Destinacije – Pet italijanskih gradova kao alternativa Veneciji – Travel Magazine

Pet italijanskih gradova kao alternativa Veneciji

Pet italijanskih gradova kao alternativa Veneciji

Februar nije samo najkraći mesec u godini, već je i mesec ljubavi u kome veliki broj parova planira city-break ture po Evropi, bilo pre ili posle 14. februara.

Jedan od gradova koji decenijama mami zaljubljene parove svakako je Venecija. Ta “Kraljica Jadrana” sa lavirintom kanala, kamenih mostova i spletom oronulih ali istorijskih značajnih palata koje su idealna “pozadina” za romantiku. Međutim, baš ta višedecenijska popularnost Venecije, doprinela je da ovo mesto postane “meka” za masovni turizam. Čak 30 miliona turista poseti Veneciju godišnje.

Nemogućnost da bilo koji kutak doživite u jednoj intimnoj atmosferi, definitivno već neko vreme ostavlja trag na kompletan utisak kod turista. Toga je svesna i Venecija koja je odlučila da od 1. jula 2020. godine uvede dnevne takse za posetioce, ne bi li rasteretila priliv turista tokom sezone.

Mi nekako ne verujemo da će to umanjiti broj njenih turista. Zato vam predlažemo da prilikom sledeće posete Italiji, umesto putem Venecije, krenete putem nekog alternativnog grada gde vas ne čekaju nesnosne gužve u redu za glavne gradske atrakcije.

Na primer putem Bolzana, Torina, Lečea, Palerma ili Bolonje.

Ova mesta možda nisu poznatija od Venecije ali nude jednaku dozu hedonističke Italije.

Krenimo redom…

Bolzano

U Italiji postoji uverenje da najležernije i najsrećnije osobe na svetu žive u gradiću Bolzano, koji se nalazi na severoistoku zemlje. Ako znamo da je ovaj biser severne Italije dugi niz godina nosio laskavu titulu grada sa najkvalitetnijim životom, ovo možda i jeste istina.

Šta sve možete da vidite u Bolzanu?

Na samo 25 km od grada, u oblasti Južni Tirol, nalazi se jedinstveno “čudo” prirode, prelepo jezero Lago di Kareca (Laggo di Carezza). Ovo planinsko jezero u Dolomitima lokalci zovu i “Jezero duginih boja” zbog spektra veličanstvenih nijansi koje prirodni ambijent refklektuje po površini vode. Zatim tu je i Arheološki muzej Južnog Tirola. U njemu svi posetioci mogu da vide mumiju staru 5.300 godina. U pitanju je Oci, “ledeni čovek” čija je zamrznuta mumija pronađena pre skoro 30 godina u Alpima, na granici Italije i Austrije.

U gradu vas čeka i zanimljiv arhitektonski miks fašističkih spomenika i bavarsko-baroknih detalja koji u spoju sa mediteransko-italijanskim načinom života doprinose posebnom šarmu grada. Primetićete i po restoranima tu fuziju Italije i Nemačke, kada vidite da se u ponudi nalaze i špagete i špecle (sitna testenina od jaja, specifična za nemačka jela).

Foto: Willian Justen de Vasconcello

Torino

Najslavnija građevina Torina svakako je Mol Antoneliana (Mole Antonelliana) koja je prvobitno bila zamišljena kao sinagoga ali je nekako završila kao panoramski toranj i dom Muzeja kinematografije. Nekadašnja najviša zgrada Evrope (167.5 m) daje vam priliku da sa njenog vrha vidite kompletnu panoramu grada koji predstavlja srce pokrajine Pijemont.

Veličanstveni Alpi i reka Po dodatno čine Torino posebnim i preporučljivim ne samo tokom zimske sezone, već čim otopli, kada gradom prostruji prijatan vetrić a iznenadna kišica rashladi užegle ulice.

U Torinu ćete uživati i u šetnji bulevarima, degustaciji najkremastijih čokolada ali i poseti stadionu Allianz Stadium na kome igra slavni Juventus. Ljubitelji sedme umetnosti nikako ne smeju da propuste Filmski festival u Torinu koji se održava u novembru svake godine, dok će zaluđenici u automobile sigurno požuriti da vide dom Fijata (Torino zovu i italijanskim Detroitom), te Nacionalni muzej automobila koji ima kolekciju od preko 200 modela kola. Ne smemo da zaboravimo da se u Torinu nalazi i najstariji egipatski muzej, nekoliko spektakularnih palata te i prvi nacionalni park u Italiji – Veliki raj (Gran Paradiso).

Foto: Mael BALLAND on Unsplash

Leče

Nazvan i “Firencom juga” ovaj italijanski grad koji se nalazi u regiji Apulija (poznata kao “balkon Mediterana”) prepoznatljiv je po baroknoj arhitekturi te upotrebi lokalnog krečnjaka koji se dugi niz godina uspešno izvozi.

Smešten na samom vrhu “štikle” Leče nudi turistima bogatu istoriju –  ostaci rimskog amfiteatara čekaju vas na trgu Sv. Oronca (Piazza Sant’Oronzo) a tu je fascinantan Muzej Fađiano (Museo Faggiano). Muzej koji je za javnost otvoren pre 12 godina ima vrlo zanimljivu priču nastanka. Naime, 2001. godine, izvesni Lućiano Fađiani je angažovao vodoinstalera radi popravke cevi u toaletu. Već prilikom prve popravke majstor je otkrio ispod placa  arheološka otkrića stara 2.000 godina, nakon kojih je usledilo višegodišnje otkopavanje i priprema prostora za izlaganje.

Šta god da planirate da posetite i vidite u ovom gradu, naša preporuka je da dan započnete sa kafom Lečese (Leccese) koja se pravi od hladnog espresa i bademovog mleka. Takođe preporuka je da uz jelo popijte i čašu crvenog vina iz čuvenih sorti primitivo ili negroamaro, koje su specifične za jug Italije.

Foto: Maria Hadzhipetkova on Unsplash

Bolonja

Svaka regija Italije ima svoje fanove, a za to je najvećim delom zaslužna ta preukusna i svima omiljena italijanska kuhinja koja se razlikuje od pokrajine do pokrajine. Međutim, ako biste pitali sve turiste u kom bi italijanskom gradu – ako bi morali da biraju samo jedan, najviše voleli da uživaju u gastro ponudi, verujemo kako bi se svi složili da bi to bila Bolonja.

Centar regije Emilija Romanja privlači vas svojim jedinstvenim mirisima sa ekstravagantne i vrlo kosmopolitske pijace Mercato delle Erbe ili pak sa Mercato di Mezzo gde možete da vijugate redom i umačete štapiće u omiljene sosove, dok “kradete” pogledom mortadelu i torteline koje se “kupaju” u sočnom bordou. Ovde vas čekaju ne samo restorani na otvorenom, već i kiosci sa suvenirima, ali i ponuda lokalnih niče parfema, te mesta koja se noću pretvaraju u otvoreni bar za mlade.

Ako vam je tu gužva, možete da se uputite ka FICO Eataly World, tematskom parku koji je posvećen italijanskoj kuhinji, a u kome ćete stalno imati potrebu da vičete od sreće “mamma mia”. U ovom parku možete da naučite da napravite sladoled, saznate trikove za pravljenje jela sa tartufima ali i provedete popodne kraj pravog stočnog sela gde možete da se družite sa kravama.

Naravno ovaj narandžasti grad je pored hrane čuven i po Univerzitetu koji je prvi evropski univerzitet, danas treći po velični u Italiji ali i dalje najprestižnija visokoobrazovana institucija na Apeninskom poluostrvu.

Foto: Bianca Ackermann on Unsplash

Palermo

“Probajte kanoli” je nešto što ćete prvo čuti prilikom posete ovom sicilijanskom gradu. Istorijski grad kontrasta koji su osnovali Feničani, UNESCO je proglasio za svetsku kulturnu baštinu daleke 1997.

Šta ne smete da zaobiđete prilikom posete u Palermu?

Kraljevsku palatu koja je najstarija kraljevska palata Evrope. Nju su podigli Normani između XI i XII veka, prilikom osvajanja Italije. Unutar palate nalazi se i čuvena Kapela Palatina koja i dan-danas očarava svojom unutrašnjom lepotom. Ona je ujedno i savršen primer fuzije arapsko-normansko-vizantijskih stilova.

Neizbežna je i poseta teatru Masimo (Teatro Massimo) – najvećoj italijanskoj operi koja se prostire na 7.700 kvadratnih metara i dominira gradom. Ovo zdanje izgrađeno u neoromantičarskom stilu, ima tradiciju dugu 200 godina.

U Palermu vas čeka i šetnja do pijace Balaro gde možete da probate sveže ceđene sokove od nara i drugih voćki. Ukoliko vam vreme dozvoli, obavezno posetite malo mesto Monreal, na 7 km od grada (bus linija 389 saobraća). U njemu se nalazi impresivna katedrala Monreale, koja predstavlja simbiozu romanike, arapskih lukova i uticaja Vizantije (pozlaćeni zidni mozaici iz 12. veka koji prekrivaju više od 6.500 m2). Za one koji su željni mora i plaža, tu je izlet do očaravajućeg priobalnog grada Čefalu (Cefalu).

Ovo su italijanski gradovi u kojima niste bili, a morate da odete. Pročitajte više o mestima za zimski odmor na severu Italije, ali i o najlepšim italijanskim ostrvima bez gužvi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Foto: Cristina Gottardi on Unsplash

Podelite ovaj članak...
117Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X