Severna Amerika – Sijetl - grad novih trendova – Travel Magazine

Sijetl – grad novih trendova

Sijetl – grad novih trendova

Nekada tipičan radnički i industrijski grad, čije su klasne razlike izvrsno opisane u kultnoj seriji Frejžer, danas je jedan od najpopularnijih američkih gradova za život čije ulice nose atmosferu tako netipičnu za Ameriku.

Ako se danas nađete u centru Sijetla, bićete zapanjeni njegovim evropskim šmekom i količinom mladog i obrazovanog sveta na ulicama. Neko ga naziva hipsterskom prestonicom, ali ma koliko taj naziv zvučao negativno, u slučaju Sijetla on je apsolutno dobitna kombinacija.

Fantastična geografska lokacija grada u spektakularnom Pjudžet fjordu (Puget Sound) koji je okružen brojnim jezerima i uzanim morskim zalivima neobičnog Sališkog mora, Sijetlu daje razuđenost koja oduzima dah. Četinarske šume u zaleđu, kristalno čist i svež vazduh uz pogled na snežne vrhove aktivnog vulkana Rejnir čine da ovaj grad blista, a njegovi stanovnici izgledaju kao da pucaju od zdravlja.

U Sijetlu svi vole da idu na pijacu i da nabavljaju zdravu hranu, sveže voće i povrće, ribu tek ulovljenu u zalivu, a posebno bakalar koji je postao zaštitni znak pijace Pajk (Pike Market) inače glavne atrakcije u Sijetlu. Neko bi možda pomislio da je čuveni toranj nazvan Igla (Seattle Needle) glavna znamenitost, ali bi vrlo brzo bio razuveren. Ovde je istinsko uživanje u običnim svakodnevnim, životnim aktivnostima i druženje sa drugima najvažnija stvar, pa su tako pijaca, kafići i noćni klubovi najpopularnija mesta za obilazak.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Pođite zato do pijace Pajk gde ćete već od ranog jutra uživati u predstavama koje izvode veseli prodavci ribe koje se pred brojnom okupljenom publikom dobacuju komadima bakalara uz glasnu vrisku i dozivanje. Kafići, prodavnice hleba, kolača i sendviča (tamo nema pekara kao kod nas) puni su po ceo dan. Na ovom mestu je 1971. otvoren i prvi Starbucks koji je kasnije izrastao u globalni lanac kafeterija. Sijetl je tako postao rodno mesto specifičnog načina ispijanja kafe usput na putu do posla i škole, iz velikih, dubokih šolja sa poklopcem.

I danas ćete na ulicama Sijetla videti i staro i mlado kako hodaju sa plastičnim čašama, ali u njima je sve ređe kafa, a sve više razni smutiji i šejkovi spremljeni od zdravih bobica, zeleniša poput spanaća, šargarepe ili citrusa. Zdrav način života je postao nova tačka oko koje se danas stvaraju nove klase Sijetla. Više nema podele na siromašne radnike i bogate industrijalce, već na one koji žive zdravo i one koji o zdravlju i svom izgledu ne vode računa. Ovde imate utisak da se svi bave nekim sportom – voze bicikl po okolnim planinama, trče po parkovima, piju šejkove od cvekle i paze na svoj izgled.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Zahvaljujući Boeing-ovim fabrikama po kojima je grad poznat ovde se nalazi veliki broj mladih inženjera i stručnjaka raznih vrsta. Grad ima jak intelektualni i naučni karakter i to je još jedna vrednost koja izaziva divljenje. Moderne tehnologije preovlađuju na svakom koraku, a sedište Amazon-a, najveće svetske online prodavnice predstavlja još jednu od gradskih atrakcija. U zgradi sedišta se nalazi prodavnica bez prodavaca u kojoj se kupuje samostalno uz pomoć aplikacije, a pored je izgrađen Bubble, centar za zaposlene u ovoj kompaniji u kome se u nekoliko staklenih sfera nalaze botanički vrt, restoran, kafeterija, biblioteka, teretana i drugi razni sadržaji u kojima mogu da uživaju samo oni koji rade u Amazonu.

Večeri i noći u Sijetlu su rezervisane za dobre restorane i klubove. Za razliku od većine američkih gradova ovde se dobro jede, a hrana se sprema i servira na način koji gastronomski i estetski više podseća na Evropu nego na Ameriku. Klubovi su, u skladu sa tradicijom grada, smešteni duž ulice Bell u kvartu koji je po njoj nazvan Belltown i koji je osamdesetih i devedesetih bio centar grandž scene Sijetla. Ovaj alternativni muzički pravac je nastao u napuštenim i zapuštenim garažama i radionicama u Belltown-u. Još uvek se može videti stara kovačnica Red Dog Forge u kojoj je nekada Nirvana održavala svoje probe pre nego što su postali svetski popularan brend. Muzički hodočasnici i danas rado posećuju ovo mesto, ali sve što mogu je da se slikaju pored metalnih vrata išaranih grafitima.

Klub The Crocodile, koji je možda i najviše doprineo popularizaciji grandž muzike je i dalje živ i jedan je od najpopularnijih noćnih klubova. Ovaj klub je pružao šansu mladim bendovima od kojih su mnogi kasnije postali svetski poznati. Na njegovoj sceni su se slušali Nirvana, Alice in Chains, Pearl Jam, R.E.M.

Poštovaoci Nirvane mogu da posete jedinstveni muzej na svetu koji se nalazi u Sijetlu. To je Muzej pop kulture u kome se nalaze najveće kolekcije posvećene Nirvani, ali i Džimiju Hendriksu, koji je rodom iz ovog grada. Ovaj muzej je posvećen pop-rock kulturi, naučnoj fantastici, hororima, video igrama.

Sijetl je grad koji se po mnogo čemu izdvaja iz mora sličnih. Njegova specifična atmosfera, dinamične ulice, kompaktan centar sa brojnim parkovima, plazama, kafićima i restoranima pravi je dragulj i toplo ga preporučujemo svakom putniku.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *