Destinacije – Podgorica, grad po svačijem ukusu – Travel Magazine

Podgorica, grad po svačijem ukusu

Podgorica, grad po svačijem ukusu

Glavni grad Crne Gore, prve ekološke države na svetu, prošaran sa čak pet reka, okružen vinogradima i planinama, nacionalnim parkovima, na 20km od Skadarskog jezera, najvećeg na Balkanu, i 35km od nestvarno lepog Jadranskog mora, svojom pozicijom priziva sve koji vole aktivni odmor i koje ne drži jedno mesto na putovanju.

Podgorica pleni sunčanom klimom, lepim ljudima, bezbrojnim kafićima i restoranima, neodoljivom kuhinjom i domaćim vinima, te nezaobilaznim noćnim životom. Glavna tranzitna tačka, poznata po gostoprimstvu, sjajna je baza za otkrivanje okoline, severa i juga. Bez obzira na godišnje doba, i da li je vreme za kupaći kostim ili skije, podjednako će vam lepo biti i na moru i na planini. Sam grad ima i brojna izletišta, koje ljubitelji prirode i svežeg vazduha maksimalno koriste.

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero (Foto: Aleksandar Jaredić)

Bogata istorija, leto prepuno festivala, teatra i zabave

Tokom II. svetskog rata, bombardovanje je sravnilo ogroman deo Podgorice, ali su neki spomenici preživeli poput Stare Varoši i Sahat kule iz nekadašnje vladavine Otomanskog carstva.

Podgorica Sahat kula

Sahat kula (Foto: Ivan Mandić)

Tu je i most na Ribnici kojeg su osnovali Rimljani, a danas stoji uz ostatke tvrđave Stefana Nemanje. Antički grad Duklja je nastao pre više od 2000 godina i nalazi se na današnjim obroncima Podgorice. Bio je najznačajniji urbani centar u doba rimske dominacije.

Podgorica Duklja

Duklja (Foto: Ivan Mandić)

Obale reka Zete i Morače, služile su kao prirodna zaštita i predstavljale granicu teritorijalnog širenja naselja. Omiljeno mesto ljubitelja sakralnih objekata je crkva Svetog Đorđa, koja stoji preko 900 godina i najstarija je aktivna bogomolja u Crnoj Gori, dok je Hram Hristovog Vaskrsenja iz 1993., najveći pravoslavni hram.

Podgoričani mnogo vole kulturu, a najviše uživaju tokom uličnih, teatarskih i muzičkih festivala kojih ima sve više i tada grad živi punim plućima, najviše tokom proleća i leta.

Sajam

Sajam (Foto: Nebojša Medo Perković)

Obiđite galerije ULUCG, Muzeji i galerije Podgorice i Centar savremene umetnosti Crne Gore, u prelepom zdanju Dvorac Petrovića u parku Kruševac. Crnogorsko narodno pozorište i KIC Budo Tomović, dva su glavna doma kulture, a Crnogorski simfonijski orkestar najveći ansambl.

Narodno crnogorsko pozoriste

Crnogorsko Narodno pozorište (Foto: Jovan Jovović)

Najveći neprekinuti vinograd Evrope nalazi se u Podgorici

U Podgorici je najveći neprekinuti vinograd u Evropi, bukvalno dokle vam pogled seže. Ako volite dobro vino, posetite vinski podrum Plantaže Šipčanik, a nakon toga obližnje Nijagarine vodopade na Cijevnoj. Jer nema smisla da se vratite kući a da nemate selfie kraj vinove loze, uz čašu biranog vina ili sa jedinstvenog kanjona pomenute rečice.

Plantaze Podgorica

Plantaže (Foto: Ivan Mandić)

Podgoričani su veliki obožavaoci sporta, aktivni i pasivni. Ovi drugi su poznati kao navijači koji su bezbroj puta ulili strah u kosti gostujućim ekipama. Grad ima sportske terene, bazene, biciklističke staze, avanturistički park, staze za trčanje, teretane na otvorenom i brda Gorica i Ljubović za rekreaciju.

Raskošan noćni život punih 12 meseci

Noćni život je ultra popularan. Ne postoje samo poznati kafići, već četvrti i ulice za izlazak. Postoji i podela na stari i novi deo grada, pa tako imate izlaske u Njegoševu i Bokešku ulicu u starom centru gde je stalno veselo i živo, i često morate da se progurate da bi prošli kroz veselu i razigranu gomilu, ali i “punkt” oko Rimskog trga i najvećeg poslovnog kompleksa The Capital Plaza sa šoping zonom i restoranima i kafićima, među kojima su i najpoznatiji u gradu The Living Room i Hard Rock Cafe.

Capital Plaza i Cue Podgorica

The Capital Plaza i Cue Podgorica (Foto: Vladimir Popović)

Preko 120 hotela i sličnih smještaja u gradu, nude za svakog ponešto, bez obzira da li putujete poslovno, sa partnerom ili porodicom, a o kvalitetu sadržaja najbolje govore ocene posetilaca po kojima je CUE Podgorica, godinama broj jedan izbor gostiju iz celog sveta i dom pomenutog The Living Room-a.

Podgorica ima jedinstveni šarm

Tokom lepih dana, sunčanje uz dugo ispijanje kafe i čavrljanja o svakodnevnim temama, specifičan humor i obavezno posmatranje prolaznika, nezaobilazan su prizor.

Podgorica nocu

Podgorica noću (Foto: Balša Strugar)

U ovom gradu nikada nećete biti sami, osim ako duva svima poznat sever, tada su svi kod kuće. Ako se ne snalazite na karti samo pogledajte prvog prolaznika. Uhvatiće vas za ruku i usput dati previše informacija o traženoj lokaciji u gradu, a onda će vas nagovoriti da pođete na još par mesta ili u druge gradove. Jer žitelji Crne Gore tvrde da žive u najlepšoj zemlji na svetu i vole time da se hvale. A znate kako glasi poslovica, „gde ima dima, tu ima i vatre”.

Ostale zanimljive destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
141Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Kroz Podgoricu uvek nekako samo prođem, na putu ka moru. Najčešće odem avionom do nje, pa onda uzmem cars4rent i nastavim do mora. I to je to. Obalu sam obišao uzduž i popreko, a ništa drugo nisam. E sledeći put ću da ostanem koji dan u Podgorici, pa tek onda nastavim ka moru, da vidim sve ove lepote uživo.
    Divan članak! Hvala 🙂

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *