Destinacije – Najbolje karipske plaže – Travel Magazine

Najbolje karipske plaže

Najbolje karipske plaže

Na Karibe se putuje zbog predivnih plaža. Ova regija je sinonim za neverovatne krajolike, idilična ostrva, grebene i pećine.

Kada u ponudi imate toliko raznolikosti, biće vam teško da izaberete šta prvo da posetite. Da bismo vam pomogli u izboru, rangirali smo najbolje plaže na Karibima. Ovu regiju odlikuju sitan pesak i tirkizni talasi, što je doprinosi njenoj reputaciji.

Američka Devičanska Ostrva

Ova ostrva imaju titulu „Karipski raj Amerike„. Najpoznatija slika sa ove destinacije su igrači na štulama kako plešu moko ples tokom karnevalske parade. Tamo ćete čuti raspevan kreolski dijalekt ili ručati paštetu od morske ribe, i sve to bez gubitka prijema na mobilnom telefonu. Četiri glavna ostrva su Sent Tomas, Sent Džon ili Sen Kroa i Voter. Uživaćete u netaknutoj prirodi i kolonijalnoj istoriji tokom vašeg odmora. A svako ostrvo nudi nešto drugačije.

Ostrvo Sent Tomas zovu „Rok siti“ zbog brežuljkastog stenovitog horizonta. Svetski je poznat po luksuzu, od megajahti usidrenih u luci do mnogobrojnih izloga vrhunskih modnih brendova duž glavne ulice. Ostrvo Sent Džon najčešće posećuju mladenci koji ovde provode medeni mesec. Ono će se dopasti i ljubiteljima prirode, jer se prostire 2.800 hektara parkova i netaknutih plaža. Ostrvo Sen Kroa se nalazi na jugu Karipskog mora, manje je posećeno od strane turista, ali je zanimljivo jer ima plantaže šećerne trske i destileriju ruma, koji nam daju uvid u prošlost i sadašnjost Devičanskih ostrva.

Ovo ostrvo ima titulu "Karipski raj Amerike" i mesto gde možete videti igrače na štulama kako  plešu moko ples tokom karnevalske parade

Foto: Andreas Komodromos from Flikr

Bahami

Arhipelag od 700 ostrva čine Bahame, koji mame milione turista svake godine. U ponudi su razne varijante luksuznog smeštaja, pa je na vama da izaberete odmor na nekoj od mnogih plaža koje zapljuskuju beli penušavi talasi. U ponudi su i privatna ostrva, jedinstveni izleti za ribolovce i ronioce i djuti fri šopovi. Porodice koje posete Bahame prepuštaju se prvoklasnim rizortima kao što je Atlantis na Rajskom ostrvu.

Ljubitelji prirode uživaće u aktivnostima daleko od hotelske zone, istražiće netaknuta zaštićena područja kao što su rezervati Leon Levi Native Plant na ostrvu Eleuthera i Lucaian National Park na ostrvu Grand Bahama. Entuzijasti zainteresovani za istoriju, ruševine i artefakte iz kolonijalne ere, ali i priču o starosedeocima kao što su Lukajci ili pleme Aravak, sve što ih interesuje mogu pronaći na ostrvu San Salvador i Mačjem ostrvu.

Arhipelag od 700 ostrva čine Bahame, koji mame milione turista svake godine

Foto: Lisa Larsen from Pixabay

Turks i Kejkos

Kristifor Kolumbo prvi put je pristao u zapadnoj hemisferi upravo na karipskim ostrvima Turks i Kejkos uz obalu današnjeg Kobern Tauna. Ovu destinaciju čini osam naseljenih ostrva i arhipelag od sprudova i koralnih grebena. Savršena su kontrateža užurbanom životnom stilu koji se vodi u gradovima. Turks i Kejkos imaju reputaciju destinacije koju posećuje veoma malo turista, što daje ekskluzivitet. Atmosferu bez premca čine morska voda, nebesko plave boje, plaže pokrivene belim peskom i niz koralnih grebena.

Posledice razarajućeg uragana koji je 2017. godine pogodio ovo područje su sanirane. Ostrvo Grand Turk je istorijsko i kulturno jezgro, gde se nalazi Nacionalni muzej Turks i Kejkos. Najglamuroznije ostrvo je Providens sa mnoštvom luksuznih hotela. Maleno ostrvo Salt Kay je lokacija za najbolje ronjenje jer odatle možete da istražite jedan od najvećih grebenskih sistema na svetu.

Kristofer Kolumbo prvi put je pristao u zapadnoj hemisferi upravo na Karipskom ostrvu Turks i Kaikos uz obalu gradića Kokburn

Foto: huggs24 from Pixabay

Britanska Devičanska Ostrva

Britanska Devičanska Ostrva su najekskluzivnija i najmanje razvijena ostrva Kariba, što samo doprinosi njihovoj magičnoj privlačnosti. U ovom raju na zemlji nalaze se poznata letovališta, vile, restorani i druge turističke atrakcije. Naglašeni luksuz privlači putnike dubokog džepa sklone jedrenju, koji su željni privatnosti. Mnogi putnici koji posete Britanska Devičanska Ostrva dolaze trajektom sa drugih Karipskih ostrva.

Mnogi smatraju da ova raskošna destinacija mnogo košta, pa sebi priušte samo dan ili dva uživanja. Najbolje je rasporediti svoj odmor i ujedno obići i obližnja Američka Devičanska Ostrva i Angvilu. Drugi smatraju da je najbolje fokusirati se samo na neko od ovih 60 ostrva i koralnih grebena. Na ostrvu Tortola ćete pronaći plaže sa belim peskom, koje karakterišu veoma izražene plima i oseka, mirni istočni vetrovi i planinske litice.

Na malom ostrvu Jost Van Dike ponudiće vam ukusnu karipsku hranu i piće i jednu od najboljih novogodišnjih zabava u regionu. Zainteresovanim turistima ponudiće organizovano ronjenje i ribolov kao jednodnevne ekskurzije. Baths je najživopisnija plaža na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a nalazi se na ostrvu Devičanska Gorda. Za to postoji veoma dobar razlog, jer se na njemu jedinstvene pećine nalaze usred gigantskih granitnih oblutaka. Obavezno imajte na umu svakodnevnu gužvu na ovoj destinaciji koja privlači reke turista.

Ukoliko ste u potrazi za skrivenim mestom tokom svog odmora, pokušajte sa ostrvom Anegada, jer ćete uživati u njegovom usporenom tempu, prelepim krajolicima i pesku Karipskog mora. Nažalost, uragan Irma je u septembru 2017. godine teško pogodio Britanska Devičanska Ostrva, pa ćete i dalje videti posledice njegovog razornog delovanja.

Britanska devičanska ostrva su najekskluzivnija i najmanje razvijena ostrva Kariba, što samo  doprinosi njihovoj magičnoj privlačnosti

Foto: neufal54 from Pixabay

Angvila

U poređenju sa nekim karipskim ostrvima koji pretenduju da privuku gomile turista i njihov novac, na Angvili ćete pronaći nešto autentičnije. To je postignuto uvođenjem zabrane uplovljavanja kruzera, zabranom rada kockarnica, a na ostrvu nije dozvoljeno ni graditi visoke hotele. Na Angvili dominiraju vile na plažama, bistra voda prepuna korala, a neasfaltirani putevi ostrvu daju poseban šarm.

Ugodno je gde god se okrenete, od velelepnih rizorta do sofisticirane kuhinje koju služe pod vedrim nebom. Dani su ovde dugi, pa jedino što vam preostaje je da provodite vreme opuštajući se. Kada sunce zađe, obradovaćete se jednom od najboljih izvođača muzike uživo na zapadnoj hemisferi. Lokalni muzičar Bankie Bank svirao je sa svetskim muzičkim legendama kao što je Bob Dilan.

Kajmanska Ostrva

Šarmantna Kajmanska ostrva su poželjno karipsko odredište za putnike koji traže avanturu i opuštanje. Koralni grebeni i olupine brodova su atrakcija za ronioce, dok je čaša izvrsnog ruma poziv za bar na plaži. Novopečeni mladenci na svom medenom mesecu vole da šetaju kroz rezervat prirode Mastik. Porodice sa decom posećuju Stingrej siti – interaktivni zoološki vrt. Plitki deo Karipskog mora obiluje ribama raža sa kojima se posetioci mogu poigravati, a u dubljem delu turisti mogu da rone i komuniciraju sa ovim prelepim ribama.

Kajmanska Ostrva su arhipelag koji čine tri ostrva, na 250 kilometara udaljenosti od Kube. Najveće ostrvo je Grand Kajman gde se nalaze all inclusive rizorti, namenjeni za one koji preferiraju unapred planirane turističke ture, a ne smeta im što kroz krajolik prolaze kruzeri. Najbolje destinacije za ronjenje na Karibima locirane su na ostrvima Kajman Brak i Mali Kajman. Najmanje naseljeno ostrvo Kajman Brak ima preko 50 lokacija za ronjenje.

Roniocima je najzanimljivija olupina potopljenog broda „MV Captain Keith Tibbetts„. Ova ronilačka atrakcija je jedini ruski ratni brod dostupan roniocima na čitavoj zapadnoj hemisferi. Svojevremeno je bio deo kubanske ratne mornarice od koje je otkupljen i potopljen da bi ronioci uživali na 27 metara dubine u njegovim ostacima. Ostrvo Mali Kajman pruža mogućnosti za ronjenje na dubini od samo nekoliko metara pa sve do dubine od 1.800 metara.

Šarmantna Kajmanska ostrva su poželjno karipsko odredište za putnike koji traže avanturu i opuštanje

Foto: Heidi kiss from Pixabay

Sent Vinsent i Grenadini

Ova mala zemlja je arhipelag sačinjen od 32 udaljena ostrva. Predlažemo vam da posvetite nekoliko dana istraživanju najvećeg ostrva Sent Vinsent, pre nego što uplovite u neke od ekskluzivnih „skrovišta“ Grenadina. Bez premca najekskluzivnije ostrvo na Karibima je svakako ostrvo Mustik. Ovo privatno ostrvo sastoji se od 100 vila u kojima odsedaju članovi Britanske kraljevske porodice, svetski milijarderi i džet-set.

Ostrvo Bekija je poznato po živopisnim uvalama gde su stacionirane jahte. Deo čarobne atmosfere na ostrvu čine kućice sa krovom od trske podignute iznad tirkizne vode, miris tropskog cveća a kompletan užitak je čaša domaćeg rum punča. Obale mora sa smaragdnim brdima u pozadini, luke u kojima je stacioniran svetski dzet-set na svojim jahtama i boutique hoteli čine ovu karipsku destinaciju savršenim begom od svakodnevnog urbanog života.

Na ovoj lokaciji snimani su filmovi iz serijala „Pirati sa Kariba“ što je odlična promocija prirodnih lepota potencijalnim posetiocima i investitorima. Da biste istraživili ovaj mirni tropski raj, biće vam potrebno nekoliko povezanih letova avionom. To će vas prilično koštati, jer čak ni iz Sjedinjenih Država ne postoji direktan let za arhipelag ostrva Sent Vinsent i Grenadini.

Aruba

Španski kolonisti koji su se nastanili u ostrva Aruba, Boner i Kurasao još davne 1513. godine prozvali su ih „Beskorisna ostrva“. Za razliku od većeg dela karipske regije, Aruba ima izrazito suvu klimu. Ovakva klima je mnogo pomogla razvoju turizma, jer posetioci ostrva mogu pouzdano da očekuju toplo i sunčano vreme.

Aruba privlači turiste svojim zaslepljujuće belim plažama i prelepim krečnjačkim pejzažom. Ovo ostrvo preferiraju ronioci, koji zahvaljujući velikoj podvodnoj vidljivosti uživaju u potonulim brodovima. Ronioci istražuju veličanstvene koralne grebene iz neposredne blizine. Reputaciju Arube kao ekskluzivne destinacije stvorile su visoke cene soba i avio karata, najskuplje na Karibima.

Danas je Aruba deo Holandije, a španski kolonisti napravili su ogromnu grešku u proceni dajući joj naziv „Beskorisno ostrvo“. Jedno je sigurno – danas je Aruba zaista od koristi i lokalnom stanovništvu i mnogobrojnim turistima koji dolaze na ovu destinaciju.

Španski kolonisti koji su se nastanili u ostrva Aruba, Bonaire i Curacao još davne 1513. godine prozvali su ih "Beskorisna ostrva"

Foto: naviti from Pixabay

Sent Kits i Nevis

Sent Kits i Nevis je najmanja suverena država na zapadnoj hemisferi. Minijaturna je i po području koje zauzima i po broju stanovnika. Pripada Komonveltu, na čelu sa Elizabetom II. Sent Kits i Nevis privlači turiste koji traže idealnu kombinaciju relaksacije u rizortima, živopisnih pejzaža s dozom avanture i crticom istorije. Raskošna lepota ostrva Nevis koji oduzimaju dah je postala pozivnica za kompletnu karipsku regiju.

Koliko je nedirnuta priroda na Nevisu govori i podatak da na ostrvu ne postoji ulična rasveta. Ukoliko želite da uživate u kulturnim sadržajima, preporučujemo vam zimski karneval Sent Kits ili muzički festival koji se održava svakog juna. Turisti koji su naklonjeni istoriji pronaći će je na Nevisu, jer je Aleksandar Hamilton, jedan od osnivača Sjedinjenih Država rođen na tom ostrvu. Impozantna tvrđava Brimston Hil koju nazivaju i „Gibraltar Kariba“ nalazi se na UNESCO-ovoj listi svetske baštinei jedno je od najbolje sačuvanih istorijskih utvrđenja na američkom kontinentu.

Železnička pruga Sent Kits duga 29 kilometara čuva vezu sa prošlim vremenima i podseća na period pre masovnog turizma. Vraća nas u 1912. godinu kada je glavna grana ostrvske ekonomije činila uzgajanje šećerne trske. Tokom tročasovne ture putnici će uživati smešteni na suncem okupanim krovovima vagona.

Uživaće u veličanstvenom pogledu na planine, plaže i plantaže. Za one koji na Sent Kits i Nevis dolaze isključivo zbog prelepih plaža sa belim peskom preporučujemo vam oaze Oualie i Frigate Bay.

Barbados

Najistočnije ostrvo na Karibima je Barbados. Pomislili biste da ćete sve svoje vreme da provedete na plažama sa belim peskom. Ovo luksuzno ostrvo pruža mnogo više, očaraće vas arhitekturom, strastvenom kulturom sporta i žurkama po kojima je poznat ovaj karipski raj. Na obalama Barbadosa možete uživati u jedinstvenim krajolicima, suncu i umirujućem okeanskom vetru.

Plažu koju bi obavezno trebalo da posete je Bathsheba, na kojoj se održavaju međunarodna takmičenja u surfovanju. Druga značajna karakteristika plaže Bathsheba je velika kamena gromada na samoj obali poznata kao Bathsheba Rock. Zaliv Carlisle je omiljena destinacija za ronjenje zbog džinovskih kornjača, potopljenih brodova i podvodnog životinjskog sveta. Nakon što je 1966. godine steklo nezavisnost od Velike Britanije, ovo ostrvo se i dalje drži britanske tradicije poput popodnevnog čaja, kriketa i trka konja.

Tradicionalno piće na ostrvu Barbados je rum. Mount Gay rum je najstarija komercijalna destilerija ruma na svetu. Datira još iz davne 1703. godine, a ovaj vrhunski gorko-slatki rum prodaje se u 110 zemalja. Ključni je sastojak za mnoge koktele koje možete degustirati širom sveta. Drevni narod Bajan naseljava ostrvo Barbados. Mnogi ne znaju da je devetostruka dobitnica muzičke Gremi nagrade, pevačica Rijana, rođena na Barbadosu. Sa ovog ostrva je krenula u pohod na svetsku muzičku scenu i prodala 200 miliona nosača zvuka širom sveta.

Najistočnije ostrvo na Karibima je Barbados. Pomislili bi ste da ćete sve svoje vreme da provedete na plažama sa belim peskom

Foto: PublicDomainPictures from Pixabay

Sent Bartelemi

Sent Bartelemi veoma je popularan tokom sezone zimskih praznika. Ovo vulkansko ostrvo u sastavu Francuskih prekomorskih teritorija usmereno je na luksuzno turističko tržište. Zbog visokih cena, van domašaja je srednje klase, a vaša jedina šansa da ga posetite je pažljivo i rano planiranje putovanja. Takav pristup omogućiće vam da tamo otputujete značajno jeftinije, po cenama sličnim drugim karipskim ostrvima.

Na Sent Bartelemiju nalazi se četrnaest plaža i sve su javne i besplatne, a na njima nema gužve čak i u špicu sezone. Ostrvo je u potpunosti okruženo plitkim grebenima, a prosečna temperatura Karipskog mora je oko 27°C. Za one koji traže uzbudljivi noćni život i aktivnosti na obali predlažemo da potraže drugu destinaciju. Naš predlog su ostrva Martinik ili Sent Martin, koja su sušta suprotnost miru koji vlada na Sent Bartelemiju.

Jamajka

Za mnoge turiste Jamajka je srce Kariba. Zemlju sa mnogobrojnim all inclusive rizortima, rodno mesto rege muzike, Rastafari pokreta, šećerne trske i kafe. Većina turista koji putuju na Jamajku ne napušta udobnost svog vrhunskog smeštaja, a oni koji to i urade obično ne odlaze daleko izvan svog neposrednog okruženja. Kao treće po veličini ostrvo na Karibima, Jamajku je teško obići samo tokom jednog putovanja.

Naš predlog je da odabrete aktivnosti i prioritete za odmor, a zatim bukirate hotel u skladu s tim. Geografija Jamajke je veoma raznolika. Na zapadnoj obali nalazi se najbolja ostrvska plaža Negril, koja se proteže na 6 kilometara duž peščanog spruda. U zaliv Montego na severozapadu Jamajke pristaju brodovi svih vodećih kruzing kompanija koje turiste vode u regiju Kariba.

Grad Ocho Rios na severoistoku najviše privlači turiste sklone avanturističkim izazovima. Glavna atrakcija je penjanje uz 55 metara visoke vodopade reke Dunn za koje vam je potrebno 90 minuta. Neki posetioci biraju istočnu oblast Port Antonija kako bi isprobali vrhunski surf na plaži Boston, planinarenje u oblasti Plavih planina i splavarenje duž reke Rio Grande. Port Antonio je luka preko koje se izvoze banane i kokos sa Jamajke.

Za mnoge turiste Jamajka je srce Kariba. Zemlju sa mnogobrojnim all inclusive resortima, rodno mesto rege muzike, Rastafari pokreta, šećerne trske i kafe

Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

Sveta Lucija

Netaknuta Sveta Lucija svake godine dočekuje sve veći broj turista. Mladenci na medenom mesecu uživaće na ostrvskim plažama sa peskom bele boje u all inclusive rizortima. Drugu grupu turista čine adrenalinski zavisnici koji testiraju svoje granice, penjući se na vrhove vulkanske planine Piton i uživaju u vožnji zip-lajnom kroz prašumu regije Chasin. Turisti koji su ljubitelji muzike posetiće prolećni džez festival.

Šta ako ne spadate ni u jednu od ovih kategorija?

Sveta Lucija odbija da bude svrstana u određen „tip“ destinacije na Karibima. Njena reputacija luksuznog letovališta je samo donekle opravdana, jer ne morate potrošiti mnogo novca ako neke od aktivnosti sami organizujete. Da biste je otkrili i uživali u ovom čarobnom ostrvu, započnite jutro upijajući prve sunčeve zrake na plaži, a zaokružite dan na večernjoj plesnoj zabavi „Jump up“ na Gros Isletu.

Sveti Martin

Jedinstveno ostrvo Sveti Martin je pod dvojnom francusko-holandskom upravom. Sigurno vam zvuči čudno, ali je zaista tako. Pružiće vam se prilika da uživate u dve različite kulture po ceni jednog odmora. Bez ikakvih problema ćete preći sa jedne strane ostrva na drugu. Severnu stranu Svetog Martina kontroliše Francuska, i ona je poznata po nudističkim plažama, šopingu i francuskoj kuhinji.

Južna strana ostrva je deo Holandskih Antila, i poznata je po noćnom životu, kockarnicama, barovima, klubovima, zanimljivom nakitu i koktelima od domaćih alkoholnih pića na bazi ruma. Karibe povezuju sa ležernom atmosferom, a ovde tu atmosferu dodatno dopunjuju neuobičajenim spojem francuskog i holandskog Svetog Martina.

Jedinstveno ostrvo Sent Martin je pod dvojnom Francusko/Holandskom upravom. Sigurno vam zvuči čudno, ali je zaista tako

Foto: kendallpools from Pixabay

Trinidad i Tobago

Najjužnija karipska zemlja je Trinidad i Tobago. Trinidad predstavlja kosmopolitsku oazu kreolske kulture. Najbolja zabava na čitavim Karibima je karneval koji se održava krajem februara, gde ćete imati priliku da čujete muzičke stilove kao što su kalipso i soka. Zaštitni znak Trinidada i Tobaga su njegova bujna flora i fauna, posebno narandžasto-crveni flamingosi koji su nastanjeni u ostrvskoj džungli.

Nacionalni park Asa Wright je jedno od najboljih mesta za posmatranje ptica na Karibima i prilika da vidite 160 vrsta ptica. Svoj status najbogatije države na Karibima duguje obilnim prirodnim resursima poput gasa i nafte. Prirodna bogatstva omogućuju Trinidadu i Tobagu da bude treća ekonomija po bogatstvu na celom američkom kontinentu. Bogatije od Trinidada su samo Sjedinjene Države i Kanada, koje su i po površini i po broju stanovnika značajno veće od njega.

Mnogo manje ostrvo po veličini od Trinidada je Tobago. Ima besprekorne plaže od belog peska raspoređene na gotovo svim stranama ostrva. Raznolikost se kreće od plaža prepunih turista pa do potpuno pustih plaža. Romantične plaže namenjene su mladencima na medenom mesecu i za proslave. Ostrvu Tobago nedostaje urbana sofisticiranost koju ima Trinidad.

Nacionalni park Mejn Ridž obuhvata 4.000 hektara tropske prašume i stanište je 220 vrsta ptica, sisara, zmija i guštera. Ptica belorepi kolibri živi samo na ovom mestu, dugačak 12 centimetara i težak samo 10 grama.

Pročitajte zašto su španske plaže najbolje na svetu i koja su zlatna pravila za posetu nudističkim plažama. Saznajte više o 10 najluksuznijih hotela na plaži.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
123Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *