Destinacije – Najbolje turističke atrakcije Rusije – Travel Magazine

Najbolje turističke atrakcije Rusije

Najbolje turističke atrakcije Rusije

Kao najveća zemlja na svetu, ne čudi što Rusija nudi široku paletu turističkih iskustava. Od istorijskih i kulturnih lokaliteta do šetnji duž obale najstarijeg jezera na svetu, od urbane vreve na ulicama Moskve do slobode i širine stepa na jugu i tundri na severu Rusije.

Zahvaljujući svom istorijskom, kulturnim i prirodnom bogatstvu i raznolikosti atrakcija, Rusija putnicima nudi priliku za nezaboravna iskustva. Mi ćemo vam zagolicati maštu samo nekima od njih.

Trans-sibirska železnica

Klasična trans-sibirska železnica je glavna trasa najduže železničke mreže na svetu, koja Moskvu i evropski deo Rusije spaja sa ruskim dalekim istokom, Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Glavni i najstariji deo spaja Moskvu i Vladivostok, preko Sibira. Ova linija poznata je i kao Carska ruta, budući da su je izgradili, između 1891. i 1916. godine, car Aleksandar III i kasnije njegov sin Nikolaj II. Ovo putovanje traje sedam dana i mnogi putnici je koriste i kao zgodno prenoćište od jedne do druge destinacije. U ponudi su kupei prve, druge i treće klase, a najluksuzniji od njih imaju sopstvena kupatila i tuševe.

Klasična trans-sibirska železnica je glavna trasa najduže železničke mreže na svetu

Foto: Martha de Jong-Lantink from Flikr

Planina Elbrus

Planina Elbrus je ugašeni vulkan na Kavkazu, na jugu evropskog dela Rusije. Ima dva vrha, Istočni Elbrus (5.621m) i Zapadni Elbrus, koji sa nadmorskom visinom od 5.642m predstavlja najviši vrh Evrope. Danas je planina poznata po skijaškom centru i nekoliko turističkih sela. Sistem gondola i žičara prevozi posetioce, a postoji i nekoliko visinskih logora za planinare koji osvajaju najviši vrh Evrope.

Planina Elbrus je ugašeni vulkan na Kavkazu, na jugu evropskog dela Rusije

Foto: M. Tekin KOÇKAR from Pixabay

Dolina gejzira

Na Dalekom istoku Rusije, na poluostrvu Kamčatka, nalazi se Dolina gejzira. Ovo je drugo po veličini polje gejzira na svetu. Dolinu je 1941. godine otkrila lokalna naučnica Tatjana Ustinova, a od tada je postala popularna turistička atrakcija na Kamčatki, iako se do lokaliteta može stići samo helikopterom. Inače, ovaj basen je dugačak 6km i ima više od 90 gejzira i mnoštvo termalnih izvora. Deo je rezervata prirode Kronocki, koji se nalazi u sastavu „Vulkana Kamčatke„, lokaliteta na Listi svetske baštine UNESCO-a. Nažalost, tokom klizanja zemljišta 2007. godine deo Doline gejzira trajno je uništen, ali ona i dalje predstavlja čudo prirode.

Na Dalekom istoku Rusije, na poluostrvu Kamčatka, nalazi se Dolina gejzira

Foto: United Nations Development Programme in Europe and CIS from Flikr

Ostrvo Kiži

Kiži je ostrvo u jezeru Onjega, u republici Kareliji na severoistoku Rusije, na granici sa Finskom. Ostrvo je dugačko 7km i okruženo je sa 5.000 manjih ostrvaca. Kiži je najpoznatiji po svom muzeju na otvorenom, kompleksu koji čine dve drvene crkve iz 18. veka i zvonik. Preobraženjska crkva iz 1714. ima 22 kupole koje formiraju piramidu, ali i impresivni barokni ikonostas. Crkva pokrova Bogorodice je iz 1768. i u potpunosti je od drveta. Na ostrvu se nalazi i najstarija ruska vetrenjača, muzej arhitekture i brojne simpatične drvene kuće, farme, kapele i vetrenjače. Kiži se takođe nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Kiži je ostrvo u jezeru Onjega, u republici Kareliji na severoistoku Rusije, na granici sa Finskom

Foto: Pxfuel

Katedrala svete Sofije u Velikom Novgorodu

Katedrala svete Sofije nalazi se u najstarijem ruskom gradu, Novgorodu. Smeštena je u Kremlju, centralnom delu gradske srednjovekovne utvrde. Visoka je 38 metara i ističe se po 5 spektakularnih kupola. Izgradio ju je između 1045. i 1050. godine knez Vladimir Jaroslavič i uz crkve Šoani i Arhizu, spada u najstarije ruske crkve koje su i dalje u upotrebi. U njoj su pohranjene brojne hrišćanske relikvije, a tu su sahranjeni i neki važni ruski sveci. Najvažnija relikvija je ikona Bogorodice koja je po predanju spasla grad od napada 1169. godine. I bogato ukrašena bronzana vrata iz 12. veka vredna su pažnje.

Katedrala svete Sofije nalazi se u najstarijem ruskom gradu, Novgorodu

Foto: Pxfuel

Bajkalsko jezero

Putnici koji se voze trans-sibirskom železnicom često zastaju kod Bajkalskog jezera, najdubljeg i najstarijeg jezera na svetu. Nalazi se u azijskom delu Rusije, u Sibiru, nedaleko od Irkutska. Staro je oko 25 miliona godina i u njemu se nalazi 23.000km3 vode, što čini 20% svetske rezerve slatke vode. Okruženo je planinama i smatra se jednim od najčistijih jezera na svetu. Nadimci su mu Biser Sibira ili Plavo oko Sibira, i oko njega se nalazi nekoliko turističkih rizorta. Od 1.700 biljnih i životinjskih vrsta, dve trećine su endemske ( ne mogu se naći nigde drugde u svetu). Najpoznatija od njih je bajkalska foka, jedina vrsta slatkovodne foke na svetu.

Putnici koji se voze trans-sibirskom železnicom često zastaju kod Bajkalskog jezera, najdubljeg i najstarijeg jezera na svetu

Foto: Aleksei Sidnev from Pixabay

Suzdalj

Suzdalj je grad u Vladimirskoj oblasti i nekada je bio lokalna prestonica. Smatra se najlepšim od gradova koji čine ruski „Zlatni prsten“ – najstarije, istorijski i kulturno najvredniije lokacije u ovoj zemlji. Mnogi od ovih gradova su veliki muzeji na otvorenom, a osim Suzdalja, najpoznatiji su Segijev Posad, Rostov Veliki, Jaroslavlj, Kostroma, Ivanovo, Vladimir, Pereslavlj-Zeleskij, Aleksandrov i Uglič. Stari utvrđeni grad, sa karakterističnim crkvenim kupolama, manastirima i drugim zdanjima iz 11. i 12. veka, kao da je zaustavljen u vremenu.

Suzdalj je grad u Vladimirskoj oblasti i nekada je bio lokalna prestonica

Foto: Avetikov from Pixabay

Kremljin, Moskva

Kremljin je jedna od najpoznatijih atrakcija Moskve i na spisku svakog turiste koji planira posetu ovom gradu. Ovaj istorijski utvrđeni kompleks nalazi se u srcu grada i okružen je rekom Moskvom, Crvenim trgom i Aleksandrovom baštom. U njemu se nalaze četiri palate, četiri katedrale iz perioda 15. i 16. veka i nekoliko važnih muzeja. Kremljin (još i Moskovski kremlj) je opasan Kremaljskim zidom. Ovde su smeštene važne vladine institucije, pa i zvanična rezidencija predsednika države.

Kremljin je jedna od najvećih atrakcija Moskve

Foto: Ramon Perucho from Pixabay

Ermitaž, Sankt Peterburg

Muzej Ermitaž osnovala je u Sankt Peterburgu 1764. godine Katarina II Velika. Najveći je umetnički i kulturno-istorijski muzej u Rusiji i jedan od najvećih u svetu. Njegova zbirka smeštena je u šest zgrada na obali reke Neve, a glavna zgrada je Zimski dvorac, nekadašnja carska rezidencija. Kolekcija se sastoji od preko 3 miliona predmeta, od kojih su samo najvažniji dostupni javnosti. Ermitaž godišnje obiđe oko četiri miliona posetilaca.

Pročitajte više o muzeju Ermitaž – ruskoj riznici svetskog umetničkog blaga.

Muzej Ermitaž osnovala je u Sankt Peterburgu 1764. godine Katarina II Velika

Foto: Sergei Gorbacev from Pixabay

Hram Vasilija Blaženog

Simbol Moskve, lociran u srcu grada na Crvenom trgu, je jedinstveni hram Vasilija Blaženog, prepoznatljiv po karakterističnim šarenim kupolama. Crkvu je izgradio Ivan Grozni između 1554. i 1561. godine, dok je car Fjodor Ivanovič 1588. godine dodao kapelu iznad groba Vasilija Blaženog, po kome je hram dobio ime. Zdanje je jedinstveno po tome što su kupole osmišljene tako da zajedno predstavljaju plamen lomače koji se uzdiže u nebo, što je jedinstvena zamisao u ruskoj sakralnoj arhitekturi. Hram je oduzet crkvi 1928. i postao je deo Državnog istorijskog muzeja, a od 1990. godine je na Listi svetske baštine UNESCO-a. On je i dalje u vlasništvu Ruske Federacije i jedan njegov deo još uvek je muzej. Ipak, od 1991. godine, hram povremeno koristi i Ruska pravoslavna crkva.

Evo kako virtuelno možete da posetite Ermitaž. Saznajte kako se proslavlja Dan pobede u Moskvi i zašto su stanice moskovskog metroa turističke atrakcije.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Simbol Rusije, lociran u srcu grada na Crvenom trgu, je jedinstveni hram Vasilija Blaženog

Foto: Julius Silver from Pixabay

Podelite ovaj članak...
31Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X