Destinacije – Saint Tropez - najlepše atrakcije francuskog mondenskog mesta – Travel Magazine

Saint Tropez – najlepše atrakcije francuskog mondenskog mesta

Saint Tropez – najlepše atrakcije francuskog mondenskog mesta

Suncem okupano odmaralište Saint Tropez (Sen Trope) na jugu Francuske, koje je nekada bilo skromno ribarsko selo, postalo je mondensko mesto za poznate ličnosti 1950-ih kada se „plava bomba“ Brižit Bardot pojavila na sceni. Smešten u zalivu Saint Tropez, na dva sata od Kana, Saint Tropez je prvenstveno poznat po prelepim plažama sa bistrim, akvamarinsko plavim morem i po hedonističkom načinu života. Evo šta sve ne smete da propustite kada se zateknete u njemu …

Severna Francuska
PROČITAJTE I…

Severna Francuska: fantastična hrana, prelepe plaže i šarmantni gradići…

1. Stara luka

Luka La Vieux (stara luka na francuskom) je bila prvobitna luka Saint Tropez-a i centar sela. Luka ima preko 700 vezova za jedrilice, ribarske i turističke brodove, ali i luksuzne jahte velikih razmera, koje privlače bogate i poznate. Kafići, barovi, noćni klubovi i restorani okružuju luku u malim zgradama koje su obojene mediteranskim nijansama senfa, oker, kajsije i bledo ružičaste boje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by French Riviera Guide (@frenchrivieraguide) on

2. Citadela

Visoko iznad Saint Tropez-a nalazi se Citadela koja je izgrađena početkom 1600-ih. Prvobitno utvređenje je imalo tri kupole i dosta topova za zaštitu, a do njega se moglo doći samo pokretnim mostom. Sada je to muzej koji govori mnogo o dugoj istoriji pomorskih aktivnosti na tom području. Takođe o mornarima i ribarima koji su se istakli u ponekad opasnim vodama. Muzej sada posetiocima omogućava pristup originalnim tamnicama, koje su donedavno bile zabranjene.

Najlepsa sela Francuske
PROČITAJTE I…

Najlepša sela Francuske

3. Sentier Du Littoral

Sentier du Littoral je planinarska staza koja oduzima dah i duga je 8 km, a pešačenje traje oko dva sata. Staza vodi do plaža, potoka i čudesnih divljih prostranstava.

4. Plaže

Razlog broj jedan za dolazak u Saint Tropez su plaže koje su neke od najboljih u Francuskoj. Plaža Pampelonne je mesto gde se Bardot zaljubila u grad kada je 1956. godine snimala jedan od svojih prvih filmova „Bog je stvorio ženu“. To je plaža dugačka skoro tri milje sa klubovima na plaži i gostima sa A liste.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝘋𝘪𝘹 𝘏𝘦𝘶𝘳𝘦𝘴 𝘏𝘶𝘪𝘵 (@dixheureshuit) on

Postoje izvrsni objekti sa javnim toaletima i tuševima, a spasioci dežuraju od juna do septembra, u jeku sezone. Plaža Escalet u Ramatuelleu je mirna nudistička plaža sa malim uvalama koje su odlične za ronjenje na dah, a tu su i lagane staze za šetnju. Smeštena na ulazu u Saint Tropez, plaža La Bouillabaisse je još jedna popularna omiljena lokacija sa ležernim kafićima i ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THOMAS MERCIER STANGHELLINI (@onlysudiste) on

5. Muzeji

Početkom 20. veka umetnici kao što su Pol Sinjak, Matis, Pjer Bonard i Albert Market pohrlili su u Saint Tropez, jer je prirodna lepota mesta bila toliko impresivna. U to vreme tamo su se pojavili umetnički pokreti fovizam i poentilizam. Sledeća generacija umetnika s kraja 20. veka, Bernard Bufe, Dejvid Hokni i Donald Sultan, takođe su stvarali svoja dela baš ovde. Koje muzeje posetiti? Le Musee De L’Annonciade je mali, ali značajan muzej, a nalazi se u kapeli koja datira iz 1510. godine. Muzej slavi avangardnu umetnost od 1892. do 1950. U stvari, Le Musee de l’Annonciade se smatra prvim muzejom moderne umetnosti u Francuskoj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rosemont Art Advisory Monaco (@rosemontartadvisory) on

Zatim tu je vrlo zanimljiv Muzej za policiju i bioskop (Musee De La Gendaramie Et Du Cinema) posvećen ulozi policajaca u francuskoj kinematografiji. Ovaj muzej se posebno fokusira na filmove koji su snimani u Saint Tropezu pedesetih godina prošlog veka, sa fokusom priče na detektive i policajce. Ukoliko ste fan serijala Žandar u Sen Tropeu, ovo je mesto koje morate da posetite.

6. Tart Tropezienne

Druga oda slavnoj Brižit Bardot je tart Tropezienne, koji je zapravo brioš punjen šlagom. Pecivo je 1955. godine izumeo Aleksandre Micka, vlasnik poslastičarnice Saint Tropez koji ga je nazvao po gradu, navodno prema predlogu slavne glumice. Brižit je tart prvi put probala dok je boravila u Saint Tropezu tokom snimanja filma „Bog je stvorio ženu“. Tarte Tropezienne možete probati u skoro svakoj poslastičarnici u gradu.

Podelite ovaj članak...
68Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *