Destinacije – Scopello - čarobni kutak Sicilije – Travel Magazine

Scopello – čarobni kutak Sicilije

Scopello – čarobni kutak Sicilije

U severozapadnom delu Sicilije, nalazi se grad San Vito Lo Capo, dom, mnogi bi rekli, najlepše plaže na ostrvu. Istočna strana poluostrva prostire se prema jugu do Castellammare del Golfo, kog takođe krase rajske plaže. Između ova dva mesta nalazi se jedno od najdramatičnijih i najupečatljivijih deonica obale na Siciliji.

Obalni put od Castellammare del Golfo penje se do 200 metara nadmorske visine, pružajući predivan pogled na zaliv, grad i more. Zatim vas vijugav put vodi natrag do mora i šarmantne šljunčane plaže Guidaloca. Tu blizu nalazi se i put za Scopello, fascinantno malo selo.

Najlepse plaze Italije
PROČITAJTE I…

Najlepše skrivene plaže Italije

Scopello – mesto koje je oduševilo i Bred Pita i Džordža Klunija

Nekadašnje ribarsko selo u kom se nalazi tek nekoliko kućica (mahom iz 18. veka), dom je par restorana, kafića i butika. Le Terrazza, najlepši restoran sa popločanim dvorištem, nudi očaravajući pogled na more.

Scopelloova obala je kamenita, mala i prepuna dramatičnog okruženja. Strme litice oblikovane su hiljadama godina morem i snažnim vetrom, dok se borovi i eukaliptusi stapaju zajedno stvarajući divlje okruženje.

U malom zalivu između sve ove lepote smeštena je Tonara, ribarska zgrada koja je služila za lov tune. Tonnara di Scopello datira iz 13. veka (iako je renovirana tokom godina), i izgrađena je od kremastožutog peska. Tonnara je zaista impresivan prizor i danas je pretvorena u boutique hotel.

Ljubitelji sunca danas leže među antičkim sidrima, na mestu gde su nekada brodovi teški tune bili izvučeni na obalu, dok plivači i ronioci uživaju u čistim vodama i obilnom podvodnom blagu. U glavnim zgradama, u kojima je tuna prerađena, konzervirana i pripremljena za distribuciju, sada se nalazi mali muzej, a hotel nudi noćenje i doručak.

Harmonično savršenstvo Tonnare i njene okoline očaralo je mnoge holivudske producente. Tako su se baš ovde snimale neke scene iz Ocean’s Twelve (sa Bred Pitom i Džordž Klunijem) ali i serija Inspektor Montalbano. Takođe, ovaj čarobni kutak Sicilije krije u blizini (nekoliko kilometara dalje prema severu) rezervat prirode Lo Zingaro.

PROČITAJTE I…

Mesina – ponosna kapija Sicilije

Dodatna preporuka: Na otprilike kilometar pre Scopella nalazi se vrhunsko gastronomsko mesto, koje sadrži bar koji poslužuje odličan roštilj, kolače, sladoled i lagani ručak sa odličnim izborom sicilijanskih vina. Tu je i farma organskog voća i povrća uzgajanog na poljima iza, na kojoj možete da kupite izvrsne i autentične poslastice Sicilije.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
173Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X