Destinacije – Najlepši srednjovekovni gradovi Nemačke – Travel Magazine

Najlepši srednjovekovni gradovi Nemačke

Najlepši srednjovekovni gradovi Nemačke

U Nemačkoj su u srednjem veku nastajali gradovi, uglavnom smešteni oko utvrđenih dvoraca, ali koji su dobili određenu nezavisnost u pogledu trgovine i donošenja zakona. Širenje posla dovelo je do prosperiteta, izgradnje kuća i razvoja umetnosti. Ovih 8 izvrsno očuvanih ili obnovljenih srednjovekovnih gradova u Nemačkoj odražavaju bogatu istoriju i kulturu srednjeg veka. Živopisna arhitektura, muzeji i pozorišne predstave koje nude vratiće vas u vreme vitezova u blistavim oklopima, trubadura i izgradnji velikih katedrala – ali i u razarajuće ratove i pošasti.

Hajdelberg
PROČITAJTE I…

Hajdelberg – bajkoviti grad Nemačke

Rotenburg Ob Der Tauber

Rothenburg ob der Tauber u Srednjoj Frankoniji je najznačajniji nemački srednjovekovni grad. On je takođe i primer uspešne obnove, jer je nažalost skoro 40 procenata grada bilo uništeno ili oštećeno tokom Drugog svetskog rata. Osnovan 1170. godine, Rotenburg je postao slobodni carski grad u kasnom srednjem veku. Snažna odbrana bila je imperativ i zato grad ima veliki zid koji ga u potpunosti okružuje. Dug je više od 3 milje i ima 42 kule. Možete ući kroz Klingenturmtor i šetati koliko god želite, uživajući u pogledu na grad i Tauber. Uputite se do pijačnog trga i divite se gradskoj kući sa njenim gotičkim leđima i renesansnom fasadom.

Grad je možda najpoznatiji po svojim šarmantnim drvenim kućama, pa obavezno prošetajte ulicama Schmiedgasse ili Herrngasse, gde se većina njih nalazi. Najstarija crkva u gradu je crkva Svetog Jakova sa oltarskim remek-delom Tilmana Riemenschneidera. O tamnijoj strani srednjeg veka možete saznati ako posetite Muzej srednjovekovnog zločina i pravde.

Top savet: Ako možete, posetite Rotenburg oko Božića. Gradska božićna pijaca jedna je od najlepših u Nemačkoj.

Goslar

Srednjovekovnu slavu mnogo veće veličine pronaći ćete u Goslaru, smeštenom u Donjoj Saksoniji u podnožju planina Harz. Goslar, koji je pod zaštitom UNESCO-a, svoje ogromno bogatstvo duguje rudniku srebra koji ovde postoji od 10. veka. Nekadašnje sedište nemačkih careva Svetog rimskog carstva, za dominantnu poziciju ima Kaiserpfalz, carsku palatu. Posetite raskošne sobe i saznajte sve o njihovoj istoriji. Bogatstvo građana Goslara objašnjava veličinu gradskih kuća i sjaj crkava. Istaknuti su pijačni trg, toranj akumulatora Zvinger i Neuverkkirche iz 12. veka.

Top savet: Svuda u Goslaru ćete pronaći reference na Harzer Roller. To se odnosi na dve stvari: kanarince koji su držani u rudnicima radi upozoravanja rudara na neposredne eksplozije i veoma jak, svež sir u obliku kobasice.

Kvedlinburg

Kvedlinburg (Quedlinburg), takođe smešten u planinama Harc, još je jedno mesto na listi UNESCO-ve svetske baštine. Gradski zamak na vrhu planine gleda gordo sa visine na 1.300 i 2.000 poludrvenih srednjovekovnih kuća. To je jedna od najvećih kolekcija ovakvih domova u celoj Evropi i, što je najbolje, u originalnom je stanju. Kvedlinburg tokom Drugog svetskog rata nije pretrpeo nikakvu štetu od bombi. Spoljni prsten starog grada čine prelepe art deco zgrade, tako da ćete u blizini pronaći različite oblike arhitekture. Vrhunac lepote vas čeka u Fachverkmuseum im Standerbau, gradskoj kući iz 13. veka koja je jedini muzej te vrste na svetu.

Top savet: Kvedlinburg je popularna turistička destinacija, pa ako je moguće, izbegavajte posete tokom letnjih meseci. Ulice su strme i često klizave, pa su dobre cipele za šetnju obavezne.

Regensburg

Ovaj bavarski grad nalazi se na ušću tri reke: Dunava, Nabe i Regena. Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a i najveći srednjovekovni stari grad severno od Alpa, sa skoro 1.500 objekata na spisku. Gradski kameni most preko Dunava od 25 milja, izgrađen između 1135. i 1146. godine, remek-delo je srednjovekovnog inženjerstva. Most je otvorio trgovinu sa severnom Evropom i Venecijom i grad učinio prilično bogatim. Regensburg se proslavio zlatom i tkaninama. Bogati su se međusobno takmičili u izgradnji najraskošnijih kuća sa najvišim mogućim kulama. Krenite do Haidplatz-a, gde su se nekada održavali turniri, i ispitajte kuću Zlatnog krsta. Još jednu strukturu koju treba videti je živopisna Kuća Golijata. Posetite Istorijski muzej Regensburg u bivšem samostanu za pregled istorije grada.

Top savet: Nalazite se u blizini jedne od najlepših evropskih reka, Dunava. Zašto ne biste uživali u kratkom izletu brodom i videli grad iz vode?

Podelite ovaj članak...
127Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *