Severna Amerika – Vankuver: Blistavi lepotan između planina i okeana – Travel Magazine

Vankuver: Blistavi lepotan između planina i okeana

Vankuver: Blistavi lepotan između planina i okeana

Okružen snežnim planinama sa jedne, a plavetnim okeanom sa druge, Vankuver je zaista valičanstven grad, najveći i najznačajniji u zapadnom delu Kanade (Britanska Kolumbija).

O njegovoj lepoti svedoči i činjenica da se više puta našao na Forbes-ovoj listi Najleši gradovi sveta, a poznat je i kao jedan od najboljih gradova za život na svetu i kao prava kosmopolitska metropola, sa velikim brojem stanovnika koji su potomci imigranata iz celog sveta. Svoj razvoj duguje odličnoj geografskoj poziciji, zbog koje je postao glavna luka koja povezuje Aziju i istočnu Kanadu. Najbolji pogled na gradsku panoramu posetioci imaju tokom turističkih krstarenja, a oni srećnici koji se u gradu nađu za vreme malog broja sunčanih dana, Vankuver će pamtiti zauvek. A evo po čemu je grad još poznat:

Stanley Park
Među najpoznatije simbole grada spada Stanley Park, jedan od najvećih gradskih parkova u Severnoj Americi (410 hektara). Nalazi se na poluostrvu na kome je lociran gradski centar i svojim brojnim znamenitostima privlači i lokalce i turiste. Jedna od najpoznatijih atrakcija je Seawall (staza uz obalu popularna kod trkača i biciklista, ali i šetača). Park ima i svoje plaže, staze za hajking i Vancouver Aquarium.

Losos i plodovi mora
Vankuver je poznat po ukusnim jelima od sveže morske ribe i plodova mora, a posebno od lososa. Losos koji se lovi u ovdašnjim pacifičkim vodama izvozi se širom sveta, ali je najukusniji kada se priprema svež, upravo ovde. Inače, osim klasičnih ribljih restorana, ovde se nalaze i neki od najboljih svetskih suši restorana.

Rekreacija u prirodi
Ako volite avanture i aktivnosti na otvorenom, Vankuver je pravi grad za vas. Zbog svoje blizine planinama i okeanu, nudi veoma širok spektar sportskih aktivnosti – od skijanja i drugih snežnih sportova do veslanja i letnjih vodenih sportova, uz hajking, treking i kampovanje za ljubitelje prirode. Tu su i pecanje i vrhunski golf tereni, a najpopularniji profesionalni sport u gradu je hokej na ledu.

Severni Holivud
Vankuver je dobio ovaj nadimak zbog filmske i TV industrije vredne milijardu dolara. Mnoge svetski poznate televizijske serije i filmovi, čak i oni za koje biste pomislili da su snimani na nekim egzotičnim i toplim lokacijama, snimani su u upravo ovde. Među najpoznatijim su Twilight Saga, tri filma iz serijala X-Men, Mission Impossible: Ghost Protocol, ali i serije Arrow, The Flash, Smallville, X-Files i MacGyver.

Marihuana
Vankuver je poznat i po marihuani, iako je tehnički i dalje zabranjeno kupovati (ili prodavati) ovo opojno sredstvo u rekreativne svrhe. To ne sprečava mnoge turiste (i lokalce) da isprobavaju „domaću berbu“ u lokalnim besplatnim medicinskim dispanzerima za marihuanu, u kojima obično nisu striktni u vezi sa pravilima i zakonima. Ako vas ova tema više zanima, posetite Herb Museum, koji se nalazi na listi Top 5 jedinstvenih i neobičnih atrakcija Vankuvera.

Kiša
Budući da kiša pada u proseku 160 dana godišnje, što čini 40% dana u godini (često danima bez prestanka), može se reći da je i kiša na neki način simbol grada. Kišni dani Vankuveru daju poseban romantični šarm, ali ukoliko niste ljubitelj obilazaka grada u kabanicama i sa kišobranima, savetuje se da svoju posetu organizujete u avgustu.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *