Destinacije – Prošetajte stazama kralja Artura - upoznajte epski Vels – Travel Magazine

Prošetajte stazama kralja Artura – upoznajte epski Vels

Prošetajte stazama kralja Artura – upoznajte epski Vels

Jednostavne reči ispisane na bilbordu veličine zida, koji se uzdiže na jednom parkiralištu u Svonziju, u Velsu, poručuju: „Potrebno je više poezije“. Molba upućena lokalnom stanovništvu? Pre opomena ostatku sveta – jer poezija nije nešto što nedostaje Velsu, piše National Geographic Srbija.

Kratka vožnja izvan svakog velškog grada vodi do predela iz mašte: brežuljci izvezeni zumbulima, osamljene ruševine zamkova na vetrom šibanim liticama, stenovite obale kojima se razleže pesma foka, doline koje predstavljaju enciklopedije zelenila.

Usguli
PROČITAJTE I…

Ušguli – prošetajte „najvišim“ selom u Evropi

Vels – predeo prepun izuzetnih krajolika sa tri nove rute

Industrijski lučki grad Svonzi jeste kapija poluostrva Gauer, prvog područja izvanredne prirodne lepote (AONB), kako ga je 1956. godine imenovala britanska vlada. Ovo priznanje naglašava očuvanje i zaštitu „osobenog karaktera“ ovih izuzetnih krajolika. Vels sada ima pet područja izvanredne prirodne lepote, uz tri nacionalna parka.

Tri nove turističke rute, pod zajedničkim nazivom Velški put, prikazuju najbolje od ove drevne zemlje – i pojavljuju se na National Geographic Travel listi najboljih putovanja u 2020. godini, koja ih ističe kao suštinsko iskustvo za putnike. Kambrijski put je sa svojih 300 kilometara najduži od tri, a vijuga sa severa na jug duž kičme Velsa.

Priobalni put, stisnut između planinskih vrhova i mora, čini 290 kilometara brišućeg puta duž zaliva Kardigan na zapadnoj obali ove zemlje. Put severnog Velsa, bogat zamkovima, sledi vekovima staru, 120 kilometara dugu trgovačku rutu, od severoistočnog Kvinsferija do litica Holiheda na ostrvu Anglsi.

Stavanger
PROČITAJTE I…

Stavanger – norveški grad belih kuća, nafte i sardina

Putevima prvog čoveka koji je osvojio Mont Everest

Na zapadnoj obali Pembrukšira surferi jašu na nabujalim talasima plaže Frešvoter Vest, mestu gde se održavaju velški nacionalni šampionati u surfovanju. Planinari mogu da se kreću stopama ser Edmunda Hilarija, koji je trenirao na 1.085 metara visokoj planini Snoudon pre nego što se 1953. godine popeo na Mont Everest. Na drugom mestu u Nacionalnom parku Snoudonija reka Triverin predstavlja vrhunsku britansku destinaciju za vožnju kajakom na brzim vodama i splavarenje. Ovo je vrsta poezije od koje brže kola krv.

Velšani su tokom 1980-ih ustanovili novu adrenalinsku trku koja se zove koustiring. Ovaj sve popularniji avanturistički sport obuhvata penjanje uz stenu, skakanje sa stene, istraživanje pećina, plivanje – iskustva svim čulima na mestima gde se sastaju voda i kopno.

Brzina je manja na velškim pešačkim stazama dugim stotinama kilometara, uključujući Velšku obalsku stazu, koja se proteže duž čitave obale zemlje, od Čepstoua na jugu do Kvinsferija na severu.

Ako su vam staze predugačke možete da prošetate po vrlo kratkom delu ove staze, od zaliva Port Ajnon do zaliva Oksvič, na poluostrvu Gauer. U zalivu Oksvič videćete porodice kako uživaju na širokoj plaži sa zlatnim peskom po neuobičajeno toplom vremenu. Zaliv se širi u Bristolski kanal, koji ima jednu od najvećih na svetu amplituda plime i oseke. U Velsu se uvek isplati videti kakva se čuda nalaze iza sledeće krivine.

Most đavola i kralj Artur

Na Đavoljem mostu, u severnim Kambrijskim planinama, strma staza vodi niz šumovitu klisuru do slapa kod Đavoljeg mosta koji se nalazi na visini od 91 metra u vidu nekoliko kaskada, a voda se ponegde skuplja u udubljenjima na mestima gde su stene erodirale.

Blistava lepota ovog slapa svedoči o tome zašto predstavlja turističku atrakciju još od viktorijanskih vremena. Priroda se izdašno razmetala zelenilom, iskićenim eksplozijama ružičastih i ljubičastih rododendrona. „Može li takva sila / Vode poteći iz jednog britanskog izvora…“, pitao se Vilijem Vordsvort u svojoj pesmi „Bujici kod Đavoljeg mosta, u severnom Velsu, 1824. godine“.

Osim lirskih krajolika postoji i čitava bujica stvarne poezije koja je potekla iz Velsa. Njegova poetska tradicija seže unazad do četvrtog veka i unapred do glavnog godišnjeg nacionalnog festivala poezije i muzike Ajstedfod, koji je ujedno i najbrojnije okupljanje Velšana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Celtic Routes (@celticroutes)

Neki od najstarijih pisanih izvora legende o kralju Arturu, koji potiču iz devetog veka, imaju veze s Velsom ili su napisani na velškom. Putnici se raspituju za tragove ovog legendarnog vladara i njegovih vitezova u gradovima poput Karleona, gde se pretpostavlja da se nalazio Kamelot, i Karmardena, gde se, kako neki smatraju, rodio Merlin.

Dilan Tomas, možda najčuveniji velški pesnik, rodio se u Svonziju i još uvek utiče na umetnike i pisce današnjice.

Ostale atraktivne destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
10Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X