Destinacije – Najlepša sela Francuske – Travel Magazine

Najlepša sela Francuske

Najlepša sela Francuske

Od srednjovekovnih gradova sa zidinama i mesta koja imaju versko nasleđe do živopisnih primorskih zajednica i veličanstvenih planinskih gradova, Francuska je dom prelepih sela, svako sa svojim prepoznatljivim karakterom.

Riquewihr

Smešten u podnožju planina Vogezi, u srcu vinograda Alzasa, Riquewihr je nastao između 13. i 16. veka. Na sreću, ovaj grad iz bajke izgleda kao pre 400 godina.

8 najlepsih sela Spanije
PROČITAJTE I…

8 najlepših sela Španije

Neobične kaldrmisane ulice i lepo obojene drvene kuće obezbedile su Riquewihr-u nadimak „Dragulj vinograda Alzasa“. Istorijska trgovina vinom u gradu i danas uspeva pa tako enofili iz celog sveta hrle u grad da probaju brojne ponude vina. Posebno Riquewihrov svetski poznati rizling.

Saint-Cirq-Lapopie

Smešten visoko na vrhu litice sa pogledom na krivudavu reku Lot, srednjovjekovno selo Saint-Cirq-Lapopie smatra se za jedno od najlepših sela Francuske. Uz uske, krivudave ulice koje vode od ruševina tvrđave Saint-Cirq-Lapopie iz 13. veka i otkrivaju prelepe srednjovekovne kuće od drveta, lako je shvatiti zašto je lepo selo utočište za kreativne ljude. Ovde je uostalom živeo i pisao čuveni teoretičar nadrealizma Andre Breton, i to dugi niz godina.

Veules-les-Roses

Jedno od najstarijih francuskih sela, primorski zaselak Veules-les-Roses naseljen je od 4. veka i visoko je cenjen kao jedno od najlepših mesta Normandije. Šarmantno selo smešteno je na obalama reke Veules (najmanje francuske reke), koja se vijuga pored istorijskih  vikendica i vodenica sve do obale na kojoj se beru ostrige Veulaise. Tu se nalazi i lepa mala plaža, smeštena uz dramatične litice.

Piana

Smeštena na vrhovima litica visoko iznad prelepog plavog prostranstva zaliva Porto, Piana je primorski korzikanski dragulj.

L’eglise de Sainte Marie, crkva u baroknom stilu sagrađena krajem 18. veka, dominira selom i dom je prelepih slika korzikanskog umetnika Paul-Mathieu Novellinija. Ipak, jedna od glavnih atrakcija ovog prelepog dela obale je Calanques de Piana – zapanjujuće crvene stene formirane u obliku litice koje okružuju grad i proglašene su UNESCO baštinom 1983. godine.

View this post on Instagram

#calanquespiana#corse

A post shared by @ beatricechemin on

Gerberoy

Sa uskim kaldrmisanim ulicama i slikovitim vikendicama iz 17. i 18. veka, teško je poreći šarm Gerberoy-a. Postimpresionistički slikar Henri le Sidaner smatrao je Gerberoy toliko šarmantnim da je tamo kupio kuću i stvorio prelepi ružičnjak, pokrećući važan trend za grad – mnogi njegovi domovi i vrtovi ukrašeni su prelepim visećim ružama i glicinijom. Ovde se održava i godišnji Festival ruža, svakog juna, na kom se slave Gerberoyove cvetne „izložbe“. Za mnoge ovo nije jedno od najlepših sela Francuske, već ono koje zaslužuje epitet „najlepše“.

Saint-Veran

Smešten u srcu nacionalnog parka Parc Naturel Regional du Queyras u francuskim Alpima, Saint-Veran sa nadmorskom visinom od preko 2.000 metara je najviša opština u celoj Francuskoj. Okruženo dramatičnim planinskim pejzažima, selo je dom za nešto manje od 300 stanovnika. Doduše, zimi njegovo stanovništvo raste zbog turista koji traže mogućnosti skijanja, dok tokom leta mnogi dolaze u grad kako bi pešačili živopisnim stazama.

Ars-en-Re

Smešten na severozapadnom vrhu ostrva Île de Re (prelepog ostrva uz zapadnu obalu Francuske) Ars-en-Re je idilično primorsko utočište koje se može pohvaliti šarmom i kulturom.

Glavna tačka sela je prelepa crkva Eglise Saint-Etienne sa svojim belim zvonikom i crnim tornjem, te pijacom sa strane koja se svakodnevno održava tokom letnjih meseci. Na ovoj pijaci možete da kupite lokalne proizvode, uključujući čuvene ostrige sa ostrva Île de Re. Za ljubitelje jedrenja i gastronomije tu je živopisna luka prepuna šik kafića i restorana. Definitivno jedno od najlepših sela Francuske, pa i naš favorit. 

Sela u blizini Cinque Terre-a
PROČITAJTE I…

Najlepša sela u blizini Portofina i Cinque Terre-a

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
309Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Planirala sam sa ćerkom prošle godini u dolinu Alzasa. Igrom slučaja,putovanje otkazano,pa otišle u Toskanu . Najlepše putovanje u životu. Dogovor sa ćerkama – samo nas tri. Dolina Alzasa. Sledeća destinacija…

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *