Destinacije – Nacionalni Park Lovćen – Travel Magazine

Nacionalni Park Lovćen

Nacionalni Park Lovćen

Nacionalni park Lovćen se nalazi na istoimenoj planini, koja je deo dinarskih Alpa. Nalazi se na jugoistoku Crne Gore i obuhvata područje od 6.220 hektara. Proglašen je nacionalnim parkom 1952. godine. Lovćenske serpentine predstavljaju svojevrsnu arhitektonsku relikviju, koja je pored Njegoševog mauzoleja, jedno od najposjećenijih mesta u toj regiji.

Njegošev mauzolej, koji se ovde nalazi, smatra se remek-delom vajara Ivana Meštrovića. To je najviši mauzolej na svetu i mesto večnog počivališta Petra Petrovića II Njegoša. Sa vrha Njegoševog mauzoleja prostire se predivan pogled na Bokokotorski zaliv i Katun Nahiju.

Lovćen – Crna planina

Zanimljivo je da je baš ova planina, koja se još naziva i “Crna planina“, zaslužna za ime koje nosi Crna Gora. Najviši vrhovi, Štirovnik i Jezerski vrh nadvijaju se na oko 1700 metara nadmorske visine. Obronci grebena Lovćen su stenoviti, sa mnoštvom dubokih dolina, jama i klisura, koje daju senzacionalan izgled pejzažu.

U nastavku je video sa kadrovima divlje lepote Crne Gore – nacionalni park Lovćen, ukrašen jesenjim bojama.

Nacionalni park Prokletije
PROČITAJTE I…

Nacionalni park Prokletije

Ostale zanimljive destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
6Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. U Crnu Goru redovno idem na more. Avionom do Podgorice, pa uzmem cars4rent i onda gde me put odnese. I nikad ne obiđem Lovćen, Cetinje, manastire…
    E, ove godine ću da ispravim grešku. Hvala za ideju. 🙂

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *