Severna Amerika – Otava, prestonica sa šarmom malog grada – Travel Magazine

Otava, prestonica sa šarmom malog grada

Otava, prestonica sa šarmom malog grada

Budući da je Otava prestonica države, i da su u njoj smeštene mnoge važne institucije, među Kanađanima ona ima reputaciju „uspavanog birokratskog grada“ i „grada na koji je zabava zaboravila“.

I zaista, u odnosu na metropole Toronto i Montreal, Otava ima malu populaciju od tek nešto preko milion stanovnika. Ipak, poslednjih godina situacija se značajno promenila i ponuda smeštaja, gastronomskih, kulturnih i zabavnih sadržaja je na visokom nivou, pa se ponešto može naći za svačiji ukus i džep. Ljubitelji prirode će biti oduševljeni prirodnim atrakcijama i parkovima u blizini grada.

Otavu možete posetiti cele godine, ali najbolje je da putovanje organizujete tokom letnjih i jesenjih meseci. Vreme je u proleće veoma nepredvidljivo i neke od atrakcija tada nisu otvorene. Zima je u ovim krajevima spektakularna i nudi brojne mogućnosti, ali ukoliko niste spremni na hladnoću i uobičajene dnevne temperature ispod -15 stepeni, bolje je da sačekate nekoliko meseci da se sneg otopi.

Kretanje po Otavi je lako, budući da je centar kompaktan i može se obilaziti pešice, dok će ljubitelji biciklizma posebno uživati u stazama uz reku Otavu. Autobusi povezuju centar sa ostalim delovima grada, kao što su Glebe, Little Italy i Westboro, i postoji mogućnost kupovine dnevne karte, koja je isplativija od karti za pojedinačne vožnje. Osim toga, postoje i taksi, vodeni taksi, Uber i Lyft (aplikacija slična Uber-u). A evo šta sve možete da vidite u Otavi.

Kanadski parlament
Poseta Parlamentu je obavezna, jer je ovo najznačajniji simbol grada i legendarno zdanje – u koje možete i da uđete. Sednice Senata i Donjeg doma Parlamenta su otvorene za javnost, ukoliko stignete na vreme da zauzmete mesto, zato bi trebalo unapred proveriti raspored sednica. Toranj koji se nalazi u središtu zgrade (Peace Tower) je takođe otvoren za posetioce. Ako vam se ovo iskustvo svidi, možete posetiti i Vrhovni sud Kanade, koji se nalazi u neposrednoj blizini i odlikuju ga prelepo zdanje u art-deko stilu i veliki travnjak idealan za izlete i sportske aktivnosti. Tokom letnjih meseci, zgrada Parlamenta uveče oživi zbog specijalnih audio-vizuelnih efekata.

Smena straže
Smena straže je atrakcija koju možete da vidite samo leti, na Parliament Hill-u, na kome se nalazi i zgrada Parlamenta. Počinje u 09.50h, ali budući da su često gužve, planirajte da tamo budete 10-15 minuta ranije, kako biste zauzeli dobro mesto.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Posetite Mamu (Maman)
Kolekcija Nacionalne galerije Kanade je jedna od obaveznih stavki u vašem itinereru. Iako joj je fokus na kanadskoj umetnosti, ovde ćete naći mnoga važna dela i evropskih i amerčkih umetnika. I jedna od najzanimljivijih atrakcija Otave se nalazi u okviru galerije, a radi se o džinovskoj skulpturi Pauka, američke umetnice Luize Buržoa, koja pripada seriji od sedam skulptura (osim u Otavi, po jedna se nalazi u Bilbau, Tokiju, Seulu, Sankt Peterburgu, Parizu i Havani). Pauk je poznat pod imenom Maman (francuski za mama), a kada stanete ispod skulpture, shvatićete i zašto. U utrobi džinovskog pauka mogu se videti 32 jajeta od mermera.

Muzeji
Iako mali grad, Otava se može pohvaliti velikim brojem muzeja koji pokrivaju različita interesovanja – umetnost, istoriju, prirodu, ratove, avijaciju, nauku i tehnologiju. Većina se nalazi u centru, ali do nekih se dolazi malo teže, pa imajte to u vidu prilikom organizovanja poseta. Među obaveznim su Muzej nauke i tehnologije, Nacionalna galerija, Ratni muzej Kanade, Prirodnjački muzej i Istorijski muzej Kanade, koji se nekada zvao Muzej civilizacije. Cene ulaznica variraju od 15 do 20 dolara, ali sa muzejskim pasošem (museum passport) koji košta 35 dolara, možete posetiti tri muzeja. Takođe, ulaz u muzeje je slobodan četvrtkom od 17.00 do 20.00h.

ByWard Market
Ukoliko lokalce čujete da pričaju o „marketu“, znajte da misle na Byward Market. Trg Byward Market Square i dva bloka oko njega, smatraju se srcem grada. Tezge sa voćem, povrćem, cvećem i ostalim lokalnim farmerskim i zanatskim proizvodima, butici, kafei i restorani čine ovo mesto glavnim dnevnim okupljalištem, ali i omiljenim mestom za noćne izlaske. Veliki broj uličnih zabavljača doprinosi gotovo karnevalskoj atmosferi u pojedinim ulicama.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Kanal Rideau
Ovaj kanal povezuje reku sa jezerom Dows i iako se ne preporučuje da u njemu plivate, postoje brojni drugi načini na koje u njemu možete uživati. Šetnja pored kanala, vožnja bicikla, rolera, ali i vožnja brodićem predstavljaju sjajan način da se opustite.

Park Omega
U blizini grada, nalazi se safari park u kome možete da vidite vukove, bizone, medvede, dabrove, rakune i brojne druge životinje, dok automobilom prolazite kroz savršeno očuvanu kanadsku prirodu. Cena ulaznice je 35 dolara.

Nacionalni park Jacques-Cartier
Park se nalazi severno od grada Kvebeka, duž reke Jacques-Cartier, sa impresivnom prirodom, modernom putnom infrastrukturom, kolibama za posetioce i brojnim stazama za šetnju i vižnju bicikla.

Foto: Ottawa Tourism

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *