Destinacije – Nica - kraljica Francuske rivijere – Travel Magazine

Nica – kraljica Francuske rivijere

Nica – kraljica Francuske rivijere

Nica je još u vreme Rimljana smatrana regionalnim centrom, a danas je popularna destinacija na Azurnoj obali. Omiljeno letovalošte britanskih aristokrata od 18. veka, ovaj grad i danas privlači veliki broj bogatih i poznatih ličnosti.

Nica je poznata i kao raj za umetnike, koje su posebno privlačile njene tirkizne vode i meko toplo svetlo koje ovde preovladava. U Nici su inspiraciju pronašli, između ostalih, Matis, Šagal i Niki de Sen-Fal.

Kako do Nice

Nica se nalazi nedaleko od italijanske granice, između Kana i Monaka. Međunarodni aerodrom Nice-Cote d’Azur je lociran zapadno od grada. Brojne autobuske linije povezuju Nicu i druge gradove na Francuskoj rivijeri, pa ćete sa lakoćom organizovati obilazak mesta na obali.

Glavna autobuska kompanija je Lignes d’Azur, koja saobraća u gradu, do aerodroma, a ima i 130 linija do 49 manjih mesta koja čine širu metropolitensku regiju. Nica ima i tri železničke stanice, i odlično je povezana sa ostalim francuskim gradovima, ali i sa obližnjom Italijom. U gradu saobraćaju i tramvaji.

Nica automobilom

Ako putujete svojim ili rentiranim automobilom i planirate da noćite u Nici, prvo sa hotelom proverite da li imaju parking i koja je cena ove usluge. U Nici je veoma teško naći parking i zato se preporučuje da pre ulaska u grad svoj automobil ostavite u jednom od pet parkova za vozila ‘Parc relais’, čije usluge su besplatne. Odatle tramvajem ili autobusom možete nastaviti do centra.

Cours Selaya i Vieux Nice

Cvetna pijaca Cours Selaya je jedna od velikih gradskih atrakcija. Ovo je jedno od glavnih mesta za okupljanje, budući da restorani, barovi i kafei okružuju pijacu. Ovde ćete naći nekoliko suvenirnica, delikatesnih radnji i butika, a obavezno probajte omiljene palačinke socca, pravljene sa brašnom od leblebija. Pijaca se nalazi u starom delu grada, Vieux Nice, čije vijugave kaldrmisane ulice i trgovi potiču iz 17. veka, a pažnje vredna je barokna katedrala na trgu Place Rosetti.

U Staroj Nici su smeštene prodavnice, restorani, barovi i suvenirnice. Obavezna stanica je Fenocchio Glacier, popularna đelaterija sa 94 ukusa sladoleda. U blizini se nalazi stepenište koje vas vodi do Colline du Château, brda na kome se nekada nalazila gradska citadela, a danas je ovo najpoznatiji vidikovac sa pogledom na stari grad i Zaliv anđela (Baie des Anges). Oni koji ne vole stepenice, mogu da se popnu i simpatičnim art deko liftom do vrha.

Nice Cimiez

Još jedan odličan vidikovac je Nice Cimiez u brdima iznad grada, od centra udaljen 15 minuta autobusom. Ovde je nekada bilo smešteno rimsko naselje Cemeneleum, o čemu govore ostaci malog amfiteatra, ulica i javnog kupatila iz 3. veka. Ovde se nalazi Arheološki muzej koji pokriva istoriju regiona još iz perioda praistorije. Na groblju u okviru franjevačkog manastira iz 15. veka nalazi se grob Anrija Matisa, a u blizini je i Muzej posvećen ovom umetniku, u prelepoj vili iz 17. veka. U njemu se mogu videti dela iz perioda od 1890. do početka pedesetih, kada je naslikao svoje poslednje radove.

Muzeji

Šagal je u Nici otvorio sopstveni muzej 1972. godine da bi javnosti predstavio svoju seriju od 17 radova pod nazovim „Biblijska poruka“. Muzej je smešten u podnožju brda na putu za Cimiez, i predstavlja najveću javnu kolekciju Šagalovih dela. Ovde možete videti preko 400 njegovih slika, crteža i pastela sa starozavetnom tematikom, a ističe se 12 velikih slika iz prve dve knjige Starog zaveta – Postanja i Egzodusa, kao i platna inspirisana Solomonovom Pesmom nad pesmama.

U samom centru, u blizini trga Place Garibaldi nalazi se i Muzej moderne i savremene umetnosti (MAMAC). Zbirka sadrži više od 1.300 radova preko 300 savremenih umetnika, među kojima je i Endi Vorhol. Posebno se izdvajaju radovi lokalnih konceptualnih umetnika koji su šezdesetih godina prošlog veka uticali na svetsku modernu umetnost.

Promenade des Anglais

Čuveno Englesko šetalište krivuda duž Zaliva anđela (Baie des Anges). Dugačko je gotovo 5km i ovde su smešteni najelitniji hoteli i luksuzne vile. Neka zdanja su remek-dela Belle Epoque-a, a najpoznatije od njih je hotel sa pet zvezdica Le Negresco u kome se nalazi zbirka od 6.000 umetnilkih dela. Oko šetališta su široke avenije sa novim luksuznim vilama i raskošnim parakovima i vrtovima.

Džez festival

Luj Armstrong i Ela Ficdžerald bili su među glavnim izvođačima prvog svetskog džez festivala koji je održan upravo u Nici. Danas, 70 godina kasnije, Nice Jazz Festival je jedna od glavnih primorskih atrakcija Francuske. Svake godine sredinom jula ova manifestacija privlači brojna poznata imena džez scene.

Pročitajte više o najlepšim gradovima južne Francuske i fotogeničnim primorskim gradićima Italije. Saznajte koje to čari Atinske rivijere privlače turiste.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
455Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *