ulja kako bi ponudili luksuzniji doživljaj. Spa centar, ukrašen prepoznatljivim pločicama, u “La Maison Bleue” je jedan od najboljih.

Kada dođe vreme za večeru, ušuškajte se u bašti restorana “The Ruined Garden”. Smešten u nekadašnjoj trgovačkoj kući, restoran u romantičnoj bašti dvorišta služi jela poput marokanskog goveđeg tagina i pečene jagnjetine, ali nudi i vegetarijanske opcije. Nakon večere, sa terase nekog od obližnjih rijada, gledajte kako sunce zalazi nad planinama Atlas dok se mujezinov poziv na molitvu izdiže iznad grada.

Saveti lokalaca:

Ain Nokbi

Ova četvrt, neposredno izvan medine, dom je grupe radionica specijalizovanih za grnčarstvo i izradu čuvenih glinenih pločica (zellige). Poznate marokanske pločice se mogu pohvaliti širokom paletom boja i kompleksnom geometrijom. U radionicama možete posmatrati i ceo proces izrade pločica.

Muzej Nejjarine

Muzej je smešten u impresivnoj zgradi izgrađenoj početkom 19. veka koja je služila kao konačište za posetioce. Danas se ovde nalazi privatna zbirka drvenih umetničkih i zanatskih rukotvorina iz cele zemlje. Na krovu muzeja je smešten prijatan kafe.

Fes i privatne ture

Postoji mogućnost privatnih tura i obilazaka zanimljive islamske arhitekture u gradu uz pomoć stručnjaka. Fokus je na privatnim kućama u stambenim naseljima, sa mogućnošću da se vide i neke u toku restauracije, ali i obnovljene kuće.

48 sati u Kairu
PROČITAJTE I…

48 sati u Kairu

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
71Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *