San Francisko - Zlatni grad slobode i ljubavi – Travel Magazine

San Francisko – Zlatni grad slobode i ljubavi

San Francisko – Zlatni grad slobode i ljubavi

Smešten u severnom kraju istoimenog poluostrva, uz Zaliv San Franciska na Tihom okeanu, San Francisko je mali grad sa velikim uticajem.

Prostire se na tek nešto više od 100km2 i broji ispod milion stanovnika. Ipak, smatra se finansijskim i kulturnim centrom Kalifornije, ali i centrom liberalne misli u SAD-u. Tokom „Leta ljubavi“ 1967. godine, San Francisko je postao epicentar hipi revolucije. Grad se može pohvaliti brojnim atrakcijama, prelepim četvrtima, parkovima, plažama i muzejima.

San Francisko se nalazi na preko 50 brda, po kojima neke četvrti nose imena. Poznat je po čestoj pojavi magle, svežim letima, žičarama i strmoglavim brdovitim ulicama, od kojih je jedna postala velika turistička atrakcija – Lombard Street. A evo šta sve ne treba propustiti u Zlatnom gradu Kalifornije.

San Francisko se nalazi na preko 50 brda, po kojima neke četvrti nose imena

Foto: USA-Reiseblogger from Pixabay

Most Golden Gate

Najfotografisanija altrakcija grada i jedan od njegovih simbola je most Golden Gate u Zalivu San Franciska. „Zlatna kapija“ je zapravo narandžaste boje i predstavlja fascinantni prizor tokom dana, ali i noću kada se upali osvetljenje. Kada je 1937. godine otvoren, bio je najveći viseći most na svetu. Spaja grad sa okrugom Marin i dnevno ga pređe 110.000 automobila. Sa obe strane postoje i staze za pešake i bicikliste, kojima je omiljena destinacija obližnji gradić na obali – Sausolito. Za one koji žele da fotografišu most, postoji više zgodnih vidikovaca, od kojih se neki nalaze u četvrti Nob Hill, poznatoj po starim viktorijanskim zdanjima. Most je za pešake i bicikliste otvoren samo tokom dana. Sa druge strane, u okrugu Marin, odlično mesto za fotografisanje (ali i za posetu) je Nacionalna oblast za rekreaciju Golden Gate (Golden Gate National Recreation Area).

Most Golden Gate je simbol San Franciska

Foto: San Francisco Travel Association

Ostrvo Alkatraz

Ozloglašeni zatvor Alkatraz, smešten na istoimenom ostrvu u Zalivu San Franciska, sada je zatvoren. Poznat je po svojim čuvenim zatvorenicima, od kojih je najpoznatiji bio Al Kapone. U funkciji je bio tridesetak godina, a nakon zatvaranja, 1973. godine ponovo je otvoren kao turistička atrakcija. Do ostrva se stiže trajektom, a tokom vožnje možete slušati audio-snimke o istorijskim činjenicama i zanimljivostima vezanim za zatvor, kao i svedočanstva nekadašnjih čuvara i zatvorenika. Danas je Alkatraz popularan i kao prebivalište brojnih ptica.

Fisherman’s Wharf

Ovo je jedna od najpopularnijih turističkih oblasti grada. Ako imate samo jedan dan da upoznate San Francisko, Fisherman’s Wharf je obavezna atrakcija. Stari deo grada, nekada poznat kao Mala Italija San Franciska, ćuven je po radnjama, restoranima i lepom okruženju uz obalu. Ovde je smešteno više atrakcija, među kojima su Muzej Madam Tiso, Musée Mécanique, Riplijev muzej Verovali ili ne i Trg Ghirardelli. Na doku Hyde Street Pier, koji je danas poznat kao Nacionalni pomorski park San Franciska, ukotvljeni su rekontruisani i obnovljeni brodovi iz 19. i 20 veka, uključujući u poznate podmornice iz Drugog svetskog rata. Na Doku 39 nalazi se više od 130 radnji i restorana iz kojih se pruža odličan pogled na grad.

Žičara

Žičara je uvedena 1873. godine kako bi stanovnicima pomogla da lakše savladavaju brojna brda na kojima grad leži. Danas je u funkciji još samo nekoliko linija, koje od 1964. godine imaju status nacionalnog spomenika. Najpoznatije su rute Powell-Mason i Powell-Hyde, a žičarom možete stići do mnogih glavnih atrakcija kakve su Fisherman’s Wharf, Ghirardelli Square, Nob Hill i ulica Lombard.

Žičara u San Francisku zaštićena je kao nacionalni spomenik

Foto: San Francisco Travel Association

Golden Gate Park

Golden Gate Park je velika zelena površina u srcu San Franciska i smatra se plućima grada. Dom je fenomenalnim muzejima i vrtovima, a izgrađen je 1871. godina na oblasti u kojoj su nekada bile peščane dine. Danas je park poznat po mreži pešačkih i biciklističkih staza, a od atrakcija su najposećenije de Young muzej finih umetnosti, Muzej Kalifornijske akademije nauka sa akvarijumom Steinhart, japanski vrt i Botanička bašta San Francisko. Odličan način za istraživanje i rekreaciju je rentiranje bicikla.

Golden Gate park nalazi se u centru San Franciska

Foto: San Francisco Travel Association

Kineska četvrt

San Francisko je poznat po najstarijoj Kineskoj četvrti u Severnoj Americi i najvećoj van Azije. Ona je skoro potpuno uništena u stravičnom zemljotresu i požaru koji je pogodio grad 1906. godine, ali je zatim obnovljena potpuno u kineskom stilu, lepša neko ranije. Sa brojnim kineskim radnjama, antikvarnicama, tradicionalnim apotekama, hramovima, radionicama i suvenirnicama, Kineska četvrt je postala jedna od glavnih atrakcija San Franciska. U vreme Kineske nove godine ovde se održava najveća proslava ovog paznika u SAD-u, a glavna ulica za turiste je Grant Avenue.

Muzej moderne umetnosti

Nakon velikog projekta obnove, Muzej moderne umetnosti San Franciska (SFMOMA) otvoren je 2016. godine, sa tri puta većim izložbenim prostorom. Ima 10 spratova, a poseta galeriji u prizemlju se ne naplaćuje. U novom prostoru, stalna postavka je obogaćena sa više hiljada novih umetničkih dela, a u njemu se organizuju i brojne povremene i gostujuće izložbe tokom godine.

Nakon velikog projekta obnove, Muzej moderne umetnosti San Franciska (SFMOMA) otvoren je 2016. godine

Foto: San Francisco Travel Association

Muzej azijske umetnosti

Muzej azijske umetnosti je jedan od najvažnijih u gradu. Otvoren je 1966. godine, a osnovnu kolekciju činio je deo privatne zbirke kolekcionara Ejverija Brandidža, čija svrha je bila „da napravi most između Istoka i Zapada“. Nakon njegove smrti 1975. godine, ostatak vredne zbirke poklonjen je muzeju, a u međuvremenu su formirane bogate kolekcije keramike, skulptura, slika, predmeta od bronze i žada i arhitektonski fragmenti iz Japana, Koreje, Kine, Indije, Irana i drugih azijskih kultura. Predmeti pokrivaju istorijski period dug preko 6.000 godina, a postoje planovi za proširenje muzeja dodatkom novog paviljona.

Saznajte više o najboljim destinacijama na centralnoj obali Kalifornije, ali i o manje poznatim atrakcijama Los Anđelesa. Pročitajte više o Havajima – američkoj „Aloha“ državi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
135Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *