Destinacije – Najlepša mesta Sicilije: Istražite sa nama Palermo, Skopelo, Noto ... – Travel Magazine

Najlepša mesta Sicilije: Istražite sa nama Palermo, Skopelo, Noto …

Najlepša mesta Sicilije: Istražite sa nama Palermo, Skopelo, Noto …

Na Siciliji nije važno da li se stvari rade dobro ili loše; greh koji mi Sicilijanci nikada ne opraštamo jednostavno je „činjenje“ uopšte. – Đuzepe Tomazi di Lampeduza, ‘Leopard’

Lampeduzine reči u njegovom romanu iz 1958. godine, u kojem je zabeležio pad plemenite sicilijanske porodice tokom Ujedinjenja Italije, lepo sažimaju stanje koje vas čeka kada zakoračite na tlo Sicilije. Posebno ako posetite Lampeduzin stari plemeniti grad, Palermo, te se provozate do ribarskog mestašceta Skopela i drevnog Agriđenta, baroknih čuda na jugoistoku, pa za kraj ostavite istočnu obalu i zavodljivu Taorminu.

Najlepsa sela Italije
PROČITAJTE I…

Najlepša sela Italije

Palermo

Na svakom uglu ulice u Palermu nalazi se crkva – „raspadnuti kameni sjaj zaliven medom, a zatim pečen na suncu“. Veče ume da „topi“ ove medene nijanse u zamućeni i mirni lavirint restorana i vinskih barova na otvorenom. Stare palate Palerma, splet telefonskih žica i drevne statue uhvaćene u sjaju lampiona iz 18. veka, daju poseban šmek gradu koji je stalno bio na meti velikih osvajača. Jutra su najlepša da ih provedete na suncu, ispijajući kafu dok uživate u slatkom pecivu – prženoj ciambelli u kafiću Prestipino, uz pratnju neobično vrućeg povetarca. Iznajmite vespu i istražite grad, a potom svratite na ručak i naručite arancini al ragu.

Palermo na Siciliji

Foto: Guiseppe Buccola from Unsplash

Prohladniji kraj popodneva prikladan je za posetu normanskim palatama sa mavarskim mozaicima i velikim španskim dvorištima koje su izgradili višestruki okupatori grada. Topla preporuka je da svratite do neke lokalne pijace na kojima ima drangulija na pretek – lusteri, vaze i pozlaćena ogledala, sve što poželite možete da nađete na ovim buvljim pijacama koje podsećaju na marokanske sukove. Potom zalutajte u tihe ulice i otkrijte njihova blaga: mini knjižare sa mermernim etažama i klasicima koji, kad se prevedu, zaviruju u sicilijansku dušu te restoranima poput Osterije Ballaro. U pitanju je stara dvorska konjušnica koja je pretvorena u restoran.

Palermo

Foto: Antonio Magri from Unsplash

Palermo poseduje isti duh mogućnosti koji je vaskrsnuo Atinu nakon finansijske krize. Ovde vredni i talentovani mladi ljudi mapiraju budućnost grada vrednostima koje odgovaraju njegovim drevnim zidinama.

Eolska ostrva
PROČITAJTE I…

Eolska ostrva – vulkanske oaze za ljubitelje divlje lepote

Skopelo

Ostavljamo Palermo i njegove sjajne palate i hitamo ka ribarskom mestašcetu Skopelo na severoistočnoj obali Trapanija. Ovo mesto je odavno hvaljeno zbog svoje lepote (Homer je ovde smestio Odiseja pre njegovog povratka na Itaku) a nalazi se od Palerma na nešto više od sat vremena vožnje. Italijani ovde lenčare kao foke na betonskoj ploči koja je umočena u mirnu, tirkiznu vodu. Iznad njih izbledela ružičasta kuća „trepće“ kroz bele zavese uhvaćene u morskom vazduhu. Ovde će da vam se učini kako nema lepšeg mesta na svetu…

Skopelo na Siciliji

Foto: Samuel Ferrara from Unsplash

Agriđento

Zaobilazeći obalu, gde se ruševine peščanih livada i maslinika susreću sa plavetnilom, na jedno dva sata od Skopela ka jugu, uputite se ka drevnom Agriđentu. Posebno je zanosno zagledati se u vodu iz Agriđenta, sa njegovih drevnih stubova visoko podignutih na brdu, i zamisliti da Grci čine isto dok trupe Kartagine se probijaju na horizontu. Na putu ka Agriđentu nalazi se vila Mandranova koja podseća na veliku špansku hasijendu, sa pozlaćenim ogledalima, svećnjicima od kovanog gvožđa i originalnim kamenim podovima unutra. Ovde morate da probate izuzetno jednostavna jela – poput paste rigatoni sa brokolijem i pinjolima.

Agrigento na Siciliji

Foto: Dario Crisafulli from Unsplash

Agriđento je ogromno arheološko nalazište na Siciliji, okruženo stablima masline i badema u kom se nalaze antički grčki hramovi, uključujuči i Konkordijin hram koji je jedan od dva preostala donekle čitava hrama na Siciliji, i jedan od tri najbolje očuvana grčka hrama uopšte.

Šikli, plaža Sampijeri i hotel Relais Chiaramonte

Barokno blago krije blistavu arhitekturu i priče o divljim zabavama, porodičnim dinastijama i prošlom prosperitetu. Ovde možete probati tradicionalno sicilijansko pecivo cannoli koje će izazivati neverovatnu radost kod vas. Obližnja plaža Sampijeri odmoriće vas i resetovati posle puta. Posmatrajte lokalno stanovništvo kako uživa u moru, provlačeći se pod toplom vodom poput vidri, pre nego što i vi uronite u vodu ili osvežite se sa pivom Birra Messina. Zalasci sunca na ovoj plaži su ravni i tamnocrveni kao sicilijansko crno vino Donnafugata Tancredi.

Scicla na Siciliji

Foto: Antonio Sessa from Unsplash

Na 35 minuta vožnje od Sampijerija nalazi se savremeni hotel Relais Chiaramonte. Ovaj hotel nudi kratak odmor od baroknih fasada i fresaka. Njegovi balkoni i terasa vire preko maslinika i rogača, te preko lepo uređenih polja pšenice u dolini Irminio. Vino će najbolje ovde ići uz jagnjetinu (na raguzanski, a ne na sicilijanski način) i topli hleb natopljen maslinovim uljem.

Modika

Još jedan barokni grad Sicilije čeka vas sa jakom kafom i izvrsnom čokoladom. Grad sa stotinu crkava podseća na Jerusalim, a simbol Modike je veličanstvena crkva Svetog Petra. Okupirajući Siciliju nešto više od tri veka, Španija je ostavila nasleđe koje se može videti i u blistavoj Modikinoj arhitekturi i u njenoj čokoladi. Modika je prva uvezla astečki način izrade čokolade zahvaljujući španskim osvajanjima Južne Amerike. Modička čokolada je zbog svoje mrvičaste teksture definisana kao „hladna“, a lokalni poslastičari i dalje koriste postupak koji im je indirektno prosleđen od Asteka. Degustirajte razne vrste čokolade u Antica Dolceria Bonajuto, najstarijoj fabrici čokolade na Siciliji.

Modika na Siciliji

Foto: Antonio Sessa from Unsplash

Raguza

Ovaj grad iz bajke, sa svojim krečnjačkim lavirintom kuća, baroknim palatama i crkvama, zaslužuje da mu poklonite dva dana. Raguza je glavni grad istoimene provincije na jugu Sicilije. Zajedno sa preostalih 7 baroknih gradova u dolini Val di Noto je pod zaštitom UNESCO-a. Raguza, koja je nekada bila značajna grčka kolonija, podeljena je na niži deo grada – Ragusa Ibla i gornji grad – Ragusa Superiore. Ova dva dela su razdvojena uvalom koja je ispresecana sa 4 mosta. Hotelski biser Raguze je Locanda Don Serafino koji se prostire kroz nekoliko starih kuća a poznat je po svojim pećinskim sobama.

Raguza Ibla

Foto: Antonio Sessa from Unsplash

Noto

Više od sat vremena istočno od Raguze i neposredno ispred grada Noto nalazi se Dimora delle Balze, utvrđeni zamak iz 18. veka koji danas funkcioniše kao hotel. U gradu Noto, dominira njegova rimokatolička katedrala: sjajan, pozamašan bastion barokne slave. Upečatljiva arhitektura ostaće vam u pamćenju jednako kao i sladoled od pistaćija iz Gelati Bianca. Nešto dalje, korzom Vitorsio Emanuele, nalazi se Caffe Sicilia, velika kafe dama Notove scene koja datira iz 1892. godine.

Noto Sicilija

Foto: Mateo Badini from Unsplash

Taormina

Ostavite Kataniju i Mesinu za neku drugu posetu a sada se uputite do Taormine, prelepog italijanskog gradića. Taormina je prelepa danju, ali je uveče potpuno očaravajuća. Bilo da preferirate šetnju srednjevekovnim ulicama ili večeru u restoranu na litici odakle se pruža fantastičan pogled na Etnu i obližni Giardini Naxos. Obavezno posetite grčko-rimski amfiteatar, koji je jedan od najvećih na Sicilji. Stare vile i palate Taormine čuvaju brojne rimske mozaike iz tog doba. U blizini Taormine je i Čefalu (Cefalu), biser Tirenskog mora koji ima jednu od najlepših gradskih peščanih plaža.

Cefalu na Siciliji

Foto: Ruth Troughton from Unsplash

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
72Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *