Ostale destinacije – Kako da očas posla postanete Kiwi – Travel Magazine

Kako da očas posla postanete Kiwi

Kako da očas posla postanete Kiwi

Znamo da je Novi Zeland veoma daleko od nas i da malo ljudi može sebi da priušti da ode tamo na odmor, ali ako se nekome ipak pruži prilika treba da zna koje su specifičnosti zemlje čije stanovnike zovu Kivijima.

Bujne šume u nacionalnim parkovima, planine pokrivene glečerima, zastrašujući vulkani i veoma dinamična kulturna scena, glavne su odlike ove daleke ostrvske zemlje.

Novi Zeland se nalazi na Pacifiku, relativno blizu kulturno bliske Australije, zemlje koja mu je jedini veći sused i prirodni saveznik. Ali, pazite kada odete tamo da ne mešate ta dva. Novi Zeland nije Australija, a Kiviji nisu Oziji. Iako imaju mnogo toga zajedničkog, postoje i bitne razlike u kulturi i mentalitetu, a ponosni Novozelanđani neće biti srećni ako budu pomešani sa Australijancima.

Nadimak stanovnika Novog Zelanda je Kivi (Kiwi), po istoimenoj ptici koja je nacionalni simbol. Ovaj nadimak je toliko odomaćen tako da ga često možete sresti i u zvaničnim nazivima firmi – KiwiRail, Kiwibank, Kiwi Savings… Simbol ptice kivi se takođe nalazi i na zvaničnom amblemu vazduhoplovnih snaga Novog Zelanda. Stanovnici vole ovaj nadimak.

Vozite levom stranom

Novi Zeland je bio kolonizovan od strane Velike Britanije i zbog toga se tamo vozi levom stranom, a volan se nalazi na desnoj strani. Vožnja levom stranom ne mora da bude nikakav bauk ako ste iole bistar i pažljiv vozač, ali imajte na umu da preterano samopouzdanje može da bude opasno. Posebno je nezgodno što je mreža puteva prepuna kružnih tokova što dodatno komplikuje vožnju, koja posebno kroz gradove može biti veoma nezgodna. Iznajmljivanje automobila je jednostavno na Novom Zelandu, a automobil je idealan za obilazak ove predivne zemlje, samo budite pažljivi.

Novozelandski izgovor

Mnogi koji govore engleski jezik biće prilično iznenađeni kada budu čuli njegovu novozelandsku varijantu. Osim neobičnog izgovora pojedinih glasova, postoji i specifičan sleng koji vas može dovesti u nezgodnu situaciju ako ga ne poznajete. Ima dosta primera koje ne bismo navodili jer su pomalo vulgarni, ali ih lako možete naći na internetu. Izgovor vokala se znatno razlikuje od tipičnog engleskog pa i od ostalih standardnih varijanti ovog jezika (američke, australijske). Često se umesto „a“ ili „e“ čuje „i“, a umesto „i“ se čuje „a“. Čuvena engleska brza hrana fiš end čips (fish and chips) se isto piše i na Novom Zelandu, ali se tamo izgovara kao „faš end čaps“, odnosno kao da je napisana „fush and chups“.

Upoznajte se sa zemljotresima

Novi Zeland je veoma bezbedna i dobro uređena zemlja i za nju ne važe nikakve posebne mere predostrožnosti, osim…zemljotresa. Budite spremni na često podrhtavanje tla i na snažne zemljotrese. Tamo je to uobičajeno. Zemlja se nalazi u Vatrenom pojasu Pacifika, takozvanom obodu Pacifičke ploče gde se često dešavaju vulkanske erupcije i zemljotresi.

Gradnja je dobra i zgrade su otporne na najjače zemljotrese, ali kada su oni najjači moguće su razne nezgode. Obnovite svoje znanje o ovoj prirodnoj pojavi i dobro se preslišajte na poglavlju „šta uraditi u slučaju zemljotresa“. Preporuka je da uvek imate razrađen plan sa vašim saputnicima šta raditi u slučaju zemljotresa. Odredite tačku susreta, ako se desi da se zagubite, a telefoni ne rade. Imajte na umu da za vreme zemljotresa treba ostati unutra dok podhrtavanje tla ne prestane. Obezbedite zaklon u prostoriji u kojoj se nalazite i čekajte bezbedan trenutak da napustite objekat. Ako ste na otvorenom, udaljite se što više možete od svih zgrada i objekata. Ako ste u automobilu odvezite se na otvoren prostor, zaustavite vozilo i ostanite u njemu.

Poslednji razorni zemljotres na Novom Zelandu je bio 2011. u Krajstčerču.

Nestabilno vreme i opasno sunce

U letnjem periodu na Novom Zelandu (zima kod nas) sunce je veoma jako. Prži! Svima se preporučuje da se ne izlažu direktnom suncu, da nose sunčane naočare i majice sa dugim rukavima, šešire. Ne postoji ozonska rupa iznad Novog Zelanda, ali je ozonski omotač toliko istanjen da je sunčevo zračenje veoma opasno. Period kada se treba paziti počinje već na proleće.

Vremenske prilike su nestabilne. Novi Zeland je u oblasti umerene klime, što znači da nikada nije previše toplo niti previše hladno, ali promene su česte i nagle. Zbog reljefa znaju da budu i veoma različite od mesta do mesta. U prtljagu bi trebalo da imate kišnu kabanicu.

Napojnice

Iako su radnici na Novom Zelandu veoma dobro plaćeni, ostavljanje male, simbolične napojnice je gest ljubaznosti.

Poštujte Maorsku kulturu

Oko 15 posto stanovništva Novog Zelanda su Maori. Iako njihov broj od XVIII veka drastično opada, oni su uspeli da sačuvaju snažnu zajednicu. Na Novom Zelandu uživaju značajnu autonomiju i imaju veliko poštovanje Evropljana koji su im naselili zemlju i doneli svoju kulturu. Pokažite interesovanje i poštovanje prema bogatoj tradiciji, istoriji i kulturi ovog autohtonog stanovništva, a ako o njima ne znate ništa, naučite neke osnovne stvari pre putovanja.

Maori su veoma posvećeni zajednici. Svako njihovo selo ima kuću koja služi celoj zajednici za druženja ili važne sastanke. Ovaj zadružni dom, da ga tako nazovemo, ima uzvišen status i stranci i gosti ne bi smeli da ulaze u njega bez poziva domaćina. To se smatra vrlo nepristojnim činom. Maori se pozdravljaju nežnim dodirom dlanovima ili nosem i ako neko od njih inicira ovakav pozdrav, obavezno ga prihvatite.

Postanite poznavalac vina

Ako ste ljubitelj vina, ne morate dalje da čitate. Novi Zeland je pravi izbor za vas. Ali ako niste neki poznavalac vinske kulture, naučite bar ponešto! Ovo je veoma važno, jer ćete biti bolje prihvaćeni ako znate da prozborite koju o vinu sa svojim domaćinima. Novozelanđani su veoma ponosni na svoje vino. Njihova vina pripadaju takozvanom Novom svetu i poznata su kao vrhunska. Saznajte koje su omiljene sorte vina. Sira (syrah) ili širaz je veoma popularna sorta, ali se sovinjon blan osamdesetih godina prošlog veka pokazao spektakularno dobar i od tada je glavna novozelandska sorta omiljena širom sveta.

Bilo da volite vino, prirodu, maorsku kulturu, vožnju biciklima ili pešačenja, surf Novi Zeland će biti idealan izbor. Ova zemlja ima da ponudi aktivnosti kao nijedna druga. Iako relativno mala zemlja, nije je baš lako obići i zato treba napraviti plan puta i izabrati atrakcije koje ćete posetiti.

TV Travel Magazine poseduje čitav serijal priloga o Novom Zelandu. Saznajte šta je to civilizovani biciklizam, koji su dragulji Novog Zelanda i šta to novo svakoga dana možete doživeti.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *