Destinacije – Obiduš - voljeni grad portugalskih kraljica – Travel Magazine

Obiduš – voljeni grad portugalskih kraljica

Obiduš – voljeni grad portugalskih kraljica

Lisabon i Porto spadaju u omiljene turističke destinacije i jedne od posećenijih u Evropi. Ali ova zemlja bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa turistima nudi još mnoge dragulje, među kojima se u itinererima turističkih agencija najčešće mogu naći Koimbra, Sintra, Braga i Obiduš.

I dok o prva tri većina putnika može nešto da kaže, Obiduš je potpuno neopravdano zapostavljen. Romantični srednjovekovni grad u centralnom Portugalu, od Lisabona je udaljen samo sat vremena, zato se preporučuje kao savršeni jednodnevi izlet tokom posete prestonici.

Panorama Obiduša je vremeplov u srednji vek

Foto: jackmac34 from Needpix.com

Istorija

Obiduš je bio poslednji grad u istorijskoj provinciji Estramadura koji je prvi kralj Portugala, Alfonso I, osvojio pobedom nad Mavarima. Početkom 13. veka Alfonso II je grad pridodao formalnoj tituli svoje žene, kraljice Urake, a kralj Dinis ga je poklonio svojoj ženi, kraljici Elizabeti Aragonskoj. Od tada, Obiduš je pod patronatom portugalskih kraljica i nosi neformalni naziv Vila das Rainhas – grad kraljica.

Kaldrmisane ulice, tradicionalna zdanja i srednjovekovni dvorac unutar starih gradskih zidina uvući će vas u istorijski vremeplov i dočaraće vam zlatno doba Obiduša.

Šetnja gradskim ulicama

Uske kaldrmisane ulice okružuju svetlo obojene tradicionalne kuće i raskošno mediteransko rastinje, kakve su bugenvilije i geranijumi. Glavna ulica je Rua Diretta, i u njoj su smešteni brojni restorani, kafei, radnje i suvenirnice.

U glavnoj ulici Obidušasmešteni su brojni restorani i radnje

Foto: titosoft from Pixabay

Zamak Obiduš

Srednjovekovni zamak na brdu izdiže se iznad grada još od vremena mavarske vladavine. Njegovim osvajanjem Alfonso I je završio osvanjanje Estramadure. Zamak u današnjem izdanju potiče iz vremena kralja Dinisa i smatra se jednim od Sedam čuda Portugala. Pedesetih godina prošlog veka pretvoren je u luksuzni hotel. Ipak, otvoren je za posetioce i njegova srednjovekovna struktura je veoma dobro očuvana. Posetioci mogu da se prošetaju i istraže njegove kamene zidine, sa pogledom na grad koji su nekada imali portugalski plemići.

Srednjovekovni zamak u Obidušu sada je luksuzni hotel

Foto: titosoft from Pixabay

Grad književnosti

Obiduš nosi titulu UNESCO-ovog Kreativnog grada književnosti. Ova počasna titula dodeljuje se kao priznanje za književna dostignuća nekog grada. Uprkos broju od samo 3.000 stanovnika, grad ima više od pola miliona knjiga. One se mogu naći svuda – u bibliotekama, muzejima, galerijama, rezidencijama, na javnim mestima i pijacama. Među zanimljivim mestima u kojima se čuvaju vredne stare knjige su Livraria de Santiago – stara crkva i Livraria da Adega – stari vinski podrum pretvoren u knjižaru. Čak i lokalnu poštu krase police ispunjene knjigama. Svake godine u Obidušu se održava FOLIO, međunarodni literarni festival, na kome se okupljaju autori, čitaoci, muzičari i umetnici iz celog sveta.

U Obidušu na 3.000 stanovnika ima pola miliona knjiga

Foto: Stephen Curtin from Flikr

Muzej Obiduša

Gradski muzej Obiduša može se pohvaliti impresivnom zbirkom umetničkih dela iz perioda od 16. do 18. veka, posebno slikara iz perioda manirizma (Diogo Teixeira i Belchior de Matos). Vredna su i dela sakralne umetnosti, uključujući i neke od radove barokne slikarke Hosefe iz Obiduša (Josefa de Obidos). Ovde su takođe izloženi artefakti pronađeni u ostacima rimskog grada Eurobritijuma.

Crkva i trg svete Marije

Kada je kralj Afonso I porazio Mavare i svojio Obiduš, podigao je crkvu na glavnom trgu. Crkva svete Marije i dalje je glavna crkva u gradu. Njen veliki deo je tokom godina uništen, ali je zdanje uspešno rekostruisano, a unutrašnjost je prekrivena bogato dekorisanim pločicama. Na trgu ispred crkve održavani su svi važni događaji tokom istorije Obiduša. Ovde su izvršavane i kazne i pogubljenja u 15. veku.

Crkva svete Marije jeglavna crkva u Obidušu

Foto: dynamosquito from Flikr

Srednjovekovni sajam

Utvrđeni zidovi Obiduša idealna su scenografija za srednjovekovni sajam koji se svake godine održava od sredine jula do početka avgusta. Vitezovi, dvorske lude i plesači, šarene zastave i srednjovekovni grbovi, štandovi sa hranom, rukotvorinama, antikvitetima i sl., samo su deo zabave na sajmu. Prisustvujte srednjovekovnim borbama, takmičenjima i gozbama – od posetioca se očekuje da se i sami kostimiraju i postanu deo festivala.

U Obidušu se svake godine održava srednjovekovni sajam

Foto: katalin1981 from Pixabay

Međunarodni festival čokolade

Za ljubitelje slatkiša pravo vreme za posetu Obidušu je proleće. Tada se održava Međunarodni festival čokolade, a svake godine bira se drugačija tema. Prethodnih godina neke od zanimljivijih tema bile su životinjsko carstvo, muzika, ljubav, ali i klimatske promene. Posetioci mogu da učestvuju na predavanjima, radionicama, degustacijama i demonstracijama, kao i da posete izložbu skulptura od čokolade.

Saznajte više i drugim mogućnostima za dnevni izlet iz Portugala. Pročitajte zašto je jesen pravo vreme za posetu Portu i šta je to Rua das Pratas.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
193Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X