Destinacije – Karipske destinacije - Dominikanska Republika – Travel Magazine

Karipske destinacije – Dominikanska Republika

Karipske destinacije – Dominikanska Republika

Dominikanska Republika je karipska država koja ostrvo Hispanjolu deli sa susednim Haitijem. Sa preko pet miliona posetilaca godišnje, predstavlja najposećeniju turističku destinaciju u karipskom regionu.

Kolombo se na ostrvo iskrcao 1492. godine i njegovi posmrtni ostaci jedno vreme su bili čuvani u katedrali u prestonici. Sve do početka 20. veka Dominikanska Republika je bila poznata pod imenom Santo Domingo. Nacionalni sport ove zemlje je bejzbol, a zanimljivo je da čuveni latino ples merenge takođe vodi poreklo odavde.

U Dominikanskoj Republici posebno su popularni all-inclusive rizorti na istočnoj obali, sa gužvama na plaži, brojnim golf terenima i komercijalnom karipskom muzikom. Južni deo ostrva još nije turistički u potpunosti razvijen, i krase ga netaknute plaže, dramatične litice koje se nadvijaju nad morem i rezervati prirode.

užni deo ostrva još nije turistički u potpunosti razvijen, i krase ga netaknute plaže, dramatične litice koje se nadvijaju nad morem i rezervati prirode

Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Prirodne lepote

Od prestonice Santo Dominga čeka vas dug i neravan put do Nacionalnog parka Jaragua i plaže zaliva Bahia de las Aguilas, koje spadaju u najlepše na Karibima. Duž 8km duge obale nema barova, suncobrana i komercijalne rege muzike. Bele peščane plaže opsedaju egzotični leptiri, pa zaista izgleda kao da ste se našli u raju. Tokom šetnje stazama nacionalnog parka Jaragua videćete iguane, flamingose, papagaje i pelikane, posebno oko smaragdnog slanog jezera Lago de Oviedo.

Bele peščane plaže opsedaju egzotični leptiri, pa zaista izgleda kao da ste se našli u raju

Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Zaboravljeno blago

Iako je od prestonice udaljena samo tri sata, provincija Barahona izgleda kao davno zaboravljena zemlja. Priobalni put koji do nje vodi sa jedne strane ime more, a sa druge samo planine. Zbog nestvarnih pejzaža, svetski priznati dominikanski dizajner Oskar de la Renta je u Barahona-i često organizovao snimanja svojih kolekcija. Ova provincija je jedino mesto na svetu odakle se iskopava larimar, poludragi kamen boje okeana. Lokalci veruju da larimar može da izleči slomljeno srce. Obavezna je pauza pokraj Los Patos-a, najkraće reke u zemlji, u čijoj hladnoj planinskoj vodi lokalci vole da se osvežavaju.

Vozite se duž netaknute obale Barahona-e i naći ćete mnoštvo plaža popularnih među lokalcima i potpuno nepoznatih turistima

Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Dragulj juga

Vozite se duž netaknute obale Barahona-e i naći ćete mnoštvo plaža popularnih među lokalcima i potpuno nepoznatih turistima. Od vreline možete pobeći i skokom u kaskade prirodnih bazena reke San Rafael koja protiče preko privatnog poseda vile Miriam, otvorene za javnost.

Vozite se duž netaknute obale Barahona-e i naći ćete mnoštvo plaža popularnih među lokalcima i potpuno nepoznatih turistima

Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Azua  de Compostela

Azua de Compostela je od Santo Dominga udaljena samo 100km. Osnovao ju je Dijego Velaskez de Kueljar, osvajač Kube, 1504. godine. Zbog toga se smatra jednim od najstarijih naselja na oba američka kontineta. Vijugava obala ove regije krije mnoge odlične plaže. Jedna od njih je Playa Chiquita, zaliv sa sivim peskom i kristalno čistom vodom, savršena za ljubitelje nešto intimnije atmosfere.

Divljina

Obala zapadno od Santo Dominga je mirna i netaknuta, a uz nju se protežu planine. Ako želite da istražite lokalnu floru i faunu, ovo je pravo mesto. Zaputite se u brda severno od zaliva Bahia de las Calderas i upoznaćete brojne vrste ptica i iguane. Bliže obali videćete pelikane i flamingose.

Obala zapadno od Santo Dominga je mirna i netaknuta, a uz nju se protežu planine

Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Rustična Dominikana

Duž jugoistočne obale Dominikanske Republike velika prostranstva prekrivena su poljima šećerne trske, koje predstavljaju bajkovitu i nesvakidašnju scenografiju za plaže ove regije. Gradić La Romana je osnovan u 19. veku i razvio se upravo zahvaljujući uzgoju šećerne trske. Ali danas je ovo regionalni centar turističke industrije, sa modernim međunarodnim aerodromom. Obavezna je poseta nekadašnjem ribarskom selu, a danas turističkoj atrakciji – mestu Bayahibe. Ovo je jedna od najboljih destinacija za ronioce, budući da ima preko 20 lokacija za ronjenje, a tri od njih su brodske olupine.

Pročitajte još kada je najbolje vreme za posetu Karibima, koje su najlepše karipske plaže, ali i gde se nalaze najbolji karipski rizorti samo za odrasle. Upoznajte i novu stranu Kube.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Ovo je jedna od najboljih destinacija za ronioce, budući da ima preko 20 lokacija za ronjenje, a tri od njih su brodske olupine

Foto: Foto: Dominican Republic Ministry of Tourism

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *