Severna Amerika – Upoznajte ih i odlučite: Atlanta, Majami ili Sijetl? – Travel Magazine

Upoznajte ih i odlučite: Atlanta, Majami ili Sijetl?

Upoznajte ih i odlučite: Atlanta, Majami ili Sijetl?

U tako velikoj zemlji kao što je SAD, koju odlikuje neverovatna raznolikost, gotovo je nemoguće napraviti uži izbor prvoklasnih turističkih destinacija.

Poseta Njujorku je na vrhu putne liste želja većine ljudi, a omiljeni su i Los Anđeles, Nju Orleans i Orlando. Ali danas vam ukratko predstavljamo tri američka grada, koji svaki na svoj poseban način, prirodnim okruženjem, kulturnim i zabavnim sadržajima, predstavljaju sjajan izbor za posetu tokom putovanja u SAD, a možda na prvi pogled ne izgledaju tako.

Atlanta, Džordžija
Iako se nalazi u jednoj od „južnjačkih država“, koje se po običajima, kulturi i načinu življenja tradicionalno izdvajaju od ostatka SAD-a, Atlanta važi za izuzetno razvijen multikulturalni grad, sa veoma jakom ekonomijom (preko 50 velikih svetskih kompanija, uključujući Coca-Cola-u i Delta Airlines, ovde ima svoje centrale) i bogatom kulturnom scenom.

Nakon poraza u Građanskom ratu i potpunog uništenja, Atlanta je izgrađena iz pepela i tada kreće njen preobražaj. O njenoj naprednosti govori i činjenica da je bila glavni organizacioni centar pokreta za građanska prava, u čijem razvoju je glavnu ulogu imao doktor Martin Luter King. Zbog Letnjih olimpijskih igara koje su održane 1996, grad je unapredio svoju inrastrukturu i finansirao nekoliko važnih građevinskih projekata, nakon čega je, tokom 2000-ih, razvoj grada dodatno ubrzan. Međunarodni aerodrom u Atlantni trenutno je najprometniji na svetu.

Jedan od glavnih simbola grada je Centennial Olympic Park oko koga se nalaze neke od najvećih turističkih atrakcija: World of Coca-Cola (u kome možete degustirati preko 100 različitih napitaka ove kompanije) Georgia Aquarium (u kome se može videti 120.000 vrsta morskih životinja), CNN centar (centrala najpoznatije svetske medijske kuće) i Nacionalni centar za građanska i ljudska prava.
Vredi posetiti i Atlanta Botanical Garden u blizini Piedmont parka, urbanu šumu kroz koju se u vazduhu proteže 180m duga staza. Ljubitelji umetnosti mogu da posete Muzej savremene umetnosti Džordžije i Centar za savremenu umetnost Atlante, Muzej dizajna (MODA), Nacionalni istorijski muzej Martina Lutera Kinga i Cikloramu i muzej Građanskog rata.

Majami, Florida
Posle Njujorka, Majami je drugi grad SAD-u po broju međunarodnih posetilaca i predstavlja najprometniju svetsku luku za putničke kruzere. Grad je centar međunarodne trgovine, finansija, kulture, umetnosti, medija i zabave. Zbog dobrog kvaliteta vazduha, brojnih zelenih površina, čiste vode i velike popularnosti gradskog programa za reciklažu otpada, Forbes ga je 2008. godine proglasio najčistijim gradom u SAD-u. U gradu najveći broj stanovnika pripada „latino“ populaciji (oko 70%), od kojih skoro polovina pripada imigrantima sa Kube i njihovim potomcima.

Najveći mamac za turiste je čuvena četvrt South Beach i njen Art Deco District, poznat po noćnom životu, šopingu, plažama i brojnim starim zdanjima koji mu daju poseban šarm. Veoma zanimljiv deo grada je Little Haiti, u kome je dominantno stanovništvo sa Haitija i iz ostalih karipskih zemalja.

Ljubitelji umetnosti treba da se zapute u Wynwood Art District u istoimenom delu grada, u kome se nalazi preko 70 muzeja, galerija i nezavisnih umetničkih kolekcija. Među najvažnijim gradskim muzejima su Frost Art Museum, Frost Muesum of Science, Institut za savremenu umetnost, Dečji muzej, Muzej i vrt Vizcaya, HistoryMiami i Pérez Art Museums.

Ako volite prirodu, nemojte propustiti da posetite veliki nacionalni park Everglades, jedino mesto na svetu gde aligatori i krokodili koegzistiraju.

Sijetl, Vašington
Nakon priče o sunčanom Majamiju, idemo u najoblačniji i najseverniji veliki američki grad – Sijetl. Ova pacifička luka je veoma važna za trgovinu sa azijskim zemljama, ali i za krstarenja u vodama oko Aljaske. Ekonomiju grada pokreću američke industrijske, ali i IT kompanije. Među najvažnijim kompanijama koje su ovde locirane su Amazon, Starbucks i Nordstrom. Sijetl je u svetu poznat po jakoj muzičkoj sceni, posebno džez i rok muzike. Ovde su karijere započeli Ray Charles i Quincy Jones, u Sijetlu je rođen Jimmy Hendrix, a u novije vreme grad je poznat jer je u njemu nastao grunge pokret, koji je izrodio bendove Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden i Foo Fighters.

Gradskom panoramom dominira toranj Space Needle, sa planinom Rainier u pozadini. Među brojnim muzejima izdvajaju se Frye Art Museum, Henry Art Gallery, Seattle Art Museum, Seattle Asian Art Museum i Prirodnjački muzej Burke, a grad se može pohvaliti i sa preko 100 umetničkih galerija. Veoma su posećeni Pow-Wow društveni događaji koje organizuju američki starosedeoci. Kako biste osetili pravi ritam grada, posetite Pike Place Market, gde lokalni farmeri, ribari i umetnici svoje proizvode nude u šarmantnom starinskom okruženju, a možete se oprobati i u pecanju na jezeru Washington. Na pacifičkoj obali, kod doka 57, locirana je jedna od glavnih gradskih atrakcija, panoramski točak Seattle Great Wheel, jedan od najvećih u SAD-u.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *