Destinacije – Najlepši srednjovekovni gradovi Nemačke – Travel Magazine

Najlepši srednjovekovni gradovi Nemačke

Najlepši srednjovekovni gradovi Nemačke

Ulm

Ulm, osnovan oko 850. godine, takođe se nalazi u Bavarskoj i na Dunavu. Njegova najznačajnija zgrada je Ulmer Munster, izgrađena 1377. godine, koja ima najviši zvonik na svetu. Kao i kod Regensburga, lokacija reke Ulm donela je trgovinu i bogatstvo u područje koje je postalo poznato po proizvodnji tekstila. Posetite Ribarsku četvrt da pogledate srednjovekovnu arhitekturu i divite se krivoj kući koja još uvek stoji. Umetnost i zanat cvetali su u Ulmu tokom srednjeg veka, kako je dokumentovano u divnom muzeju Ulm. Još jedan vrhunac grada je Krone Inn gostionica, raskošna zgrada u kojoj bi se carevi i kraljevi zaustavljali tokom putovanja.

Top savet: Kada ste u Ulmu, obavezno probajte specijalitet Baden-Virtemberga: Schvabische Maultaschen, vrstu raviola u ukusnoj čorbi.

Augsburg

Augsburg, smešten na ušću reka Leh i Vertah u Švapskoj, postao je veoma bogat tokom srednjeg veka zbog trgovačkih puteva sa Italijom. Srebro, oružje i tkanina bili su proizvodi koji su obogatili njegove građane. Ubrzo ovaj srednjovekovni grad postaje bankarski centar zahvaljujući poslovima porodica Fugger i Velser. Jedan od najznačajnijih delova Augsburga je Fuggerei, osnovan 1513. godine. To je najstariji socijalni stambeni kompleks na svetu i do danas prima siromašne porodice za vrlo malo kirije. Drugi je njegov srednjovekovni sistem kanala, koji je za to vreme bio toliko napredan da je sada na mestu Uneskove svetske baštine.

Kohem

Kohem (Cochem), smešten u dolini Mozela, nalazi se u rečnoj petlji koju nadgleda ogromni srednjovekovni dvorac Reichsburg. Dvorac datira iz 12. veka, ali je obnovljen 1870-ih te svakako nemojte da propustite obilazak s vodičem. Ako možete, posetite ga tokom prve nedelje avgusta, kada se u zamku održavaju srednjovekovne pijace, predstave i rekonstrukcije. Tada možete uživati i u srednjovekovnom obroku. Stari grad Kohema je još jedan dragulj srednjovekovne arhitekture. Tri masivne kapije čuvaju ulaz u grad, a gradski zid je i dalje delimično netaknut. Najveće kapije su Enderttor i Martinstor.

Top savet: Uz obalu reke i uz obalu šetališta, pronaći ćete najživopisnije drvene kuće! Neke od njih su pretvorene u prodavnice u kojima možete kupiti bocu poznatog vina u regionu.

Monšau

Monšau (Monschau) je srednjovekovni gradić smešten u planinama Ajfel u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Srednjovekovne kuće u centru grada ostale su gotovo iste više od 300 godina. Poludrvene kuće, neke nesigurno nagnute, nižu se malim popločanim ulicama. Dvorac Monschau koji gleda na grad datira iz 13. veka i video je mnogo istorije i bitaka. Najbolji način da upoznate grad je da se prošetate do pijace ili da se provozate malim gradskim vozom. Vožnja od 30 minuta zaustavlja se u svim gradskim atrakcijama, uključujući i dvorac.

Top savet: U Monšau se slave dva veoma različita pića: kafa i pivo. Posetite muzeje Brauhaus i Felsenkeller, kao i kafić Rosterei Vilhelm Maassen.

Sta nam je korona virus otkrio o nacijama
PROČITAJTE I…

Francuska, Nemačka, Indija – šta nam je korona virus otkrio o kulturama sveta

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
127Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *