Severna Amerika – Kratak vodič kroz glavne atrakcije Savane (SAD) – Travel Magazine

Kratak vodič kroz glavne atrakcije Savane (SAD)

Kratak vodič kroz glavne atrakcije Savane (SAD)

Najstariji grad u državi Džordžija (SAD), glavni grad okruga Čatam, odlikuje se planskom izgradnjom od samog početka, očuvanom arhitekturom, brojnim zelenim površinama, istorijskim građevinama i znamenitostima. Grad, na istoimenoj reci, osnovao je izaslanik kralja Džordža II general James Edward Oglethorpe, 1733. godine, istog dana kada je nastala i kolonija Džordžija. Po generalovom planu Savana se razvija oko trgova koji su do danas prepoznatljivi orijentir istorijskog centra
Obavezno videti!
Savana istorijski distrikt (The Savannah Historic District) – jedan od najvećih istorijskih distrikta u SAD-u, 1966. godine proglašen je za National Historic Landmark District. Veliki broj posetilaca skoncentrisan je na ovaj deo grada prilikom obilaska, zbog znamenitosti, očuvane arhitekture iz 18. i 19. veka i uređenih zelenih površina.
Gradska tržnica (City Market) – četiri bloka u centru istorijskog distrikta Savane obnovljeni su sa ciljem da sačuvaju autentičnu atmosferu stare gradske tržnice na otvorenom. Ovde se nalaze prodavnice, galerije restorani, kafei, a mogu se kupiti umetnički predmeti, rukotvorine i drugo.
Katedrala Svetog Jovana Krstitelja (The Cathedral of St. John the Baptist) – sagrađena je 1876. godine na Trgu Lafajet (Lafayette Square), u stilu francuske gotike. Odlikuju je izuzetna arhitektura i unutrašnja dekoracija.
Forsajt park (Forsyth Park) – najveći park u Savani, zelena oaza, ispresecana stazama za šetnju, okružena starim zgradama. Park je izgrađen sredinom 19. veka, a velika fontana postavljena je 1858. godine. Posebno je lep u proleće kada cvetaju azaleje, prepoznatljivi cvet Savane i juga SAD-a.
Trgovi Savane – grad se razvijao oko trgova, koji su od samog njegovog osnivanja bili planirani i postavljani kao mesta okupljanja, pa su i danas deo istorijskog dela grada. Originalni plan izgradnje grada uključuje 24 trga, napravljena u 18. i 19. veku, od kojih je do danas očuvano čak 22.
River Street – poznata ulica u Waterfront distriktu, uz obalu reke Savane, ispunjena je antikvarnicama, galerijama, prodavnicama, kafeima, restoranima i hotelima, smeštenim u stogodišnjim zgradama koje su nekada bile skladišta pamuka.
Muzej umetnosti Telfair (Telfair Museum of Art) – najstariji javni muzej na jugu SAD-a, osnovan 1883. godine, legat je Marz Telfair, koja je ostavila u nasleđe svoju kuću, nameštaj i predmete Istorijskom društvu Džordžije (The Georgia Historical Society) u svrhu otvaranja muzeja. Muzej se sastoji od tri objekta – Telfair Academy i Owens-Thomas House, dve građevine s početka 19. veka, svrstane u National Historic Landmark, i savremenog Jepson centra, otvorenog za javnost 2006. godine. Svaka od tri ustanove sama po sebi i po postavkama predstavlja odraz vremena u kome je nastala.
Pozorište Savana (The Savannah Theatre) – otvoreno je 4. decembra 1818. godine, nekoliko putu je renovirano i važi za najstariju pozorišnu ustanovu koja radi u kontinuitetu u SAD-u, Matična je kuća ansambla „The Beat Goes On“.
Beach Institute – najstarija škola za Afro-Amerikance u Džordžiji. Kao škola prestala je sa radom 1919. godine, a danas se u ovoj zgradi održavaju izložbe umetnika afro-američkog porekla. Deo postavke su dela poznatog lokalnog umetnika u rezbarenju drveta – Ulysses-a Davis-a.
Prva afrička baptistička crkva (First African Baptist Church) – ističe da je nastala iz prve crnačke baptističke zajednice u Severnoj Americi, a jedna od prvih svakako jeste. U okviru crkve nalazi se muzej u kome su uglavnom izloženi predmeti iz 8. veka, kada je crkva i nastala.
Može i ne mora!
Državni muzej železnice Džordžije (Georgia State Railroad Museum) – najstariji i najkompletniji pogon za proizvodnju i popravku železnice u SAD-u koji i dalje postoji. Muzej ima stalne izložbene postavke, fokusirane na parne mašine, lokomotive, železnički vozni park i železničke makete i modele.
Tybee Island (Savannah Beach) – popularna plaža, odnosno turistička destinacija van grada, zbog istorijskih znamenitosti, prirode i sadržaja namenjena je svim generacijama.
Utvrđenje Džejms Džekson (Fort James Jackson) – restaurirano utvrđenje iz 19. veka, na reci Savani, najstarije je utvrđenje zidano ciglom u Džordžiji.
Pomorski muzej (Ships of the Sea Maritime Museum) – ovaj pomorski muzej, otvoren 1966. godine, prikazuje modele brodova, slike i predmete iz bitnog perioda trgovine preko Atlantika, između Engleske i Amerike, u 18. i 19. veku. Postavka je smeštena u kući jednog od vlasnika Steamship Savannah i predsednika kompanije Savannah Steamship Company, Vilijama Skorbroua (William Scorbrough).
Kuće – muzeji Savane – mnoge stare kuće i imanja u Savani očuvane su ili obnovljene i pretvorene u muzeje, restorane, pansione. Najčešće se obilaze Isiah Davenport House Museum, kuća izgrađena u federalnom stilu, u periodu između 1815. i 1820. godine, zatim kuća iz istog perioda (1818 – 1820), rodno mesto Juliette Gordon Low – Wayne – Gordon House, osnivačice udruženja Girls Scauts (Juliette Gordon Low Birthplace), Owens – Thomas House Museum i druge kuće -muzeji.
Za sladokusce!
„Jezive ture“ – ture i priče o ukletim kućama, mestima i duhovima u Savani izazivaju oprečna mišljenja. Posetioci retko odolevaju da se ne upuste u avanturu. Obilasci često obuhvataju i groblja u Savani (Bonaventura Cemetery i Colonial Park Cemetery), a u ponudi su i noćni obilasci.
Filmska tura – obilasci lokacija na kojima su snimani filmovi u Savani intrigiraju ljubitelje sedme umetnosti. Verovatno najpopularnije scene snimljene u Savani su iz filma „Forrest Gump“, dok Forrest (Tom Hanks) priča svoju priču sagovornicima sedeći na klupi na Trgu Čipeva (Chippewa Square). Klupa je bila filmski rekvizit, a danas se čuva u Istorijskom muzeju Savane (Savannah History Museum).
Tematske ture – čest izbor posetilaca Savane su brojne organizovane tematske ture, kako pešaka, tako kočijama, autobusom, trolejbusom ili brodom. U zavisnosti od interesovanja u ponudi su istorijske ture, ture posvećene arhitekturi, afro-američkoj istoriji, obilasci znamenitosti Građanskog rata, rečna krstarenja, nezaobilazna južnjačka kuhinja, obilasci filmskih lokacija, ukleta mesta i druge kombinacije.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *