Nju Orleans - grad karnevala, džeza i vudua – Travel Magazine

Nju Orleans – grad karnevala, džeza i vudua

Nju Orleans – grad karnevala, džeza i vudua

Najveći grad savezne države Luizijane ujedno je i jedan od najstarijih gradova SAD-a. Nju Orleans se nalazi u oblasti delte reke Misisipi u Meksički zaliv, i odlikuju ga specifična tradicija, kultura, gastronomija, pa čak i verske prakse.

Osnovali su ga Francuzi 1718. godine, neko vreme pripadao je Špancima, a zatim je opet postao francuski. SAD-u ga je 1803. godine prodao lično Napoleon, i tada je počeo njegov ubrzan rast i razvoj velike luke. Bio je centar uzgoja pamuka i šećerne trske, ali nažalost i trgovine robljem.

Zbog specifičnog položaja, između reke Misisipi i jezera Pončartrejn, ali i brojnih okolnih močvara, grad nije više imao prostora za dalji razvoj, zbog čega su početkom 20. izgrađeni sistemi odvodnjavanja zemljišta, sa nasipima i branama. Nažalost, ovo se pokazalo kao posebno otežavajuća okolnost kada je 2005. godine Nju Orleans pogodio jedan od najjačih uragana u istoriji – Katrina. Uragan je srušio branu prema reci i jezeru i grad je bio poplavljen.

Gradski poslovni centar Nju Orleansa

Foto: Kool C on Unsplash

Budući da se lociran ispod nivoa mora, voda nije mogla da oteče prirodnim putem, pa su njegovi delovi bili pod vodom mesecima, dok nisu obnovljene brane i dok voda nije ispumpana. Grad se i dalje oporavlja od ovog velikog udarca, a od 1,5 miliona stanovnika koji su u njemu živeli pre katastrofe, danas ih ima nešto preko 300.000.

Ipak, grad poznat pod nadimkom „Big Easy“ digao se na noge i ostao je jedna od omiljenih američkih turističkih destinacija. Evo samo nekoliko razloga zbog čega ga vredi posetiti.

Nju Orleans se polako oporavlja nakon strašnog uragana Katrina

Foto: philippe collard on Unsplash

Kultura

Jedinstveni spoj francuske, španske i afro-američke kulture koji postoji u Nju Orleansu ne može se iskusiti nigde druge u svetu. Kreolsko nasleđe je fascinantno i posetioci o njemu mogu više da saznaju u muzeju Historic New Orleans Collection. Ova institucija je posvećena očuvanju kulture grada. Mnogi od stanovnika potomci su orginalnih doseljenika Francuske Luizijane i još uvek govore kreolski francuski. Srce grada je Francuska četvrt, poznata po očuvanoj kolonijalnoj arhitekturi i noćnom životu u ulici Burbon. Među glavnim atrakcijama Francuske četvrti su i istorijski park Jackson Square, katolička katedrala sv. Luja (St. Louis Cathedral) i francuska pijaca.

Katolička katedrala je jedan od simbola Nju Orleansa

Foto: Stephen Walker on Unsplash

Muzika

Nju Orleans je poznat po svom značaju za svet muzike. Zahvaljujući isprepletanim evropskim, afričkim i latino uticajima ovde je u kolonijalno doba počelo da se stvara jedinstveno muzičko nasleđe. Evropski muzički instrumenti i afrički ritmovi početkom 20. veka spojeni su u novi muzički pravac koji će osvojiti svet – džez je nastao upravo u Nju Orleansu. Kasnije, ovaj grad je bio značajan i za razvoj bluza. Širom grada možete uživati u živim svirkama. Iz kafea i barova dopiru zvuci diksilenda, jedinstvenog džez pravca, a najbolje svirke su, naravno, u Francuskoj četvrti. U četvrti Treme lociran je New Orleans Jazz Historic Park, a jedna od najznačajnijih gradskih manifestiacija je Jazz Festival koji svake godine privlači renomirane muzičare, ali i mlade nade jazz-a.

Ulični muzičari u Nju Orleansu

Foto: Robson Hatsukami Morgan on Un

Mardi Gras

Mardi Gras je pravo vreme za posetu Nju Orleansu ukoliko volite zabavu i dobar provod. Ipak, ovo je i vreme velikih gužvi i značajno skupljih cena smeštaja. Festival se proslavlja širom Luizijane, a najbolji provod je u Nju Orleansu. Slavi se dve nedelje, do početka Uskršnjeg posta i u gradu u tom periodu vlada vesela karnevalska atmosfera, sa kostimiranim paradama i balovima.

Mardi Gras je karneval u Nju Orleansu koji se održava svake godine

Foto: 272447 from Pixabay

Gastronomija

Stanovnici Nju Orleansa posebno se ponosni na svoju kuhinju. Među jelima koja se ovde moraju probati su gumbo – vrsta paprikaša sa bamijom, jambalaya – jelo od mesa, povrća i pirinča, ali i čuveni prenatrpani po’ boys i muffuletta sendviči. Tu su i razni specijaliteti od ribe, račića i školjki, kao i tradicionalna supa od kornjače. Omiljeni slatkiš su čuveni beignets, slični našim uštipcima.

Nju Orleans je ponosan na specijalitete svoje kreolske kuhinje

Foto: Gabe Raggio from Pixabay

Južnjačko gostoprimstvo

Južnjaci su takođe poznati kao gostoprimljivi domaćini, pa je tako pre nekoliko godina Nju Orleans izabran za drugi najgostoljubiviji grad u SAD-u, nakon San Franciska. Lokalci su prijateljski nastrojeni, spremni da pomognu i daju dobre savete, kao i da vas upute na svoj omiljeni restoran ili bar. Ipak, treba napomenuti da iako spada u najgostoljubivije, Nju Orleans nije i jedan od najsigurnijih gradova SAD-a, pa se posetiocima savetuje uobičajeni oprez, posebno u turističkim oblastima i tokom noćnih izlazaka.

Stanovnici Nju Orleansa ponose se svojim južnjačkim gostoprimstvom

Foto: mana5280 on Unsplash

Vudu

Grad je poznat po specifičnoj verskoj praksi poznatoj pod imenom Luizijana vudu. Robovi iz Zapadne i Centralne Afrike sa sobom su u Luizijanu doneli svoje verske rituale i prakse i oni su tokom vremena, pod brojnim drugim uticajima, evoluirali i jedinstvenu novu religiju, koja je inkoroporirala i elemente hrišćanstva i verovanja u svece. Rituali se izvode na kreolskom jeziku uz pevanje tradicionalnih pesama. Danas posetioci o vuduu mogu više da saznaju ako posete New Orleans Historic Voodoo Museum.

Saznajte više o najposećenijim atrakcijama Njujorka i Los Anđelesu iz malo drugačijeg ugla. Upoznajte i Atlantu, Majami i Sijetl.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
321Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *