Putovanje kroz Toskanu - provedite dan u Sijeni – Travel Magazine

Putovanje kroz Toskanu – provedite dan u Sijeni

Putovanje kroz Toskanu – provedite dan u Sijeni

Sa preko 50 gradova, gradića i sela koji plene svojim kulturnim i istorijskim nasleđem, smeštenim među vinogradima i izuzetnim pejzažima, putovanje kroz Toskanu je san mnogih putnika. Ova regija smatra se mestom na kome je rođena renesansa, u njoj se nalaze neki od najznačajnijih muzeja u Italiji (Ufici i palata Piti), kao i krivi toranj u Pizi i sedam lokaliteta na Listi svetske baštine UNESCO-a (jedan je u Sijeni).

Ali kultura i istorija nisu jedini razlozi za posetu ovoj regiji. U njoj se nalazi više od 120 zaštićenih rezervata prirode, a proizvode se i brojna kvalitetna vina, od kojih je najpoznatiji chianti. Prestonica Toskane je Firenca, jedna od omiljenih turističkih destinacija. Ali danas pažnju posvećujemo podjednako fascinantnoj Sijeni, čiji se stari grad nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a i koja je poznata po jednoj od najlepših katedrala u Italiji i jednoj od najspektakularnijih konjskih trka na svetu. Naravno, podrazumeva se da ćete tokom posete saznati brojne fascinantne detalje iz istorije grada, videti pažnje vredna umetnička dela i probati ukusne lokalne specijalitete. Evo predloga kako tokom putovanja kroz Toskanu možete provesti dan u Sijeni.

Panorama Sijene otkriva tradicionalnu arhitekturu

Foto: Zotx from Pixabay

Katedrala

Katedrala u Sijeni ponos je grada i cele zemlje. Izgrađena je između 1215. i 1263. i smatra se jednom od najlepših u Italiji. Spisak poznatih umetnika koji su dali doprinos njenoj izgradnji i dekorisanju je dugačak. Na njemu su i Pizano, Donatelo, Giberti i Bernini. Spoljašnjost katedrale prekrivena je crno-belim mermerom, simboličnim bojama Sijene koje predstavljaju crne i bele konje osnivača grada.

Katedrala u Sijeni smatra se jednom od najlepših u Italiji

Foto: sebastiano iervolino from Pixabay

Fasada na zapadnoj strani ukrašena je statuama brojnih svetaca i gargojla, kao i mozaicima sa scenama iz Biblije. Unutrašnjost grandioznog zdanja još je bogatija. Ovde ćete videti impresivnu kolekciju slika, skulptura, mozaika i vitraža. Odvojite malo vremena za razgledanje ovih umetničkih dela, jer su mnoga od njih dragulji rane renesanse. Crno-beli mermer dominira i u unutrašnjosti, dajući karakterističan pečat ovom zdanju. Većini posetilaca pogled će privući grandiozna kupola, ali i veliki deo poda bogato je ukrašen mozaicima.

Detalj sa fasade katedrale u Sijeni

Foto: Manfred Reinert from Pixabay

Museo dell’Opera

Sa druge strane trga na kome se nalazi katedrala smešten je Museo dell’Opera. Najvredniji radovi i umetnička dela iz katedrale smešteni su upravo ovde, dok su u crkvi danas prikazane replike. U muzeju ćete saznati više i o fascinantnoj istoriji i legendama vezanim za katedralu. Za posetu muzeju i katedrali izdvojite bar dva sata.

Piazza Del Campo

Piazza del Campo je srce istorijskog dela grada i nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a. On je svedok vekova fascinantne istorije Sijene, a takođe je i mesto održavanja najvažnijeg gradskog događaja – stotinama godina stare konjske trke poznate pod nazivom Palio di Siena.

Palio di Siena je jedna od najspektakularnijih konjskih trka na svetu

Foto: Anastasia Borisova from Pixabay

Ova kratka trka poznata je po tome što džokeji konje jašu bez sedla, a održava se još od davne 1633, godine. U gradu nema važnijeg događaja od ovog i svi vatreno navijaju. Svaki distrikt ima svog konja i džokeja koji se takmiče, a distrikti se razlikuju po sopstvenim bojama i grbovima na koje su veoma ponosni. U vreme trke gradom se vijore šarene zastave, a džokeji nose odela u boji svog distrikta. Jedinstveno pravilo ove trke je da je pobednik konj koji kroz cilj prođe prvi – sa ili bez džokeja. O tome koliko je grandiozan trg Piazza del Campo govori podatak da se na njemu lako može smestiti trka i 30.000 posmatrača.

Piazza del Campo je glavni trg u Sijeni

Foto: Zotx from Pixabay

Piazza del Campo može da primi 30.000 posmatrača trke Palio

Foto: Luciano B from Pixabay

Najveće zdanje na trgu je Palazzo Pubblico – gradska većnica, koje je izgrađeno 1297. godine i u kome su i dalje smeštene kancelarije gradske administracije. Ali ovde se nalazi i Gradski muzej Sijene, u kome je pohranjena bogata zbirka fresaka sijenskih umetnika.

Na trgu su smešteni i brojni kafei i barovi. Nakon šetnje starim ulicama i divljenja renesansnoj arhitekturi, sedite u neki od njih i samo uživajte u pogledu i atmosferi.

Pogled na grad sa visine

U okviru zdanja Palazzo Pubblico nalazi se i Torre del Mangia, treći po visini toranj u Italiji. Ceo smisao ovog tornja i jeste u njegovoj visini. Gradske vlasti su želele da bude viši od zvonika katedrale – kako bi crkvi stavili do znanja da crkvena vlast ne treba da ima veću moć od sekularne. Toranj je izgrađen između 1325. i 1348. godine i prema legendi dobio je ime po svom prvom čuvaru koji se zvao Giovanni di Balduccio. On je toliko voleo da jede, da je ceo toranj dobio ime po ovoj italijanskoj reči (mangiare – jesti). Posetioci mogu da se popnu na vrh tornja i uživaju u spektakularnom pogledu na grad. Ipak, ukoliko niste u dobroj formi, ovo možda nije pametna ideja, budući da do vrha vodi 400 stepenika, a samo stepenište je usko i na nekim mestima neravno i oštećeno.

Palazzo Publico nalazi se na glavnom trgu

Foto: SimonRei from Pixabay

Pinakoteka

Ljubitelji umetnosti ne smeju da preskoče posetu muzeju umetnosti Pinakoteka, u kome se čuva zbirka čuvenih majstora iz Sijene i ostatka Toskane, koji su uticali na umetnost u celoj Evropi. Ovde možete pratiti razvoj stilova i tehnika od 13, 14 i 15. veka na drugom spratu do umetničkih stilova i izraza 16. i 17. veka na prvom spratu. Muzej je smešten u dve stare palate, Palazzo Brigidi i Palazzo Buonsignori, u blizini centra.

Gastronomija

Kao i u celoj Toskani, u Sijeni posetioci mogu da degustiraju jela spremljena od najfinijih lokalnih sastojaka. Za grad je specifična ručno rađena testenina pici, slična špagetima, koja se najčešće služi sa sosom aglione od belog luka, paradajza, ulja i ljutih papričica. Panforte je poznati italijanski slatkiš koji nije potekao iz Sijene, ali se danas ovaj grad smatra mestom gde se može probati najukusniji panforte. Probajte i ricciarelli, mekani kolač sa pastom od badema.

Sijena je poznata po najukusnijem panforteu u celoj Italiji

Foto: Йоана Петрова from Flikr

Šoping

Sijena je poznata po viševekovnoj tradiciji izrade kvalitetne raznobojne keramike, koja predstavlja odličan suvenir iz Toskane. Kao i Firenca, Sijena je poznata po kvalitetnim ručno rađenim kožnim predmetima, koji se mogu kupiti u mnogim zanatskim radnjama širom grada. Za ljubitelje slatkiša, odličan suvenir će biti kutija puna panfortea i drugih ukusnih lokalnih kolača.

Pročitajte i šta sve treba da uradite i vidite u Firenci i koje manje poznate vinske gradove vredi posetiti u Italiji. Ovo su najlepša italijanska ostrva.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
103Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X