Severna Amerika – Čičen Ica - srce Majanske imperije – Travel Magazine

Čičen Ica – srce Majanske imperije

Čičen Ica – srce Majanske imperije

Još kao tinejdžerka, sanjala sam o tome da posetim najpoznatiji majanski grad (i od 2007. godine jedno od Novih sedam svetskih čuda) – Čičen Icu, a 2011. godine moj san je postao realnost.

Zbog velike ljubavi koju gajim prema civilizacijama Latinske Amerike, znala sam mnoge podatke o ovom neverovatnom gradu i samoj Majanskoj civilizaciji. Velikim arheološkim kompleksom dominira monumentalna stepenasta piramida.

Piramida Kukulkan
Kada sam prvi put stala pred drevni hram, sve sam zaboravila. Lepota ove građevine me je potpuno zaslepela. Moj pogled je bio zakovan. Kada sam napokon došla k sebi, mogla sam da primetim ogromno polje, čijim centrom dominira spektakularna piramida posvećena bogu Kukulkanu.

Poznato je da su u svoje vreme Maje bili izvanredni astrolozi. Dokaz za ovo je upravo Piramida Kukulkan, koja se takođe naziva i Zamak (El Castillo).

Građevina je visoka 24m i podeljena je u 9 nivoa. Svaka strana ima 91 stepenik, koji sa platformom na vrhu čini zbir od 365, jedan stepenik za svaki dan u godini.

Položaj piramide je tako precizan da dva puta godišnje – tokom jesenje (22. septembra) i prolećne (21. marta) ravnodnevnice dolazi do neverovatne igre senki. Prilikom zalaska sunca senke se spuštaju niz stepenice, formirajući oblik zmije koja se spaja sa kamenom glavom boga Kukulkana koja se nalazi na dnu stepenica. Kako vreme prolazi, nastaje iluzija da se ogromna zmija spušta niz piramidu preko polja koje je okružuje.

Pre nekoliko godina, turistički vodiči su otkrili nešto neverovatno. Naime, ukoliko biste stali ispred stepenica piramide i počeli da tapšete, mogli biste da čujete eho svog tapšanja, koji strašno podseća na cvrkut ptice Kecal (Quetzal).

Igralište za igru loptom
Igralište za igru loptom (Juego de Pelota) koje se nalazi u Čičen Ici je najduže u Americi. Dugačko je 168m, a široko 70m. Tokom ritualne igre, igrači su pokušavali da udare loptu od kaučuka, težine 4,5kg i ubace je kroz kameni obruč postavljen vertikalno na zidu ovog igrališta. Tokom igre jedino su mogli da koriste kolena, kukove i laktove. Igra je bila žestoka, a postoje podaci koji govore da su upravo oni koji su pobedili, bili prineseni kao žrtve bogovima.

Opservatorija
Još jedna zgrada koja mi je privukla pažnju bila je Opservatorija (El Observatorio), poznata i kao Puž (El caracol). Ova zgrada predstavlja još jedan dokaz o majanskom neverovatnom poznavanju astronomije. Zgrada je sagrađena kao kupola koja ima nekoliko prozora kroz koje je moguće posmatranje zvezda.

Senote Ik Kil
Jedini izvori vode u ovom fascinantnom gradu bili su senotei – udubljenja (jame, rupe, pećine…) ispunjena vodom. Postoje španski zapisi koji govore o tome da su Maje u najveći senote (Cenote Sagrado – Sveti senote), koji se nalazi severno od glavne piramide u Čičen Ici, bacali žive mlade devojke radi žrtvovanja bogu kiše. Arheolozi su nalazili kosti i nakit kao potvrdu ovih priča.

Većina ekskurzija tokom posete Čičen Ici vas vodi i u jedan od najpoznatijih – senote Ik Kil, koji se nalazi samo 3km od lokaliteta. Tokom mog života u Meksiku, posetila sam desetak senotea i mislim da je ovo jedini za koji ne mogu da nađem reči koje na pravi način opisuju njegovu lepotu.

Foto: Flickr

Senote je okružen prelepom vegetacijom koja je dom raznim tropskim životinjama ovoga područja. Sa površine senotea, divićete se prizoru ovog neverovatnog mesta. Kako biste stigli u deo sa vodom, moraćete se spustiti niz kamene stepenice koje krase balkoni sa kojih ćete moći da uživate u pogledu na ovo mesto. Na kraju stepeništa se nalazi platforma koja vam daje mogućnost da se spustite u neverovatno čistu i poprilično hladnu vodu. Upravo ovo mesto je idealno za posetu posle naporne šetnje po suncu. Kupanje u vodi će vas definitivno opustiti. Dok budete plivali, divićete se zidovima ovog prirodnog fenomena. Ja sam obožavala da plutam na leđima i divim se lijanama koje vise sa vrha otvora, dok mi hladna voda osvežava kožu izgorelu na suncu. Vreme posete je od 08.00h do 17.00h.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Saveti
Ukoliko iznajmljujete auto, preporučujem vam da iz Plaje del Karmen, Tuluma ili Kankun-a krenete već oko 06.00h ujutru. U Čičen Icu bi trebalo da stignete oko 9.00h, što će vam dati prednost i izbeći ćete gužvu. Tada još uvek nema mnogo turista i lokalitet je savršen za slikanje. Skoro svi autobusi sa ekskurzijama stižu oko 10.00h ili 11.00h, a vi biste do tad trebalo i da obiđete veći deo grada.

Ulaz je otvoren od 08.00h do 17.00h. Za ulaz će vam biti potrebne dve karte. Jedna je za pokrajinsku vlast Savezne države Jukatan i iznosi 172 pezosa, dok je druga za sam lokalitet i iznosi 70 pezosa.

Ukoliko sa sobom nosite profesionalne kamere za snimanje, moraćete da platite specijalnu dozvolu od 45 pezosa. Postoji mogućnost da će vam obezbeđenje, koje se nalazi unutar lokaliteta, tražiti potvrdu o plaćanju ovog prava na uvid. Imajte na umu da su cene iz decembra 2017. godine.

Nikako nemojte zaboraviti kremu za sunčanje, šešir i naočare za sunce. Najveći deo lokaliteta je bez senki.

Na lokalitetu ćete naći veliki broj prodavaca raznih rukotvorina. Meni su omiljene one od drveta. Na nekim mestima možete gledati i kako nastaju. Takođe ima i puno odevnih predmeta sa predivnim tradicionalnim vezom.

Autorka teksta i fotografija je Ksenija Dukić, čije fascinantne avanture iz Meksika možete čitati na sajtu www.mymexicandiary.com.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *