Destinacije – Ostrvo na kom je rođen Zevs - fantastični izleti i atrakcije koje nudi Krit – Travel Magazine

Ostrvo na kom je rođen Zevs – fantastični izleti i atrakcije koje nudi Krit

Ostrvo na kom je rođen Zevs – fantastični izleti i atrakcije koje nudi Krit

5. Zamislite kraljeve i čudovišta u palati Knosos

Na oko 5 km južno od Herakliona nalazi se najpoznatija atrakcija Krita: Knososova palata. Priča o Knososu je kombinacija istorije, legende i grčke mitologije. Ogromni kompleks od 185 hektara potiče iz bronzanog doba, ali sada predstavlja mešavinu arheoloških iskopavanja i rekonstrukcija. To nije bila samo palata, već naselje u kome je živelo do 100.000 ljudi. Kralj Minos – delom legenda i delom istorijska ličnost, vladao je dugo vremena, a lavirint kompleksa mu se pripisuje. Prema grčkoj mitologiji, dao je Dedalu da sagradi lavirint u kojem je živelo njegovo čudovište od sina – Minotaur (polučovek i polubik, i zapravo sin kraljeve žene i bika) koje se hranilo ljudskim žrtvama.

Po ulasku proći ćete pored biste ser Artura Evansa, koji je bio odgovoran za većinu radova na otkrivanju i rekonstrukciji lokacije. Samo je deo kompleksa otvoren za javnost; ovo je deo koji sadrži prepoznatljive crvene kolone, prestolnu sobu i freske. Oduševiće vas raskoš i veličina ovog mesta. Svi posetioci moraju da se pridruže obilasku s vodičem da bi mogli da vide lokaciju.

View this post on Instagram

#oldcity#culture#private#vacay#crete#greece

A post shared by LanaAllegra (@lanaallegragra) on

6. Saznajte više o minojskoj kulturi u Arheološkom muzeju Heraklion

U Heraklionu se nalazi nekoliko finih muzeja. Ako imate vremena da posetite samo jedan, nek to bude Arheološki muzej, jer savršeno dopunjuje iskustvo Knososa. U muzeju se nalazi najveća svetska kolekcija blaga iz minojskog perioda, uključujući grnčariju, freske, statue i nakit koji će vam oduzeti dah.

View this post on Instagram

Wearing @madameshoushou ♥️

A post shared by Danae Orfanake 💫 (@danaepie) on

7. Najbolji izlet na Kritu? Ostrvo Spinalonga!

Izlet do ostrva Spinalonga dajer vam uvid u putovanje kroz vreme od drevne do novije istorije. Ovo ostrvo na severoistočnoj obali Krita ima dugu istoriju. Venecijanci su stigli u 16. veku i počeli da beru sol iz plitkih voda koje okružuju ostrvo. Zbog strateškog položaja ostrva u blizini obala Elounde, Venecijanci su na njemu izgradili masivnu tvrđavu 1578. godine. Osmanlije su 1715. godine osvojile Spinalongu.

Ostrvo je, međutim, najpoznatije kao jedna od poslednjih evropskih kolonija gubavaca. 1903. godine mnoge napuštene kuće na ostrvu služile su za smeštaj ljudi koji pate od Hansenove bolesti. Gubavci su u koloniju ušli kroz Danteovu kapiju, a drugi ulaz bio je rezervisan za čamce koji su donosili hranu i zalihe. Gubavci su osnovali svoje društvo na Spinalongi, zajedno sa prodavnicama, pekarama i pozorištem. Lek za bolest otkriven je 1948. godine, a nakon poslednjih gubavaca koji su otišli ​​1957. godine ostrvo je napušteno. Hiljade turista sada svake godine posete brodom iz Elounde, Plake ili Agios Nikolaosa da lutaju ulicama i zgradama, uče o koloniji gubavaca i istražuju tvrđavu.

8. Doživite Krit i kroz aktivni odmor – pešačite klisurom Samarija

Jedno od sjajnih iskustava prirode na Kritu je pešačenje kroz 8 kilometara dugu klisuru Samaria. Smeštena na zapadnoj strani ostrva i delu istoimenog nacionalnog parka na Belim planinama, ovo je avantura pogodna samo za dobro pripremljene putnike. Šetnja stazom traje između 5 i 6 sati, ali isplati se! Teren je kamenit, pa su čvrste cipele za hodanje od suštinskog značaja. A pošto je ovo veoma popularno jednodnevno putovanje, očekujte da bude gužva u bilo koje doba dana.

9. Opustite se na plaži Elafonisi

Posle pešačenja po klisuri Samaria, zaslužili ste da ceo jedan dan provedete na prelepoj plaži. Smeštena na jugozapadnoj strani ostrva, otprilike 75 km od Hanije, plaža Elafonisi dočekuje vas sa nestvarnim peščanim dinama, ružičastim peskom i lagunom sa malim ostrvom koje je dom rezervata prirode. Tokom špic sezone plaža je prepuna posetilaca, pa pređite lagunu i uživajte na ostrvu s klekama i narcisima, a možda ćete čak naći i malu uvalu u kojoj ćete moći biti gotovo sami.

10. Obiđite manastir Arkadi

Smešten na 22 kilometra od Retimona, na platou u blizini legendarne planine Ida, nalazi se manastir Arkadi. Okružena debelim zidom, zgrada sadrži rimske, renesansne i barokne elemente. Crkva je prelepa za pogledati, ali ono što je čini posebnom je njena istorija. 1866. godine, kada su Osmanlije pokušale da osvoje i opljačkaju manastir, monasi su se zatvorili u sobu u kojoj se čuvao barut. Oni su tada sebe (i mnoge Turke) razneli umesto da se predaju.

PROČITAJTE I…

Neotkrivena grčka ostrva

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
161Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X