Destinacije – Ostrvski gradovi Evrope koje možete da posetite tokom cele godine – Travel Magazine

Ostrvski gradovi Evrope koje možete da posetite tokom cele godine

Ostrvski gradovi Evrope koje možete da posetite tokom cele godine

Određeni broj ljudi praktikuje da ostrva posećuje tek na jesen, kada su ona mahom pusta, a more još uvek zagrejano. Tako jedno jesenje popodne na Mikonosu, bez turista, može da vam bude najlepša uspomena sa mora koju ćete pamtiti pod stare dane. I dok je Mediteran kolevka mnogih civilizacija i kulturnih mešavina, zapravo on je i dom velikog broja ostrvskih gradova koji su „živi“ tokom cele godine. Te iako kasna jesen i zima znaju da vas udalje sa plaža, to opet ne znači da će vam biti dosadno, jer ova mesta nude bogat kulturni sadržaj i vrlo aktivnu noćnu scenu čak i tokom novembra i decembra.

Palma de Majorka

Španska Balearska ostrva, od kojih je Majorka (Majorka) najveće, možda su najpoznatija po zapanjujućem pejzažu i ogromnom nizu prelepih plaža. Ali uprkos privlačnosti letnjeg odmora, oni takođe imaju urbanu privlačnost, uglavnom u glavnom gradu Palmi (takođe poznatoj kao Palma de Majorka). Sa populacijom većom od 400. 000, Palma ima vrlo zanimljive aktivnosti tokom cele godine. Najpoznatiji prizor prestonice je gotička katedrala La Seu, koja se nalazi na nekadašnjem mestu džamije. Od srednjovekovnih ulica i živahnih pijaca do baroknih crkava i bezbrojnih galerija i restorana, Palma omogućava svesezonski ostrvski odmor sa autentičnim španskim ukusom.

Katanija

Katanija je biser Sicilije. To je istorijsko i užurbano mesto sa bogatom baroknom estetikom i pogledom na moćnu i donekle zastrašujuću Etnu, najveći aktivni vulkan Evrope. Zemljina kora ovde je vrlo nestabilna, a Kataniju su zemljotresi uništili ne jednom već dva puta. Danas je grad mešavina drevnih ruševina, prelepih starih zgrada u različitim stanjima očuvanosti ili propadanja, ali i modernijih zdanja. Tu je i grčko-rimsko pozorište iz drugog veka nove ere, drevni rimski forum i brojne ranohrišćanske bazilike.

Palermo

„Bez Sicilije, Italija vam neće ostati u pravom sećanju, u duši. Sicilija je ključ svega“, napisao je Gete u svom italijanskom Putovanju. Bilo je to davne 1787. godine, ali ono što se nije promenilo je da niko ko je ikada bio na Siciliji ne odlazi bez bar malo „sicilije-zavisti“, a to često počinje od Palerma, ostrvske „žile“. Znamenitosti uključuju raskošnu katedralu u Palermu, Palazzo dei Normanni i impresivnu baroknu operu Teatro Massimo. Pored svojih živahnih javnih prostora poput ulične pijace Ballaro, Palermo ima i svoj deo neobičnih znamenitosti poput kapucinskih katakombi. Jedna od najveličanstvenijih katedrala u Italiji nalazi se u Monrealeu, odmah izvan centra grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by STUDIO SICILY (@studiosicily)

Sirakuza

Sirakuza je još jedno sicilijansko zapanjujuće ostrvo, ali za razliku od Palerma i Katanije, ovaj grad ima daleko blažu atmosferu. Drevnu Sirakuzu osnovali su grčki kolonijalisti koji su stigli iz Korinta u 8. veku pre nove ere. Srce starog grada je Ortigija (ime koje potiče od drevne grčke reči za prepelice) i najzanimljiviji je deo grada koji treba posetiti. Ciceron je Sirakuzu nazvao „najvećim grčkim gradom i najlepšim od svih“. Danas Atinin hram iz petog veka pre nove ere živi kao deo novije katedrale, a tu su i romantična mesta poput Fontane Arethusa i Orecchio di Dionisio, pećine koja liči na uvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IG ⊕ SIRACUSA (@igsiracusa)

Heraklion

Da li je Heraklion najlepši grad na Kritu? Možda i ne, iako mu netaknuti venecijanski bedemi i tvrđava iz 16. veka okrenuta prema luci pružaju atmosferu kakvu nećete naći nigde drugde. Ova važna kritska luka – na grčkom nazvana Irakleio – nazvana je po grčkom heroju Herkulu i četvrti je po veličini grčki grad. Kao takav, jednostavno je prepun kulturnog blaga, među kojima su najvažniji nedavno renovirani arheološki muzej Heraklion u kome se nalazi najbolja kolekcija drevne minojske umetnosti na svetu. Pored toga, restorani u Heraklionu služe neke od najboljih jela na Kritu. Zabavna činjenica: Nikos Kazantzakis, autor Grka Zorbe i po kome je nazvan najveći aerodrom na Kritu, sahranjen je na vrhu jednog od bastiona visokog bedema grada.

Limasol

Primorski Limasol je najveći grad na Kipru nakon podeljene prestonice Nikozije. Dugo šetalište uz obalu okruženo je luksuznim restoranima u kojima se uvek pružaju prekrasni pogledi na Mediteran. Dve odlične plaže u neposrednoj blizini grada uključuju Lady’s Mile i Governor’s Beach, obe pogodne za sunčanje na zimi. U srcu grada ima taverni i kafića u izobilju, u uskim ulicama koje vijugaju oko čvrstog zamka kog je sagradio Guy de Lusignan 1193. godine. Upravo ovde je zaljubljeni Ričhard Lavlje Srce oženio Berengariju iz Navare. Ostaci srednjovekovnih i vizantijskih utvrđenja mešaju se sa obnovljenom britanskom kolonijalnom arhitekturom, koja zajedno sa prelepom street art umetnošću čine Limasol fotogeničnim za Instagram i vaše uspomene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Limassol Cyprus (@limassol)

Valeta

Možda i najmanji glavni grad Evropske unije, Valeta, glavni grad Malte, ima značajnu populaciju od skoro 400.000 ljudi. Sjajna lepeza netaknute barokne arhitekture omogućila mu je nadimak Superbissima. Brojna utvrđenja u Valeti izgledaju kao da dolaze direktno iz holivudskog filma, ali uglavnom su ih izgradili vitezovi Hospitalci u 16. veku. Iako je Valeta zvanično mesto svetske baštine UNESCO-a, to je takođe divan moderan grad za istraživanje s velikim muzejima, malteškim pekarama i restoranima u izobilju.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
106Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *