Destinacije – Najuzbudljiviji putevi Evrope – Travel Magazine

Najuzbudljiviji putevi Evrope

Najuzbudljiviji putevi Evrope

Upoznavanje destinacija iz automobila, sa motocikla ili bicikla popularno je među avanturistički nastrojenim putnicima.

Ova vrsta putovanja omogućava vam osećaj slobode i priliku da sami odlučite gde ćete stati da uživate u jedinstvenom zalasku sunca. U Evropi je izbor ovakvih ruta veliki, a pejzaži kroz koje prolaze su spektakularni. Mi vam predstavljamo samo neke od najuzbudljivijih (procene potrebnog vremena su za putovanje automobilom).

Romantična ruta, Nemačka

Ruta: Od Vircburga do Fisena (Bavarska)
Dužina: 415 km, potrebno vreme: bar tri dana

Romantična ruta u Slobodnoj Državi Bavarskoj s pravom nosi to ime. Srednjovekovni gradići, šarmantna sela i zamkovi nižu se usput, a prvi od njih je Vircburg, na reci Majni. Stari most na ovoj reci je jedan od simbola grada, a barokna Rezidencija građena je po ugledu na Versaj. Put vas dalje vodi do zamka iz bajke – Nojšvanštajna na jugu Bavarske, ali u međuvremenu ćete proći kroz gradiće koji su se od srednjeg veka neznatno promenili. Među najpoznatijim je Rotenburg ob der Tauber koji je još uvek okružen netaknutim zidinama. Za putovanje dugo više od 400km odvojite nekoliko dana. Ovde su od vožnje bitnija brojna istorijska i kulturna blaga koja ćete usput otkriti.

Romantična ruta u Slobodnoj Državi Bavarskoj s pravom nosi to ime. Srednjovekovni gradići i zamkovi nižu se usput, a prvi od njih je Vircburg, na reci Majni.

Foto: Th G from Pixabay

Kružni put, Island

Ruta: Obilazak ostrva, sa početkom i krajem u Rejkjaviku
Dužina: 1.300km, potrebno vreme: nedelju dana

Turizam je na Islandu proteklih nekoliko godina eksplodirao. Ostrvo između Evrope i Severne Amerike privlači turiste zbog specifičnih pejzaža – vulkana, gejzira, toplih izvora i glečera, ali i zbog gostoprimljivosti Islanđana, koji su poznati po tome što veruju u natprirodne sile. Ukoliko se odlučite na putovanje oko Islanda, preti vam ozbiljna opasnost da i vi počnete da verujete u vile i trolove. Sve važne atrakcije ove zemlje povezuje Hringvegur, nacionalni put 1, koji obilazi oko ostrva.

Turizam je na Islandu proteklih nekoliko godina eksplodirao. Malo ostrvo između Evrope i Severne Amerike privlači turiste zbog specifičnih pejzaža - vulkana, gejzira, toplih izvora i glečera, ali i zbog gostoprimljivosti Islanđana

Foto: Pete Linforth from Pixabay

Wild Atlantic Way, Irska

Ruta: Od Kinsejla do Malin Heda na zapadnoj obali
Dužina: 2.500km, potrebno vreme: dve nedelje

Pre nekoliko godina Irci su došli na ideju da povežu puteve zapadne obale u jednu panoramsku rutu. Od Kinsejla na jugu do Malin Heda na severu, Divlja atlantska ruta se prostire dužinom od 2.500km. Duž nje se nalaze brojne atrakcije, kakve su kružna turistička ruta Ring of Kerry, ostrvo-manastir Skellig Michael, klifovi Mohera, oblast Connemara i brojne surferske plaže oko Donegala.

Pre nekoliko godina Irci su došli na ideju da povežu putve zapadne obale u jednu panoramsku rutu. Od Kinsejla na jugu do Malin Heda na severu, Divlja atlantska ruta se prostire dužinom od 2.500km.

Foto: Martin Hochreiter from Pixabay

Helgelandskysten, Norveška

Ruta: Od Holma do Godøystraumena, zapadna obala
Dužina: 430km, potrebno vreme: tri dana

Najpoznatiji put u Norveškoj je Trollstigen, takozvano Stepenište trolova, koje se uspinje uz priobalne planine dužinom od 4km, uz spektakularan pogled na fjordove. Iako fenomenalno, ovo iskustvo je kratko (čak i ako malo zastanete na svakom vidikovcu, na vrhu ćete biti za dva sata). Zato se za duže uživanje u skandinavskim predelima odlučite za „Helgelandskysten“. Ovaj panoramski put vodi od Holma do Godøystraumena, severno od polarnog kruga. Na 430km dugoj ruti, imaćete puno prilika za uživanje u veličanstvenim pejzažima.

Ovaj panoramski put vodi od Holma do Godøystraumena, severno od polarnog kruga. Na 430km dugoj ruti, imaćete puno prilika za uživanje u veličanstvenim pejzažima.

Foto: Dieter Freese from Pixabay

Ruta de la Plata, Španija

Ruta: Od Sevilje do Ovijeda, zapadna Španija
Dužina: 800km, potrebno vreme: nedelju dana

Prvi veliki graditelji puteva u Evropi bili su Rimljani, koji su svoje carstvo povezali utvrđenim putevima pre 2.000 godina. Nakon pada Rima, ti putevi, obnavljani i proširivani, nastavili su da se koriste i narednih vekova. Mnogi današnji putevi Španije prate te stare rute, a jedan od njih je „Ruta de la Plata„, srebrni put, koji vodi kroz zapadnu Španiju. Putovanje počinje u Sevilji, gde je u jednoj od najvećih gotičkih katedrala u Evropi sahranjen Kolumbo, a završava u Ovijedu, prestonici Asturije. Uz ostatke rimske civilizacije na ovom području i brojna očuvana romanička zdanja, pravi dragulj ove rute duge 800km je Salamanka. Duž „Srebrnog puta“ ćete proći nekoliko vinskih regija i imati pirliku da degustirate čuvenu šunku serrano.

Uz ostatke rimske civilizacije na ovom području i brojna očuvana romanička zdanja,pravi dragulj ove rute duge 800km je Salamanka. Duž nje ćeteproći nekoliko vinskih regija i imati pirliku da degustirate čuvenu šunku serrano

Foto: Richard Mcall from Pixabay

Grand Tour, Švajcarska

Ruta: Širom Švajcarske
Dužina: 1.600km, potrebno vreme: bar nedelju dana

Švajcarska turistička organizacija je 2015. godine kreirala Veliku švajcarsku rutu, koja se prostire dužinom od preko 1.600km širom ove zemlje. Sve regije, 44 atrakcije i 11 lokaliteta na Listi svetske baštine UNESCO-a nalaze se duž nje. Ukoliko se odlučite za kompletan obilazak, biće vam potrebno bar nedelju dana.

Švajcarska turistička organizacija je 2015. godine kreirala Veliku švajcarsku rutu, koja se prostire dužinom od preko 1.600km širom ove zemlje

Foto: pasja1000 from Pixabay

Pirineji, Španija (i Francuska)

Ruta: Od Portboua to Hake, sa istoka ka zapadu
Dužina: 450km, potrebno vreme: dva dana

Jedna od najlepših planinskih ruta u Evropi je nacionalni put N-260 u španskim Pirinejima. Auto-put počinje na španskoj mediteranskoj obali, a zatim preko planina vodi do Hake. Odatle imate mogućnost da preko prelaza Somport nastavite u Francusku. Osim veličanstvene panorame, otkrićete živopisna sela, lokalnu gastronomiju i ali i muzej najekscentričnijeg španskog umetnika, Salvadora Dalija, u Figeresu.

Pročitajte još kako je Ruta 66 stekla svoju popularnost. Saznajte koje su najbolje svetske panoramske rute i istražite neku od 150 turističkih ruta Nemačke.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

jedna od najlepših planinskih ruta u Evropi je nacionalni put N260 u španskim Pirinejima. Autoput počinje na španskoj mediteranskoj obali, a zatim preko planina vodi do Hake.

Foto: Jm TD from Pixabay

Podelite ovaj članak...
4Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *