Destinacije – Plitvička jezera - jedinstveno čudo prirode – Travel Magazine

Plitvička jezera – jedinstveno čudo prirode

Plitvička jezera – jedinstveno čudo prirode

Plitvička jezera su najstariji i najveći nacionalni park u Hrvatskoj i jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija ove zemlje. Region je proglašen nacionalnim parkom 1949. godine, a od 1979. godine Plitvice se nalaze i na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Jezera se nalaze u Lici, između planina Mala Kapela i Lička Plješevica, i zauzimaju površinu od oko 300km2. Park je najvećim delom pokriven šumom, a njegov najatraktivniji deo, jezera, zauzimaju samo 1% površine.

U hidrološkom smislu, Plitvice su jedinstveni fenomen. Jezera ima dvadeset, od kojih su 16 imenovana. Nastaju od vode iz Crne reke, Bijele reke i potoka Ljeskovac, a iz njih otiče reka Korana. Između jezera su brojni atraktivni vodopadi i slapovi, a njihovu lepotu potpunom čine karakteristične boje – od smaragdno zelene do turkizne.

Jezera

Jezerski sistem je podeljen na Gornja i Donja jezera. Gornja jezera su Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak. Ona su specifična po tome što su nastala na nepropusnoj podlozi, prostranija su i blažih obala u odnosu na Donja. Donja jezera, Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod, nastala su na krečnjačkoj podlozi i usečena su u uski kanjon strmih padina. Jezera završavaju spektakularnim slapovima Sastavcima, ispod kojih počinje tok Korane.

Legenda

Inače, lokalno je ovaj kraj bio poznat i kao Vražji vrt. Prema legendi, jezera su nastala u vreme velike suše, kada su ljudi, biljke i životinje čeznuli za vodom. Molitve naroda su urodile plodom, jer su prizvale Crnu kraljicu sa svojom veličanstvenom svitom. Ona se smilovala ljudima i uz jak vetar i grmljavinu izazvala je kišu. Kiša je padala toliko dugo da je oformila jezera.

Nacionalni park

Park je za posetioce otvoren tokom cele godine. Nudi osam kružnih programa obilaska jezera, po četiri na svakom od dva ulaza. Takođe postoje i četiri planinske staze, a postoji opcija vožnje električnim brodom (na jezeru Kozjak) i vozom za prevoz posetilaca. U parku je strogo zabranjeno šetanje van označenih staza, kao i kupanje u jezeru.

Staze nisu prilagođene osobama sa invaliditetom, kao ni dečjim kolicima, a na nekim mestima mogu biti zahtevne, pa se savetuje oprez pri izboru staza u skladu sa sopstvenim fizičkim mogućnostima i ograničenjima. Vremenski uslovi u parku su izrazito promenljivi, pa se savetuje praćenje vremenske prognoze i nošenje adekvatne odeće i obuće.

Od više pećina, za posetioce su otvorene Golubnjača (145m)  i Šupljara (68m) iznad jezera Kaluđerovca.

Nacionalni park odlikuje izuzetna raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, uključujući neke retke i endemske vrste. Simbol Plitvica je mrki medved, ali ovde još žive jelen, sivi vuk, divlja svinja, ris, vidra, sivi soko i brojne druge vrste ptica.

Cena

Inače, treba napomenuti da su Plitvička jezera jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svetu. Cena ulaznice za odrasle tokom juna, jula i avgusta iznosi 300 kuna, odnosno 40 evra, dok za mlađe od 18 godina ona staje 16 evra. Kao razlog za ovo povećanje cene u upravi parka naveli su prekomerni turizam koji je počeo da ugrožava ovu prirodnu atrakciju. Iz tog razloga je, osim poskupljenja ulaznice, ograničen i dnevni broj posetilaca na 12.000, a ulaznice se mogu obezbediti isključivo unapred, online. Takođe, uprkos činjenici da se radi o vrhunskoj turističkoj atrakciji, Plitvička jezera nemaju razvijenu hotelsku infrastrukturu na čemu se poslednjih godina radi, pa su iz godišnjeg prihoda, koji iznosi oko pola miliona evra, najavljena ulaganja u modernizaciju postojećih hotelskih kapaciteta i izgradnju hotela sa pet zvezdica. Ističe se da je prethodnih godina puno učinjeno na zaštiti prirode od otpadnih voda, a da je cilj potpuna održivost nacionalnog parka. Na Plitvičkim jezerima se od 1981. godine održava i Plitvički maraton, jedan od najpopularnijih maratona u Hrvatskoj.

Saznajte više o Bodenskom jezeru. Pročitajte zašto su divlji Mae Ya vodopadi jedna od najlepših prirodnih atrakcija Tajlanda, i šta sve treba da znate o Nijagarinim vodopadima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
91Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *