Ostale destinacije – Sveta Jelena - raj do koga stižu odabrani – Travel Magazine

Sveta Jelena – raj do koga stižu odabrani

Sveta Jelena – raj do koga stižu odabrani

Kažu da na Svetoj Jeleni proizvode najskuplju kafu, u kojoj je uživao i koju je hvalio čak i njen najpoznatiji stanovnik – Napoleon, kada je na ostrvo prognan 1815. godine i ovde je bio zatočen sve do smrti 1821. godine.

Osim po Napoleonu i kvalitetnoj kafi, Sveta Jelena je poznata i po jedinstvenom likeru od ploda kaktusa opuncije, poznatom i kao indijska smokva, po blagoj suptropskoj klimi i izuzetnom prirodnom diverzitetu. Jedna od glavnih atrakcija su kit-ajkule koje su česti posetioci priobalnih voda. Ostrvo je dobilo ime po svetoj Jeleni, majci vizantinskog cara Konstantina.

Na Svetoj Jeleni obitava veliki broj endemskih vrsta biljaka i životinja

Foto: St. Helena Tourism

Ipak, na ostrvu nema hordi turista, ne čuje se njihov žamor na ulicama glavnog grada Džejmstauna i Sveta Jelena, iako poslednjih godina beleži konstantan rast broja posetilaca, i dalje poseduje autentičan šarm nekadašnje britanske kolonije i male zajednice u kojoj se svi znaju i jedni drugima javljaju na ulici.

Glavni razlog za to je činjenica da se Sveta Jelena nalazi usred južnog Atlantskog okeana, 1.950 km od jugozapadne obale Afrike i oko 2.900 km od obale Južne Amerike. Najbliže kopno je ostrvo Asension koje je udaljeno oko 1.125 km (na severozapadu). Ova dva ostrva zajedno sa Tristan da Kunjom čine Britansku prekomorsku teritoriju Sveta Jelena, Asension i Tristan da Kunja.

Dajanin vrh je najviša tačka ovog vulkanskog ostrva

Dajanin vrh, Foto: St. Helena Torusm

Ostrvo je vulkanskog porekla, površine 122km2 i na njemu živi samo 4.300 stanovnika, kojima u ime kraljice Elizabete II upravlja guverner. Najveća prepreka masovnijem razvoju turizma je prevoz do ostrva, koji nije nimalo jeftin. On podrazumeva da prvo stignete do Johanezburga ili Kejptauna. Nekada se do ostrva stizalo brodom, ali zahvaljujući nedavno otvorenom aerodromu, do Svete Jelene letite izuzetno skupom aviokompanijom Airlink (povratni let iz Johanezburga staje oko 800 funti), a brodska konekcija je od 2018. godine ukinuta.

Takođe, da biste posetili Svetu Jelenu, nije vam dovoljna samo britanska viza. Morate imati kupljenu povratnu kartu, dokaz o rezervisanom smeštaju, ali i putno zdravstveno osiguranje koje pokriva hitnu avionsku evakuaciju u slučaju potrebe (jer na ostrvu ne postoji adekvatna zdravstvena ustanova). Svi posetioci po dolasku plaćaju taksu od 20 funti, a zanimljivost je da na Svetoj Jeleni nema bankomata, pa bi bilo dobro da se snabdete gotovinom, jer mnoge prodavnice i restorani ne primaju kartice.

Džejmstaun je glavni grad ostrva Sveta Jelena

Džejmstaun, Foto: St. Helena Tourism, Simon Benjamin

Što se tiče istorije ostrva, ono je bilo nenaseljeno sve do početka 16. veka, kada su ga otkrili Portugalci. Prve stanovnike je naselila Bitanska istočnoindijska kompanija, koja je ostrvo preuzela 1659. godine. Svetsku popularnost Sveta Jelena je dobila kao mesto na koje je proteran Napoleon Bonaparta i na kome je umro 1821. godine. Krunska kolonija je postala 1833. godine. Zanimljivo je da jedna kuća na ostrvu, Longwood House, inače poslednje Napoleonovo prebivalište, pripada Francuskoj, smatra se francuskom teritorijom i poseban predstavnik Ministarstva spoljnih poslova upravlja ovim imanjem.

Plantation House i najstarija kornjača na svetu -Džonatan

Foto: Plantation House i najstarija kornjača na svetu – Džonatan, Foto: St. Helena Tourism

Stanovništvo vodi poreklo od nekadašnjih britanskih doseljenika, kineskih radnika i robova iz Južne Azije i Afrike. Danas ostrvo najviše prihoda ima od prerade novozelandskog lana, a u prošlosti je zbog gajenja ove kulture došlo do uništavanja mnogih endemskih vrsta biljaka.

Od atrakcija, najvažnije su kuća najpoznatijeg stanovnika ostrva – Napoleona Bonaparte i njegov grob. Tematski obilazak obuhvata posetu Briars paviljonu u kome je Napoleon odsedao pre nego što se uselio u Longwood House, kuću u kojoj je bio zatočen do kraja života. Longwood House je danas muzej u vlasništvu francuske vlade i koji vredi videti. Posetioci zatim mogu da posete Napoleonov grob. Radi se o mestu na kome je 1821. godine sahranjen francuski vođa, pre nego što su 1840. njegovi posmrtni ostaci prebačeni u Pariz (danas je njegov sarkofag u Palati invalida).

prazan Napoleonov grob na Svetoj Jeleni

Napoleonov grob, Foto. St. Helena Tourism

Plantation House je izgrađena 1792. godine i od tada služi kao zvanična rezidencija guvernera. Otvorena je za posete, a osim kuće, turisti će moći da razgledaju i imanje oko nje.Tu će imati priliku da sretnu kornjaču Džonatana, koji se, sa svojih 186 godina, smatra najstarijom kornjačom na svetu. U Džejmstaunu se nalazi i najstarija anglikanska crkva južne hemisfere – crkva svetog Džejmsa iz 1774. godine. Muzej Svete Jelene je otvoren 2002. godine, povodom 500. godišnjice od otkrivanja ostrva. Nalazi se u renoviranom zdanju iz 18. veka i posetioce upoznaje sa lokalnim zanatima, istorijom Britanske istočnoindijske kompanije, životom robova na ostrvu i pomorskom tradicijom.

Na ostrvu se još može videti utvrđenje (High Knoll Fort) iz 1874. godine i Halejeva opservatorija – koju je osnovao Edmund Halej, britanski kraljevski astronom i direktor Griničke opservatorije, po kome je Halejeva kometa dobila ime.

Ljubitelji prirode obavezno treba da posete Nacionalni park Dajanin vrh (Diana’s Peak), najviši vrh na ostrvu (823m), u kome su utočište našle mnoge endemske biljne i životinjske vrste. Kada je vedro, pogled sa vrha planine je spektakularan. Posebnu atrkaciju predstavlja vodopad u obliku srca, na vrhu doline Džejms. Pešačka staza do njegovog podnožja je nedavno otvorena i prolazi kroz prelepu šumu divljeg manga.

Kit ajkule su najveća atrakcija ostrva Sveta Jelena

Foto: St. Helena Tourism

Savršeni suveniri sa Svete Jelene su njena jedinstvena alkoholna pića. U destileriji Sveta Jelena, koja se nalazi u šumi Alarm, možete videti kako se prave i isprobati liker od opuncije, liker od domaće ostrvske kafe Midnight Mist, rum White Lion, ali i džin aromatizovan posebnom vrstom kleke.

Najspektakularnije iskustvo na ostrvu je ipak ronjenje sa džinovskim kit-ajkulama – najvećim ribama na planeti. One se hrane planktonom i malim ribama i ne predstavljaju pretnju za ljude. Mogu biti dugačke do 10 metara i ronjenje uz jato ovih morskih džinova predstavlja nezaboravno iskustvo. Ronilačke ture nude i obilazak drugih popularnih podvodnih atrakcija, kakve su pećine ili olupine brodova oko ostrva.

Kažu da, ukoliko želite da stignete u Raj, morate da se potrudite. Upravo je to slučaj i sa Svetom Jelenom, do koje stižu samo odabrani. Ostrvo usred okeana, ušuškano i zaštićeno od užurbanog savremenog načina života, predstavlja jednu od netaknutih destinacija do kojih će oni koji to zaista žele, naći put.

Saznajte više i o drugim zanimljivim ostrvima sveta: Upoznajte mistični karipski Mustik, tajlandsko ostrvo iz snova Ko Samui, Tenerife – dragulj Kanarskih ostrva, Yassaidu – ronilačku atrakciju Turske, neopravdano zapostavljena Venecijanska ostrva, a obavezno pročitajte i inspirativni putopis o Lastovu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
21Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *