Destinacije – Prelepi portugalski gradovi koji su zamena za Lisabon i Porto – Travel Magazine

Prelepi portugalski gradovi koji su zamena za Lisabon i Porto

Prelepi portugalski gradovi koji su zamena za Lisabon i Porto

Poslednji niz godina Portugalija je sve češći izbor mnogih, pa i srpskih turista. Naravno, prva želja svih je da vide Lisabon i Porto, ali Portugalija je daleko više od ova dva grada…

Terakota krovovi, slikovite ulice sa kućama u pastelnim i jarkim bojama, poslastičarnice sa najukusnijim kolačima koje ste probali, nisu samo rezervisani za Lisabon. Niti su fasade sa azulejo – keramičke pločice koje su ukrašene i glazirane, atrakcija samo kuća koje se nalaze u Portu.

Sve te lepote i atrakcije možete pronaći i u ostalim portugalskim gradovima.

Donosimo vam mali insajderski vodič za Sintru, Evoru, Obidos i Koimbru.

Koimbra

Bivša prestonica Portugalije, leži na obalama reke Mondego i smatra se gradom studenata. Procenjuje se da ima više od 43.000 studenata, dok je populacija grada tek nešto iznad 100 hiljada stanovnika. Koimbra čiji istorijski centar je smešten visoko u brdima, je zanimljiva zbog miksa različite arhitekture. U njoj ćete tako naići na stare romaničke manastire, barokne biblioteke i katedrale koje su napravili Maori.

Koimbra privlaci turiste odmah posle Lisabona i Porta

Foto: Uriel Soberanes from Unsplah

Obavezna stanica za sve turiste je biblioteka Joanina iz 18. veka, koja se smatra jednom od najvećih riznica knjiga u Evropi.

Gradskom panoramom dominira zgrada najstarijeg univerziteta zemlje, u čijem središnjem delu je kula iz 17. veka. Ovo je vrlo živahan grad u kome energiju prave mladi, te ćete stalno čuti vrevu i fado muziku iz kafića i barova kraj reke. Zanimljivi detalji grada su politički grafiti koji se nalaze na mnogim gradskim zidinama.

Sintra

Kada dođete u Lisabon, obavezna dnevna tura je Sintra. Dragulj Portugala koji je udaljen od Lisabona tek 40 minuta vožnje, je zapravo grad dvoraca. Sintra nudi atmosferu i pejzaž kao iz bajki Hansa Kristijana Andersena, a očarala je i Lorda Bajrona koji je smatrao da je upravo Sintra najzanosnije mesto na svetu.

Ovaj živopisni gradić se nalazi na istoimenoj planini, i prepun je čudesnih dvoraca sa bajkovitim zvonicima, koje okružuju šumski predeli, egzotične bašte i pogled ka Atlantskom okeanu.

Sintra je prelep grad dvoraca

Foto: Julia Solonina from Unsplash

Nije ni čudo što je upravo ovde bila letnja rezidencija portugalskih kraljevskih porodica. Najzanimljiviji dvorac Sintre je svakako palata Penja (Palacio da Pena), koja je uvrštena u sedam čuda Portugalije i pod zaštitom je Unesco-a. Ova neobična palata od crvene, ljubičaste i žute boje, sa voltama i drugim ukrasima, izgleda kao pravi dvorac iz bajke.

Obidos

Drevni gradić izuzetnog šarma kog su obožavale portugalske kraljice, nalazi se na 80-ak kilometara od Lisabona. Upravo je ovaj grad kralj Dinis poklonio svojoj budućoj supruzi Izabeli, kao svadbeni dar. Izabela je doprinela da grad postane jedan od najlepših portugalskih mesta sa belim kućama koje se nalaze na brežuljku a koje krase bugenvilije.

Obidos je grad portugalskih kraljica

Foto: Portuguese Gravity from Unsplash

Obidos nije samo šarmantan zbog svojih uskih uličica, već i zbog istorijskih zdanja koja su pretvorena u moderne knjižare, prodavnice artisan čokolade i likera od višnje.

Ukoliko tražite delić prošlosti, preporuka je da ga posetite u julu za vreme Medieval Fair sajma. Za sve ljubitelje knjige, oktobar je najbolja opcija kada se održava književni festival nalik našem Krokodilu, dok je novembar primamljiv za sve sladokusce koje čeka festival čokolade.

Evora

Grad-muzej, koji su osvajali i Rimljani i Maori, nalazi se u srcu portugalske regije Alentežo (Alentejo). Ovde ćete primetiti dosta belih kuća koje su ukrašene žutom bordurom.

U Evori postoje ostaci rimskog hrama koji datira iz prvog veka nove ere. On se vezuje i uz jednu mračnu priču kada je za vreme inkvizicije korišćen za pogubljenje. Pored hrama atrakciju mesta čini i Kapela od kostiju (Capela dos ossos) koja se nalazi u crkvi sao Francisko (Igreja de sao Francisco). Ova crkva je u potpunosti obložena ljudskim kostima.

U Evori se nalazi jeziva Kapela od kostiju

Foto: Portuguese Gravity from Unsplash

Pozivamo vas takođe da popijete kafu na glavnom gradskom trgu Praka do Giraldo (Praca do Giraldo), na kom se nalazi renesansna crkva iz 16. veka. Lisabon i Evora često se takmiče oko toga ko je više fotogeničan na slikama…

Saznajte koje greške ne smete da napravite tokom puta u Portugaliju, kao i koji su ukusi specifični za ovu zemlju. Pročitajte sve i o raju koji se nalazi ispod stena u Portugaliji.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
115Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X