Destinacije – Najlepši gradići Holandije – Travel Magazine

Najlepši gradići Holandije

Najlepši gradići Holandije

Ko god poseti Holandiju sigurni smo da na spisku ima glavni grad Amsterdam. I to je sasvim razumljivo ako znamo da holandska prestonica ima fantastične muzeje umetnosti, kuću Ane Frank i brojne kanale. Ali Amsterdam nije Holandija. Da biste zaista stekli osećaj kakva je ovo zemlja, morate posetiti male gradove Holandije.

Šarmantni su, ispunjeni istorijom, kaldrmisanim ulicama, živopisnom arhitekturom, kanalima i vetrenjačama. Mnogi gradovi Holandije su prvobitno bili utvrđenja koja su se razvila u grad. Uživajte u prolećnim poljima narcisa i lala dok istražujete najlepše holandske gradiće.

Evropske atrakcije Piza
PROČITAJTE I…

Precenjene atrakcije i sjajne alternative

Zierikzee

Zierikzee je drevni grad smešten na bivšem ostrvu u Zelandu, koji ima više od 500 istorijskih spomenika. Omiljeno mesto među posetiocima je Sint-Lievensmonstertoren, crkva iz 12. veka nazvana po škotskom mučeniku. Uništena je vatrom 1832. godine, a zatim srušena. Tu je svakako Kula Dikke, do čijeg vrha se vredi popeti za panoramski pogled na grad. Budući da je Zierikzee primorski ribarski grad, posetite pomorski muzej i srednjovekovne severne i južne lučke kapije.

Doesburg

Doesburg je nekada bio najvažniji utvrđeni grad Holandije zbog svog strateškog odbrambenog položaja na reci IJssel. Provedite vreme gledajući stare kuće, jer mnoge od njih imaju štitove koji govore nešto o istoriji grada. Dobra mesta za posetu uključuju muzej senfa, fabriku sirćeta, baštu biljaka, muzej stakla Lalikue i De Waag, gradsku kuću koja je navodno najstarije javno mesto u Holandiji. Još jedno vrhunsko mesto je stara reformisana crkva koja više liči na skladište.

Appingedam

Appingedam je nekada bio važan trgovački centar i morska luka jer je imao izlaz na more. Danas je to istorijski srednjovekovni grad poznat po „visećim“ kuhinjama, tj. malim prostorijama pored zgrada koje strče preko kanala Damsterdiep. Subota popodne je dobro vreme za vožnju brodićem po gradu. Vožnja biciklom i šetnja dobri su načini za istraživanje centra grada sa gradskom većnicom koja datira iz 1630. godine i crkvom Nikolaja koja je još starija.

Oudewater

Ako mislite da je vaše telo bez problema, krenite do Oudewater-a gde možete dobiti sertifikat da je vaša težina proporcionalna vašoj visini. Ova praksa datira iz suđenja vešticama iz 16. veka u Evropi. Tamo bi se hrlili ljudi da bi dobili potvrdu da nisu veštice. Ako sklonimo čarobnjaštvo na stranu, Oudevater je šarmantni stari grad (osnovan je 1265. godine) sa srednjovekovnim kućama obloženim kanalima.

Domburg

Domburg, drevno selo u Zelandu na Severnom moru, privlači turiste od 17. veka, a primorsko odmaralište je od 19. veka. Poznat je po 40 prodavnica sa latino natpisima i crtežima bogova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jehanne. (@je_hanne)

Domburg je bio umetnička kolonija, ugošćujući slikare poput Mondrijana i  Džejmsa Vistlera. Domburg nudi tipične odmarališne aktivnosti, uključujući plaže, biciklizam, sportski ribolov, surfovanje i jahanje, i savršen je za putnike koji žele odmor od istorijskih mesta.

Podelite ovaj članak...
71Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *