Destinacije – Mon Sen Mišel - turističko hodočašće na ostrvo sv. Mihaila – Travel Magazine

Mon Sen Mišel – turističko hodočašće na ostrvo sv. Mihaila

Mon Sen Mišel – turističko hodočašće na ostrvo sv. Mihaila

Sa preko 2,5 miliona posetilaca godišnje, malo stenovito ostrvo Mon Sen Mišel u kanalu Lamanš jedna je od najvećih turističkih atrakcija Francuske. Posebno je zbog svoje hiljadugodišnje istorije, zbog koje se našlo i na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Svoju atraktivnost Mon Sen Mišel delimično duguje neobičnoj lokaciji i lepoti zaliva u kome se nalazi. Smešten je u blizini gradića Avranša u Normandiji, nedaleko od granice sa Bretanjom, a njegova površina iznosi 55.000m2. Čuveno je po benediktinskom manastiru koji predstavlja jedan od najboljih primera francuske srednjovekovne arhitekture.

Nekada se kopnom do ostrva moglo stići samo u vreme oseke, ali krajem 19. veka pojačana je prirodna prevlaka i do Mon Sen Mišela je izgrađen put.

Legenda

Navodno je do izradnje prve crkve ostrvo nosilo naziv Mon Tomb, jer izgledom podseća na humku u moru. Zatim se, prema legendi, 708. godine lično arhangel Mihailo obratio lokalnom biskupu i zatražio je od njega da ovde izgradi crkvu. Budući da biskup nije pristajao ni nakon nekoliko uzastopnih molbi, anđeo mu je prstom napravio rupu u lobanji. U crkvi u Avranšu se čuva lobanja za koju se veruje da je pripadala biskupu.

Godine 966. benediktinski kaluđeri su na ostrvu osnovali manastir, čiju izgradnju i život su finanasirale vojvode Normandije i kasnije francuski kraljevi

Foto: 2990108 from Pixabay

Istorija

Godine 966. benediktinski kaluđeri su na ostrvu osnovali manastir, čiju izgradnju i život su finanasirale vojvode Normandije i kasnije francuski kraljevi. Ubrzo je manastir prerastao u jednu od vodećeih benediktinskih opatija. Izgrađena su i dodatna manastirska zdanja, koja danas predstavljaju dragulj srednjovekovne arhitekture. Opatija je postala centar znanja koji je privlačio velike umove tog doba. Uprkos čestim sukobima koje su vladari sa obe strane Lamanša međusobno vodili, hodočasnici su na Mon sen Mišel dolazili u sve većem broju. u 14. veku, tokom Stogodišnjeg rata, oko opatije su podignute utvrde, zahvaljujući kojima je odolela 30 godina dugoj opsadi.

Propadanje i obnova

Nažalost, u vreme Francuske revolucije opatija je pretvorena u zatvor i njena obnova je počela tek krajem 19. veka. Na 1000. godišnjicu od osnivanja manastira, 1966. godine u njemu je prvi put ponovo održana služba, a od 2001. naselili su se i monasi i monahinje. Mnoga stara zdanja iz 15. i 16. veka duž strme seoske ulice (Grande Rue) sada su postala muzeji, hoteli, restorani i prodavnice za brojne turiste.

Velikim stepeništem (Grande Degre) turisti se penju do glavnih arhitektonskih dragulja ostrva. Nakon divljenja Opatijskoj crkvi, možete uživati u neopisivom pogledu na zaliv.

Mnoga stara zdanja iz 15. i 16. veka duž strme seoske ulice (Grande Rue) sada su postala muzeji, hoteli, restorani i prodavnice

Foto: mies1951 from Pixabay

Muzeji

Na ostrvu ima nekoliko muzeja. U Arheoskopu ćete saznati više o izgradnji i istoriji mesta, a Muzej istorije ima nekoliko zanimljivih zbirki (oružje, slike, skulpture, satovi). Na Mon Sen Mišelu se nalazi i Pomorski i muzej ekologije, u kome se možete informisati o jedinstvenoj visokoj plimi na ovoj lokaciji, ali i projektu za očuvanje i obnovi pomorskog karaktera ostrva. Kuća Tiphaine je rezidencija iz 14. veka sa originalnim nameštajem, slikama i tapiserijama. Vredi posetiti i parohijsku crkvu, posvećenu svetom Petru. Karte za muzeje ne mogu se obezbediti unapred online, već se kupuju na lokaciji.

Razmislite o noćenju

Dnevni izleti do Sen Mišela se iz, na primer, Pariza mogu organizovati lako, ali ako vas intenzivna putovanja iscrpljuju, razmislite o tome da provedete noć u blizini ostrva. I na Mon Sen Mišelu ima više hotela i BnB smeštaja, ali cene su mnogo povoljnije u okolnim mestima. Budući da je praktično na granici Bretanje i Normandije, obe regije zavređuju istraživanje i možete odabrati neko od mesta i u jednoj i u drugoj.

Dnevni izleti do Sen Mišela se iz, na primer, Pariza mogu organizovati lako, ali ako vas intenzivna putovanja iscrpljuju, razmislite o tome da provedete noć u blizini ostrva

Foto: Free-Photos from Pixabay

Magija plime i oseke

Plima i oseka oko ostrva su veoma izražene i predstavljaju svojevrsnu atrakciju. Tokom plime Mon Sen Mišel izgleda gotovo čarobno, jer sa pravim svetlom na površini mora pravi nestvarnu refleksiju. I oseka može biti zanimljiva, budući da se voda potpuno povlači i ostrvo ostaje okruženo peskom. Posetioci mogu da se šetaju slobodno. Ipak, ako ne znate raspored plime i oseke, ovo može biti veoma opasno. Zato se turisti nikada ne šetaju sami, već u okviru organizovanih tura.

Plima i oseka oko ostrva su veoma izražene i predstavljaju svojevrsnu atrakciju

Foto: Franck Barske from Pixabay

Selo

Ma koliko čarobno izgledalo, ostrvo nije neka izmišljena turistička atrakcija. Zapravo, ovo je dom za 44 stanovnika, uključujući monahe i mohaninje koji obitavaju u opatiji. Zato imajte poštovanja prema njima i njihovom domu. Ne slikajte ih i ne ulazite u privatne kuće!

Gastronomija

Iako malo, ostrvo je dom nekih odličnih restorana. Najpoznatiji je La Mère Poulard iz 1879. godine, čuven po svojim vazdušastim omletima, a vredi posetiti i palačinkarnicu Crêperie La Cloche. Naravno, cene hrane na ostrvu su veoma visoke, pa ako to nije u skladu sa vašim budžetom, slobodno za put zapakujte svež hleb, voće i neki odličan francuski sir. Imaćete piknik na zaista jedinstvenoj lokaciji.

Iako malo, ostrvo je dom nekih odličnih restorana. Najpoznatiji je La Mère Poulard iz 1879. godine, čuven po svojim vazdušastim omletima

Foto: Yoann BAUMERT from Pixabay

Suveniri

Suveniri na ostrvu su takođe papreno skupi. Posetioci se najčešće odlučuju da sa sobom ponesu izvrsne kolačiće sa puterom iz već pomenutog restorana La Mère Poulard. Ipak, imajte na umu da u bilo kojoj prodavnici u Francuskoj te iste kolačiće možete naći za delić cene po kojoj se prodaju na Mon Sen Mišelu.

Saznajte još koji su najlepši gradovi južne Francuske, ali i koji su najbolji francuski sirevi. Pročitajte putopise o šarmantnom Lilu i još jednom utvrđenom gradu spomeniku – Karkasonu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
42Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *