Destinacije – Ostrvo na kom je rođen Zevs - fantastični izleti i atrakcije koje nudi Krit – Travel Magazine

Ostrvo na kom je rođen Zevs – fantastični izleti i atrakcije koje nudi Krit

Ostrvo na kom je rođen Zevs – fantastični izleti i atrakcije koje nudi Krit

Smešten u južnom delu Egejskog mora, Krit je najveće grčko ostrvo. Minojci su zauzeli Krit od 2700. do 1420. pne. Potom su ga okupirale mnoge druge civilizacije, čineći ostrvo fantastičnim odredištem za ljubitelje istorije. Planine, doline, reke i plaže pružaju veliku raznolikost iskustava u prirodi za putnike svih starosnih grupa. Dok su neke od najviših planina zimi pokrivene snegom, južni deo ostrva ima blažu klimu i gotovo tokom cele godine sunčane dane. Krit ima dva međunarodna aerodroma – jedan u Heraklionu i jedan u Haniji. Takođe je trajektima vrlo dobro povezan sa ostatkom Grčke, uglavnom sa Atinom na kopnu i sa drugim glavnim ostrvima. Da biste uživali u sledećim jedinstvenim iskustvima, planirajte najmanje dva dana na Kritu.

PROČITAJTE I…

Odaberite grčko ostrvo po svojoj meri

1. Uživajte u grčkom gostoprimstvu u rezidenciji Mourtzanakis

Ako se odlućite za dva dana odmora na Kritu, razmislite o boravku u rezidenciji Mourtzanakis u Achladi, oko pola sata severno od Herakliona. Do nje možete doći autobusom ili taksijem, ili možete zatražiti da vas pokupe sa aerodroma. Ovo odmaralište bilo je posvećeno održivosti mnogo pre nego što je postalo moderno. Možete boraviti u nekoj od udobnih vila ili u glavnoj zgradi. Od trenutka kada stignete, osećaćete se integrisano i vrlo dobrodošlo. Sva jela se uzimaju za dugačkim stolom u trpezariji, zajedno sa vlasnicima i ostalim gostima, od kojih mnogi dolaze iz godine u godinu iz celog sveta. Koristi se samo lokalna hrana, a mnoga se uzgaja u baštama i poljima rezidencije. Ovde su vam dostupni joga časovi i pešačke ture, a osoblje će vam rado pomoći u planiranju izleta.

2. Posetite rodno mesto El Greka

Domenikos Theotokopoulos, poznatiji kao El Greco, rođen je 1542. godine u Fodeleu, nedaleko od Achlade. To je romantično malo selo usred stabala pomorandže i limuna i maslinika, podeljeno sićušnom rekom. Veliki slikar slavu je tek stekao kada se preselio u Toledo u Španiji. Kopije njegovih dela prikazane su u kutijama sa svetlima u malenoj kamenoj kući. Posle toga popijte kafu na pijaci ispod drevnih stabala i posetite obližnju vizantijsku crkvu sa prelepim unutrašnjim freskama.

3. Istražite tvrđavu Mighty Koules

Jednu od prvih stvari koje ćete videti dok se približavate Heraklionu je tvrđava Koules, poznata znamenitost ne tako divne prošlosti. Venecijanci su vladali Kritom četiri veka i izgradili tvrđavu oko luke u 13. veku. Uništena u zemljotresu, obnovljena je i svoj konačni oblik dostigla je 1540. Lukobran koji podupire donju platformu izgrađen je potapanjem starih brodova natovarenih kamenjem. Posle 21-godišnje opsade, Osmanlije su proterale Mlečane i tu podigle zamak. Struktura sada ima dve sprata, dva dela i ukupno 26 soba, koje su sve otvorene za javnost. One su nekada služile kao stambene prostorije, spremišta, a ponekad i kao zatvori.

4. Uživajte u Starom gradu Herakliona

Otkrivanje šarma Herakliona zahteva malo truda i dobru količinu šetnje. To je peti najveći grad u Grčkoj, a saobraćaj, buka, prašina i moderne zgrade deo su i njegove svakodnevnice. Međutim, mnogo toga se promenilo poslednjih godina, počevši od pretvaranja mnogih delova grada u pešačke zone kako bi razgledanje bilo lakše i prijatnije. Ulica 25. avgusta je sjajan primer toga. Krenite kroz nedavno obnovljene podzemne kapije kroz gradske zidine na trgu Eleftheria i obiđite srednjovekovni stari grad.

Divite se venecijanskoj lođi, izgrađenoj 1628. godine, koja je danas gradska kuća i koja se smatra najelegantnijom venecijanskom zgradom na Kritu. Impresivan uzorak mnogih kultura koje su vladale Kritom može se naći u mestu Agios Titos, gde se nalazi prelepa pravoslavna crkva.

View this post on Instagram

Exploring Iraklion 😎

A post shared by Thomas Desmet (@desmet_thomas) on

Ova crkva je prvobitno bila vizantijska građevina, pa su je Mlečani obnovili u 16. veku da bi je Osmanlije zatim pretvorile u džamiju. 1925. godine Agios postaje grčka pravoslavna crkva i ukras celog ostrva. U međuvremenu dva puta je stradala u zemljotresu i požaru, ali je uvek uskrsavala poput feniksa iz pepela. Obavezno posetite baziliku Svetog Marka i trg El Greco, mali park sa prijatnim kafićima i restoranima na otvorenom. Za dizajnerski šoping, krenite do ulice Daidalou i ulice 1866.

Podelite ovaj članak...
159Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X