Destinacije – Najbolji muzeji Praga – Travel Magazine

Najbolji muzeji Praga

Najbolji muzeji Praga

Dok se šetaju ulicama Praga, bogatim istorijom, umetnošću i monumentalnom arhitekturom, posetiocima odmah postaje jasno o kako starom, važnom i velikom gradu se radi.

Ali da biste svoje utiske stavili u pravi kontekst, ne propustite da posetite bar neke od brojnih praških muzeja. O tome koliko je očuvanje nasleđa Česima bitno govori činjenica da u većini istorijskih zdanja postoje izložbe, a nije neobično ni da vidite neformalne izložbe i male galerije u pabovima, restoranima i kafeima. Evo nekoliko najvažnijih gradskih muzeja.

Nacionalni muzej

Nacionalni muzej sastoji se od desetina zgrada i njegova bogata zborka broji preko 14 miliona artefakta. Tokom nedavne obnove glavne zgrade u potpunosti je rekonstruisana originalna neo-renesansna fasada i u njoj je smeštena stalna postavka i povremene specijalne izložbe. Glavna zgrada se nalazi na Trgu sv. Vaclava (Vaclavske Namjesti) i prolazom je spojena sa modernom Novom gradom Nacionalnog muzeja u kojoj je smeštena zbirka istorije 20. veka. U okviru muzeja brojni segmenti se bave istorijom, umetnošću, muzikom i prirodnjačkim kolekcijama, a među najzanimljivijim predmetima su skelet kita i srednjovekovne tapiserije. Posetioci se mogu popeti do kupole muzeja, sa koje se pruža odličan pogled na grad.

Jevrejski muzej

Ovaj muzej je jedna od najposećenijih praških atrakcija, a sastoji se od više važnih istorijskih lokacija. Sa jednom ulaznicom posetioci mogu da posete sinagoge Maisel i Pinkas, staro jevrejsko groblje, Klausen sinagogu, Ceremonijalnu dvoranu, privremene izložbe u galeriji Robert Guttmann i Staru-novu sinagogu, koja se i danas koristi za verske obrede. U okviru muzeja pre dve godine je napravljena interaktivna izložba Friedl’s Cabinet, koja predstavlja najveću kolekciju dečjih radova iz perioda Holokausta, a autori su deca iz getoa Terezin. Jevrejski muzej organizuje i vođene obilaske svih lokacija, koje su tokom vekova bile važan deo istorije Praga.

Muzej Kampa

Za intimniji pogled na modernu češku umetnost, posetite muzej Kampa, na istoimenom ostrvu na reci Vltavi. Stalna izložba je deo privatne kolekcije Jana i Mede Mladek, i posebno akcentuje radove Františeka Kupke, jednog od osnivača savremene apstraktne umetnosti. U muzeju se mogu videti radovi čeških i slovačkih umetnika koji se nisu povinovali komunističkom režimu i koji su zbog svojih kontroverznih radova često bili progonjeni. I samo jezero je vredno posete i idealno mesto za piknik u hladu pored Vlatave.

Muzej dekorativnih umetnosti

Češki dizajn se često povezuje sa narodnim motivima, ali poseta Muzeju dekorativnih umetnosti posetiocima će dati uvid u istoriju dizajna u ovoj zemlji, zahvaljujući stalnoj izložbi od preko 50.000 predmeta (petina celokupne kolekcije). Njeni segmenti se bave dizajnom enterijera i nameštaja, keramike, odeće, nakita, igračaka, stakla, metala, itd. Povremeno se održavaju izložbe koje se bave novim trendovima i inovacijama u dizajnu. Za jedinstvene suvenire iz Praga, posetite muzejsku prodavnicu u kojoj možete naći zanimljive ručne radove.

Muzej alhemije

Delom muzej, a delom zabavna atrakcija, Muzej alhemije pruža uvid u istorijsku povezanost Praga sa magijom i alhemijom. Smešten je u Jevrejskoj četvrti, u zgradi koja se smatra jednom od najstarijih u Pragu i koju je u 16. veku car Rudolf II proglasio zvaničnom alhemičarskom laboratorijom. Njen izgled je rekreiran prema dostupnim informacijama i legendama vezanim za alhemičarske eksperimente. U ponudi je u tura „Magični trougao„, sa stanicama u kući rabina Loeva (Vyšehrad) i Praškom dvorcu. Posetioci takođe mogu da kupe i neki od eliksira ili napitaka, kao simpatičan suvenir.

Kafkin muzej

Iako je većinu svojih dela napisao na nemačkom, Franc Kafka je jedan od najslavnijih čeških autora. Najveći deo njegovih dela objavjen je početkom 20. veka, ali moderna izložba u Kafkinom muzeju bavi se njegovim životom i doprinosom modernoj književnosti. Ovde posetioci mogu da vide prva izdanja Metamorfoze i Procesa, koji su postali poznati tek nakon njegove smrti. Kroz fotografije, pisma i drugu građu, izložba uvodi posetioca u Kafkin svet, sa posebnim fokusom na to koliko je Prag uticao na njegova velika dela.

Muhin muzej

Alfons Muha je najznačajniji umetnik pokreta art nuvo. Takođe je poznat po istorijskim slikama sa slovenskim motivima, između ostalog i po slici krunisanja srpskog cara Dušana. Mnogi su videli njegove karakteristične slike i postere, ali Muhin muzej na Trgu sv. Vaclava poseduje najbolji pregled negovih dela na svetu. Kolekcija je podeljena u više segmenata, uključujući i panele, postere za pozoršne komade, slike, fotografije, skulpture i skice. Posetioci mogu da saznaju mnogo zanimljivosti o životu umetnika, koji je kao veliki slovenski patriota, bio među prvim uhapšenima po nemačkom ulasku u zemlju. Umro je od posledica hapšenja samo nekoliko dana pre zvaničnog početka Drugog svetskog rata.

DOX Centar za savremenu umetnost

Distrikt Holešovice je nekada bio industrijska četvrt, a danas su mladi umetnici od napuštenih prostora u njemu napravili svoje galerije i radionice u okviru Centra za savremenu umetnost DOX. Ovde se održavaju izložbe, performansi, modne revije, predavanja, video projekcije, a tokom posete, obavezno istražite cepelin na vrhu zgrade, koji predstavlja odlično mesto za sumiranje utisaka.

Pročitajte i zašto je Prag odlična destinacija za ljubitelje astronomije, ali i za ljubitelje priča o duhovima. Upoznajte Češki Krumlov – idealan dnevni izlet iz Praga.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
319Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *