Destinacije – Najlepši gradići obale Amalfi – Travel Magazine

Najlepši gradići obale Amalfi

Najlepši gradići obale Amalfi

Dramatična lepota obale Amalfi ovekovečena je još u rimskim mitovima.

Prema jednom od njih, Herkul se zaljubio u zanosnu nimfu po imenu Amalfi, čija smrt mu je zatim slomila srce. Heroj je svuda tražio mesto dostojno da se u njemu nimfa sahrani i na kraju otkrio obalu nestvarne lepote. Na njoj će nastati grad koji će dobiti ime po nimfi i koji će postati velika pomorska sila u rangu sa Đenovom i Venecijom. Jedan od 12 podviga koje je Herkul (grčki Herakle) morao da ispuni bio je da ukrade zlatne jabuke iz vrta Hesperida. Ali on je iz vrta ukrao i drvo koje je posadio u Amalfiju, na grobu svoje ljubavi. Veruje se da je ovo bilo drvo limuna, koji u ovom delu obale imaju posebno aromatičan ukus.

Costiera Amalfitana je komad obale u Tirenskom moru, u provinciji Salerno u južnoj Italiji. Popularna je letnja destinacija, a gradići u ovom delu priobalja su pravi turistički dragulji.

Amalfi

Zahvaljujući odličnoj strateškoj poziciji, Amalfi je prvo postao politički i ekonomski važan Vizantiji. U 9. veku, zahvaljujući jačanju pomorske flote, postaje moćan trgovački grad, a zatim u 10.i 11. veku nezavisna republika. O njegovoj važnosti govori činjenica da se u monumentalnoj gradskoj katedrali iz 11. veka nalaze mošti svetog apostola Andreja Prvozvanog, brata svetog Petra. Za turiste je otvoren i nekadašnji arsenal, u kome su se pravili, popravljali i čuvali ratni brodovi.

Minori i Majori

Minori i Majori su dva susedna gradića, udaljena međusobno manje od kilometar. Ovde se nalazi najduža plaža Amalfi obale, a mesto je bilo „turistički“ poznato još u vreme Etruraca i Rimljana, koji su ovde podizali svoje luksuzne vile. Osim nekoliko starih crkava iz perioda od 11. do 13. veka, ostatka Normanskog tornja i zamka San Nikola iz 9. veka, posebno je zanimljiv kompleks Villa Marittima Romana, star preko 2.000 godina, sa očuvanim rimskim mozaicima i freskama.

Ravelo

Na brdu iznad mora izdiže se neobični gradić, takođe nastao još u rimsko doba. U srednjem veku Ravelo je bio razvijeni centar u okviru Republike Amalfi, sa nekih 25.000 stanovnika. Danas u njemu živi 2.500 lokalaca, ali o staroj slavi svedoče katedrala i brojne raskošne palate čuvenih trgovačkih porodica Rufolo, d’Aflitto, Confalone i Della Marra. Monumentalna arhitektura u malom mestu u dramatičnom pejzažu sa spektakularnim pogledom, već vekovima privlači umetnike i intelektualce. Među najpoznatijima su Bokačo, Vagner, Edvard Grig, Esher, Virdžinija Vulf, Greta Garbo, Gor Vidal, Andre Žid, Truman Kapote i mnogi drugi.

Konka Dei Marini

Ovo maleno ribarsko mesto nekada je bila trgovačka luka u okviru Republike Amalfi. O tome svedoče ostaci kule stražare Capo Conca, koja je Konku vekovima čuvala od pirata. U mestu ima nekoliko lepih starih crkava, a posebna atrakcija je morska pećina Grotta dello Smeraldo (Smaragdni groto), koji turisti mogu da istraže u malim čamcima.

Prajano

Nedaleko od Amalfija nalazi se Prajano, koji je dobio ime po grčkoj reči za otvoreno more. O njegovoj lepoti dovoljno govori činjenica da su je duždevi Amalfija svojevremeno odabrali za lokaciju svoje letnje rezidencije, a kasnije je postao važan centar proizvodnje svile. Među glavnim atrakcijama su crkve svetog Luke iz 11. i Jovana Krstitelja iz 12. i 13. veka.

Pozitano

Prizor Pozitana iz daljine oduzima dah. Žive boje na fasadama kuća, svetlucavo mirno more, šljunkovita plaža, kupola crkve Santa Maria Assunta i brojna strma stepeništa koja međusobno povezuju kuće… Mesto je izuzetno popularna turistička destinacija sa više plaža – Spiaggia Grande, Fornillo, La Porta, Fiumicello, Arienzo, San Pietro, Laurito i Remmese.

Upoznajte najlepše skrivene plaže Italije. Saznajte koje tri zapostavljene italijanske regije leti posetiocima nude raj na zemlji.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
164Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *