Severna Amerika – Los Anđeles iz drugog ugla – Travel Magazine

Los Anđeles iz drugog ugla

Los Anđeles iz drugog ugla

Ako ste prvi put u Los Anđelesu, spremite se za fenomenalno putovanje dok obilazite tematske parkove, plaže i Holivudski bulevar.

Ako ste već bili ranije, Grad anđela vas neće razočarati. Zavirite duboko i pronaći ćete skrivene priče, zapanjujuću arhitekturu i savršeno jednodnevno američko putovanje automobilom. U nastavku sledi nekoliko sjajnih iskustava koje možete doživeti u čuvenom LA-u:

Let sa anđelima

Zaboravite rolerkostere u tematskim parkovima i krenite u mirnu vožnju Angels Flight-om, uspinjačom starom 118 godina za koju se tvrdi da je najkraće železničko putovanje na svetu. Ema Stoun i Rajan Gosling se voze uspinjačom u filmu “La La Land”, a unutrašnjost od ispoliranog drveta dva vagona redovno se pojavljuje u filmovima i serijama. Tekuće održavanje nekad može dovesti do kraćeg zatvaranja, ali po pravilu, Angels Flight radi svakodnevno do 22h. Cena je 1$ po vožnji ili “letu” koji traje 30 sekundi. Ako ste gladni, donja stanica je nekoliko blokova udaljena od gastronomske i istorijske znamenitosti, Velike gradske tržnice (Grand Central Market), stogodišnjeg kulinarskog raja, gde možete naći sve, od točenog piva do posebnih vrsta sireva.

Provozajte se uspinjačom starom više od 100 godina

Foto: John Liu from Flikr

Književna tura

Napravite pauzu od sveta filmova i uputite se ka najvećoj prodavnici polovnih knjiga u Kaliforniji. Last Bookstore LA, koja se nalazi u ulici Saut Spring ima preko 250.000 naslova, što polovnih, što novih knjiga, ali i mnošto starih ploča, u muzičkom odeljenju. Zbog visokih najamnina knjižara se već dva puta selila (novi slogan sve govori: „Šta čekate? Nećemo biti zauvek ovde“) i postoji strah da će konkurencija iz Amazona uskoro primorati vlasnike da knjižaru zaista zatvore zauvek. Srećom, podršku je lako pružiti. Kupite neku knjigu, a mnoge od njih koštaju samo jedan dolar.

Zabava na groblju

Groblja su velika atrakcija u LA-u, a najpoznatije je Hollywood Forever Cemetery, pored bulevara Santa Monika, gde su sahranjene filmske legende od Džudi Garland i Rudolfa Valentina do Tonija Skota. Zanimljivo je da se na groblju održava i mnoštvo muzičkih događaja (Hozier je nastupio u junu), kao i redovne „grobljanske projekcije“ gde se filmovi projektuju na bočnoj strani mauzoleja Rudolfa Valentina. Ukoliko želite da posetite grobove Merilin Monro, Džeka Lemona, Dina Martina ili Frenka Zape, uputite se do groblja Pierce Brothers Memorial Park u Vestvudu. U pitanju je groblje gde se i dalje svakodnevno obavljaju sahrane, tako da posetioci treba da pokažu dužno poštovanje.

Hllywood Forever je groblje na kome su sahranjene mnoge holivudske legende

Foto: Matt Lingard from Flikr

Šetnja

Plaža Venecija i njena poznata teretana na otvorenom je mesto gde, svakako, možete prošetati i videti etničke raznolikosti Los Anđelesa kao i mnoštvo izvajanih tela. Ali, kratka vožnja u unutrašnjost do kanjona je mesto gde lokalci (uključujući i poznata lica) odlaze u šetnju, trče ili šetaju svoje pse. Najbolje mesto je kanjon Ranjon (Runyon Canyon), svega nekoliko ulica udaljen od Holivudskog Bulevara. Sa površinom od preko 50 hektara, uključujući 35 hektara površine namenjene isključivo psima, ovo je mesto gde postoji velika šansa da ćete ugledati nekog slavnog. Postoje tri glavne staze za pešačenje, od lagane rute koja se zove kao i sam kanjon do izuzetno naporne Staze Heroja (Hero Trail). Sa ovog mesta imate predivan pogled na holivudski znak, Sanset Strip i Pacifik.

Hotel Hollywood

Zakoračite u originalni „dom holivudskog glamura“ (i mesta gde su se održavale prve ceremonije dodele Oskara) u hotelu Millennium Biltmore u centru Los Anđelesa. Gotovo 100 godina ovaj hotel je bio domaćin svima, od princa Čarlsa i Bitlsa do Hauarda Hjuza i Džona Kenedija. Hotel se pojavljuje u serijama Zapadno krilo, Momci sa Medisona, kao i u filmovima Kineska četvrt, Isterivači duhova i mnogim drugim, a prošle godine Tejlor Svift je plesala na recepciji u jednom spotu (Delicate). Zanimljivo je da i danas gosti navode da viđaju duhove na 2., 9., 10. i 11. spratu, kao i u nekoliko liftova.

Millenium Biltmore je legendarni hotel u kome su se održavale prve dodele Oskara

Foto: millenniumbiltmore from Flikr

Fotografisanje

Ljubitelji arhitekture vole LA kako zbog njegovih kuća iz 1950-ih godina, tako i zbog modernih ikona poput Geti muzeja ili Diznijeve koncertne dvorane. Međutim, dve manje zgrade su favoriti Instagrama. Prva je unutrašnjost Bredberi zgrade (Bradbury Building), blistava, nedavno obnovljena, koja podseća na saće sa otvorenim okvirima za liftove, ogradama od kovanog gvožđa i stubištima koja se međusobno povezuju. Unutrašnjost se mogla videti u filmu Blejd Raner ali i u spotu Džastina Timberlejka (Say something). Druga je „Zgrada dvogled“ koju je Frank Geri stvorio u blizini plaže Venecija gde automobili i ljudi ulaze u zgradu ispod ogromne skulpture dvogleda. Trenutno je Google iznajmljuje, a meštani su je mnogo puta birali za jednu od omiljenih gradskih zgrada.

Uživanje u vinu

Većina kalifornijskih vina potiče iz Napa doline, severno od San Franciska. Ali, grožđe se uzgaja i na periferiji LA-a, u sunčanom Malibuu. Uputite se ka imanju Rozental, odmah pored autoputa duž pacifičke obale (Pacific Coast Highway), kako biste uživali u degustaciji vina, a možda i videli neku poznatu ličnost (ipak je ovo izuzetno bogat Malibu). Cene degustacija kreću od oko 17 eur. Nakon toga, pređite na „plažu milijardera“ (pravo ime je Carbon Beach) koja izgleda kao privatna, ali nije. Diskretan ulaz se nalazi u blizini Malibu akvarijuma i sa peska ćete videti nestvarno lepe privatne kuće.

Svemirska trka

Iskoristite blistavo novi, jeftin i klimatizovan LA metro i pođite do Expo parka Univerziteta Južne Kalifornije (University of Southern California) gde možete videti šatl Endevor (Endeavour), jedini netaknuti svemirski šatl na svetu. Endevor je obavio 25 misija i orbitirao je oko Zemlje skoro 5.000 puta. Ulaznica košta oko 5,5 eur, a uključuje IMAX film i pristup ostatku ogromnog muzeja. Koliko god bili stari, šetnja obližnjim kampusom USC-a učiniće da se osećate poput pravog američkog tinejdžera i podsetiće vas na svaki film koji ste ikada gledali o američkim koledžima.

Satl Endevor je penzionisani satl koji je uspešno obavio 25 misija u svemir

Foto: ray_explores from Flikr

Zanimljivo putovanje automobilom (road trip)

Malholand Drajv (Mulholland Drive) je jedan je od najznačajnijih puteva LA-a i dovoljan je za savršeno jednodnevno putovanje automobilom. Ruta je zapravo podeljena na dva dela. Ako krenete sa istoka prema zapadu (najbolji način), krećete sa nekih 30-ak kilometara samog Malholand Drajva pre nego što prođete 80 kilometara auto-puta Malholand (Mulholland Highway). Uz put ćete naći mnoštvo mesta za parkiranje sa strane i zaustavljanje radi fotografisanja, uključujući i savršen pogled na holivudski znak. Vožnju nastavite zapadno prema Malibuu. Put će vijugati, a pejzaži će se brzo smenjivati dok prolazite pored litica, kanjona i skupih kuća filmskih zvezda. Put izlazi na Pacifik što je ujedno i kraj vašeg putovanja.

Pročitajte još da li je moguće posetiti Njujork sa malo novca, upoznajte tematski park SeaWorld na Floridi i saznajte kako je Ruta 66 postala tako popularna. A ako biste morali da birate između Atlante, Majamija i Sijetla, koji grad biste odabrali?

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Jezgrovito napisano, veoma informativno. Ako me „put nanese“ do LA, potražiću ovaj tekst, da se podsetim.. 😊

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *