Destinacije – Planirajte zimsku posetu Budimpešti – Travel Magazine

Planirajte zimsku posetu Budimpešti

Planirajte zimsku posetu Budimpešti

Proteklih godina Budimpešta je postala jedna od vodećih evropskih destinacija i za to postoji niz dobrih razloga.

Mađarska prestonica je lep i živopisan grad koji nudi mnogo sadržaja i različitih iskustava. Budimpešta bi trebalo da vam se nađe na vrhu liste ako planirate vikend odmor tokom ove zime. Zahvaljujući ugodnoj atmosferi sa romantičnom arhitekturom i bogatom kulturom, Budimpešta je mesto gde se osećate kao u klasičnom božićnom filmu. Grad izgleda kao iz bajke i postoji puno stvari koje možete da uradite, od posete božićnim marketima do klizanja na ledu, za šta vam ceo vikend neće biti dovoljan.

Zahvaljujući ugodnoj atmosferi sa romantičnom arhitekturom i bogatom kulturom, Budimpešta je mesto gde se osećate kao u klasičnom božićnom filmu

Foto: PxHere.com

Božićni marketi

Budimpešta je destinacija koja nudi božićne štrudle, penušavo vino i tradicionalnu hranu, a na njenim božićnim marketima može se isprobati sve sa ove liste i još mnogo toga. Praznični događaji odvijaju se od novembra do sredine januara, a najpopularniji božićni market je Trg Vorosmarti. On je najstariji u celoj Mađarskoj, pa je logično da je mnogo tradicije i ponosa uključeno u organizovanje ove sjajne lokacije i nećete se razočarati u pogledu sadržaja koje možete isprobati. Božićni market kod bazilike Svetog Ištvana ima 160 štandova i uživaćete u kolačima, slatkišima, penušavom vinu, kao i kupovini prelepih tradicionalnih božićnih poklona. Ulaz na ove markete je besplatan, što znači da vam ostaje više novca za degustaciju mađarskih gurmanluka.

Budimpešta je destinacija koja nudi božićne štrudle, penušavo vino i tradicionalnu hranu, a na njenim božićnim marketima  može se ispuniti sve sa ove liste i još mnogo toga

Foto: pxfuel.com

Klizalište u blizini Gradskog parka

Najpoznatija destinacija za klizanje u Budimpešti i veoma popularna u Evropi locirana je kod Gradskog parka. Posetu ovoj atrakciji ne biste smeli da propustite u periodu od novembra do februara, čak i ako ne znate da klizate, jer je to jedinstvena prilika da naučite. Klizalište je tokom letnjih meseci jezero, kada ga turisti koriste da uživaju u vožnji pedalina. Zimi postaje čudesno i sanjivo klizalište na kome uživa cela porodica.

Svetlosni šou kod Bazilike

Bazilika Svetog Ištvana je biser neoklasicističke arhitekture. Pored njenog spektakularnog dizajna, turistima je još privlačnija svetlosna predstava koja se odvija tokom cele godine. Možete uživati u iskustvu koje uključuje zvuk i trodimenzionalne animacije projektovane na zgradu. Tokom delova projekcije učiniće vam se da zgrada pada ili se pomera, što će vam oduzeti dah. Proverite detalje kako biste znali kada je najbolje vreme za gledanje ovog šoua.

Bazilika Svetog Stefana je biser neoklasicističke arhitekture. Pored njenog spektakularnog dizajna, turistima je još privlačnija svetlosna predstava koja se odvija tokom cele godine

Foto: Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

Banje Budimpešte

Većina turista nije ni svesna da Budimpešta nosi nadimak „Grad banja“, a za to postoji veoma dobar razlog. Na području grada ima 118 prirodnih termalnih izvora i postoji širok spektar banja i javnih kupatila koja vam stoje na raspolaganju. Turisti posebno vole opuštanje u turskom kupatilu. Možete da pređete iz zatvorenih bazena u otvoreni deo, i kombinovati termalnu vodu sa svežim vazduhom pod otvorenim nebom. Na zahtev možete uživati i u nizu zdravstvenih tretmana.

Mađarska državna opera

Zgrada Mađarske državne opere je potpuno autentična, izgleda isto kao kada je sagrađena 1884. godine i predstavlja nacionalno blago. Opera je u procesu renoviranja, pa se može desiti da tokom vašeg boravka na kratko bude zatvorena. Pogledajte zvaničnu veb stranicu i proverite da li je poseta dozvoljena. Čak i ako su radovi na obnovi u toku i dalje možete videti njene pojedine delove.

Pročitajte više o mogućim dnevnim izletima iz Budimpešte i proverite svoje znanje o ovoj evropskoj prestonici. Saznajte šest tajni mađarske kuhinje i upoznajte mađarske običaje.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X