Destinacije – Procida - šareni raj u blizini Napulja – Travel Magazine

Procida – šareni raj u blizini Napulja

Procida – šareni raj u blizini Napulja

Da je Italija mnogo više od Rima, Firence i Venecije dokazuje upravo Procida, najmanje naseljeno ostrvo u Napuljskom zalivu, na jugoistočnoj obali zemlje. To je jedno od tri ostrva u Napuljskom zalivu, a ostala su Kapri i Ischia. Iako je Kapri najpoznatije ostrvo i privlači najviše posetilaca, Ischia je takođe popularno odredište, delom i zbog svojih prirodnih izvora kojih ima više od 100.

Ovaj deo Italije je neverovatno bogat sa lokacijama koje možete obići. Obala Amalfija je u blizini, dok će svi koji imaju interes za istoriju voleti da posete rimske ruševine u Pompeji i Herculaneumu. Ali Procida definitivno vredi putovanja do Napulja barem dan ili dva. Evo sve što treba da znate o poseti Procidi, najživopisnijem italijanskom ostrvu.

Dramatična epota obale Amalfi ovekovečena je još u rimskim mitovima
PROČITAJTE I…

Najlepši gradići obale Amalfi

Procida – šarenilo koje će vas osvojiti na prvi pogled

Procida je najmanje posećena od tri ostrva u Napuljskom zalivu – nešto što izgleda neverovatno s obzirom na to koliko je lepo. Za razliku od Kaprija i delova Ischije, čak i najpopularnija područja Procide imaju lokalni osećaj. Prodavnice i dalje zadovoljavaju potrebe stanovnika, a ne turista. Ovde nećete pronaći grupne ture kakve postoje na Kapriju ili duž Amalfi obale. Iako je Procida mala, još uvek ima dosta zanimljivih mesta za posetu i stvari koje treba obaviti – dovoljno da ispunite jednodnevni izlet ili dva dana, ako odlučite da prenoćite.

Marina di Corricella – ribarski gradić iz 17. veka

Zbog Marine di Corricelle vredi da skoknete do Procide, pa čak i na samo nekoliko sati. Pogled na grad sa puta iznad zamka, dok se prema vama otvara blistavi zaliv sa ribarskim brodićima koji su usidreni i šarenim kućama iz 17. veka, ali i crkvu Maria delle Grazie Incoronata, zapamtićete za ceo život.

Da biste stigli iz trajektnog pristaništa, prošetajte uzbrdo od trajektne luke do druge strane ostrva, a zatim ponovo prema srednjovekovnoj citadeli. Pogledajte preko zida i videćete jedan od najlepših pogleda u Evropi. Često je parkiran mali crveni kamion hrane koji služi pivo, Aperol i veganske kolače, a postoji par klupa na kojima možete malo da odmorite.

panorama Napulja sa Vezuvom u pozadini
PROČITAJTE I…

Napuljske priče – „Moja genijalna prijateljica“

Terra Murata – srednjovekovno selo

Vidikovac je takođe početak Terra Murate, utvrđenog srednjovekovnog sela na najvišoj tački Procide. Dva topa datiraju iz Napuljske Republike 1799. godine, ali veći deo Terra Murata je stariji. Glavna zgrada Terra Murata je domišljati Palazzo d’Avalos, izgrađen 1563. godine i pretvoren u zatvor 1800-ih. Sada je otvoren za vođene ture.

Na najvišoj tački Terra Murata naći ćete trg sa tradicionalnim kućama i opatiju San Michele Arcangelo iz 16. veka. Ono što ćete primetiti kod ovog sela, kao i u ostatku Procide, je koliko je sve tiho i koliko je malo turista. Celo područje je savršeno mirno i atmosferično, sa prelepim pogledom na ostrvo, Tirensko more, Napulj, Ischiju i Kapri.

Šetnja uz rivu

Šetnja kroz selo do rive jedna je od najboljih stvari u Procidi. Samo šetajući uskim ulicama zaista možete da uživate i primetite kako su kuće građene direktno jedna uz drugu, bez obzira na liticu. Dole prema luci možete da se uslikate ispred raznobojnih ribarskih brodića koji su bili samo tačkice kada ste ih videli sa vidikovca. Duž obale ima nekoliko lepih restorana i poslastičarnica gde možete napraviti mali predah.

Casale Vascello

Niže, niz brdo od Terra Murata, naići ćete na debelu arku koja vodi do Casale Vascello. Ovo malo dvorište tradicionalnih kuća sagrađeno je u 16. veku i pokazuje karakterističnu arhitekturu Procide, sa spoljnim stepeništem i lučnim prozorima. Kuće su još uvek naseljene, a na trgu je  vrlo mirno i privatno, dok hladovinu kroji veš koji visi sa balkona.

Marina Grande

Ako bilo gde u Procidi postoji neka buka i gužva, to je onda u luki Marina Grande. Ovde pristaju trajekti iz Napulja i Ischije i najprometnije je mesto na ostrvu. Na rivi Marina Grande ima puno barova, restorana i prodavnica svih vrsta. Iako nije tako šarmantno kao Marina di Corricella, zgrade u pastelnim bojama su i dalje lepe, a plaže na oba kraja obale Via Roma odlične su za opuštanje i gledanje sveta kako prolazi.

Kakve su plaže na Procidi?

Iako Procida nije poznata po svojim plažama, postoji mnogo opcija koje će zadovoljiti vaš ukus na nekoliko dana.

Spiaggia Chiaia je duga, ali uska plaža sa tamnim peskom i nalazi se malo zapadnije od Marina di Corricella, sa pogledom na kaštel Terra Murata, Kapri i Vezuv. Na raspolaganju su dva kafića sa ležaljkama i suncobranima.

Spiaggia Silurenza je najbliža plaža trajektnom pristaništu u Marini Grande, sa mnogim barovima i restoranima u blizini.

Spiaggia Lingua nalazi se na istočnom kraju Procide i predstavlja još jednu pogodnu plažu, blizu luke. Za razliku od drugih plaža na Procidi, koje imaju tamni vulkanski pesak, Lingua je šljunčana, a voda je prelepo bistra. To je besplatna plaža sa sjajnim sadržajima i naročito je simpatično mesto u rano jutro kada sunce izlazi nad Napuljem i planinom Vezuv.

Spiaggia Chiaiolella, poznata i kao Ciracciello, nalazi se na jugozapadnom kraju Procide, u blizini mosta preko Vivare. Ceo dan ima sunce i dosta plitke vode. Ova strana Procide dobija zapanjujuće zalaske sunca.

Spiaggia Cala del Pozzo Vecchio, poznata je i kao plaža Il Postino, jer su ovde snimljene scene iz kultnog filma Il Postino. Ovde postoji samo jedan bar na plaži sa suncobranima za iznajmljivanje, plus javni (besplatni) deo za plažu.

Kako doći do Procide iz Napulja?

Dve luke u Napulju u kojima možete uhvatiti trajekt ili hidroglisr za Procidu su Molo Beverello i Porta Di Massa. Polasci iz Napulja u Procidu česti su. Svakodnevno ima oko 17 brodića. Hidrogliserima je potrebno 40 minuta do Procide, dok trajektima (koji takođe prevoze automobile) treba oko sat vremena. Ako je vreme dovoljno lepo da biste bili na palubi, onda preporučujemo da idete trajektom. Trajekti su samo 20 minuta sporiji, ali znatno su jeftiniji i nude zanimljivo putovanje obalom i mimo svetionika u Capo Miseno.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
125Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Divno,već planiram letovanje u Italiji,biće mi izazov da vidim ovu lepotu.Srecno

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *