Destinacije – Sejšeli - daleki raj – Travel Magazine

Sejšeli – daleki raj

Sejšeli – daleki raj

Sejšeli su ostrvska država u Indijskom okeanu, 1.500 km od obala istočne Afrike i severoistočno od Madagaskara.

Čini ih arhipelag od 115 ostrva, od kojih je glavno Mahe na kome se nalazi glavni grad Viktorija. Sa samo 90.000 stanovnika Sejšeli spadaju u afričke države sa najmanjom populacijom, a zahvaljujući turizmu, zemlja doživljava ubrzani ekonomski razvoj. Evo nekoliko razloga koji ih čine prvoklasnom turističkom destinacijom.

Plaže

Plaže na Sejšelima spadaju u najlepše na svetu. Superfini beli pesak i kristalno čista voda u svim mogućim nijansama plave, glavni su razlozi za njihovu atraktivnost. Ali treba napomenuti da su one većinom netaknute i da ih okružuje bujno rastinje i palme, koje posetiocima pružaju hlad i osveženje. Čak ni na najpoularnijim plažama nema gužvi, a sve, čak i one ispred najluksuznijih hotela su javne i ulaz na njih je slobodan. Najpoznatije plaže su Anse Source D’Argent (ostrvo La Digue), Anse Lazio ( ostrvo Praslin), Grand Anse (La Digue), Beau Vallon i Anse Royale na Maheu.

Vreme

Na Sejšelima postoji blago izražena sezonalnost, a klima je tropska. Temperature variraju od 24 do 30 stepeni, a najprijatniji period je od maja do novembra, kada duvaju jugoistočni vetrovi. Ipak, turističke posete moguće su tokom cele godine, budući da kiša uglavnom nikada ne pada tokom celog dana.

Hajking

Na Sejšelima postoje brojne hajking staze koje vode preko planina i kroz netaknutu džunglu. Na Maheu ih ima nekoliko, različitih stepena težine, a nagrada za trud i fizički napor tokom šetnji biće fantastičan pogled koji se pruža sa mnogih vidikovaca duž staza.

Kreolska kuhinja

Najpoznatije domaće jelo je kari od hobotnice, a sva jela od ribe i plodova mora, koja dominiraju u sejšelskoj kuhinji, su izvrsnog kvaliteta i svežine. Slatkiši su uglavnom od voća i kokosa, egzotični i osvežavajući. Osim u vrhunskim restoranima, hrana je izuzetna i na uličnim štandovima i svakako je treba probati.

Flora i fauna

Na Sejšelima ima više fascinantnih endemskih vrsta biljaka, od kojih je najzanimljivija palma Coco de Mer, čiji plod se smatra najvećim orašastim plodom na svetu, a veoma je cenjen i zbog toga što na Sejšelima veruju u njegova afrodizijačka svojstva. Ovde ćete videti i retke životinjske vrste, od kojih je posebno zanimljiva ugrožena džinovska kornjača sa Aldabre, jedna od najvećih kornjača na svetu.

Zaštićeno prirodno blago

Dva mesta na Sejšelima su se zbog svoje vrednosti našla na Listi svetske baštine UNESCO-a: Vallee de Mai na ostrvu Praslin i atol Aldabra. Vallee de Mai je obavezan na spisku sejšelskih atrakcija jer se do njega lako stiže, a ovde ćete, između ostalog, videti najviše palmi Coco de Mer. Sa druge strane, do Aldabre se stiže dosta teže, a vožnja brodom je skupa. Ipak, zaljubljenici u prirodu biće oduševljeni prizorima na ostrvu, a posebno ugroženim životinjskim vrstama koje se ovde mogu videti.

Karneval

Karneval na Sejšelima se održava tek nekoliko godina, ali je postao poznata turistička atrakcija. Ranije se održavao na proleće, ali se sada održava u oktobru, zajedno sa godišnjim Kreolskim festivalom. Atmosfera je prava karnevalska, sa učesnicima iz celog sveta, a tema manifestacije su raziličiti kulturni i istorijski uticaji koji su zastupljeni na Sejšelima.

Pecanje

Zahvaljujući bogatoj fauni Indijskog okeana i mogućnosti da pecate bez neke posebne dozvole, ovaj vid rekreacije je veoma popularan među turistima. Ribarski brodići i jahte se mogu iznajmiti samostalno, ili sa lokalnim instruktorom koji će vam asistirati i davati savete, a najbolje lokacije za pecanje i bogat ulov su u vodama oko ostrva Alphonse.

Ronjenje

Sejšeli su potcenjena ronilačka destinacija, sa više vrhunskih lokacija za upoznavanje kompleksnih koralnih eko-sistema. Postoje i brojni programi očuvanja sejšelskih korala u kojima mogu da učestvuju i turisti. Tako, na primer, pojedini hoteli svojim gostima nude da sa stručnjacima rade na „sađenju“ korala na grebenima i očuvanju ovog morskog blaga.

Ostrvski rum

Isprobavanje odličnog domaćeg ruma i ukusnih koktela koji se od njega prave su deo turističkog iskustva na Sejšelima. Obavezna je poseta destileriji Takamaka, sa mogućnošću degustacije. U okviru destilerije nalazi se i najbolji restoran na ostrvu Mahe. Sejšeli su poznati i po lokalnom pivu Seybrew, ali i zanimljivom palminom vinu.

Pročitajte više o ostrvu začina – Zanzibaru, najlepšem ostrvu Filipina – Palavanu, ali i japanskoj atrakciji – ostrvu Okinava.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
184Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *