Destinacije – Severna Francuska: fantastična hrana, prelepe plaže i šarmantni gradići... – Travel Magazine

Severna Francuska: fantastična hrana, prelepe plaže i šarmantni gradići…

Severna Francuska: fantastična hrana, prelepe plaže i šarmantni gradići…

Ponekad se najbolje stvari ne nalaze tako daleko. Na primer, severna Francuska može da vam ponudi jednu idilu prepunu sjajnih plaža, prelepih gradova i impresivnih katedrala. Evo šta vredi tamo videti prema pisanju britanskog Daily Maila

Saint-Malo i Mont-Saint-Michel

Luka Saint-Malo je mesto u kojem ćete se sigurno zadržati. Njegovi bedemi, napravljeni sa ciljem odbrane od gusara i osvajača, čine divnu priliku da prošetate oko luke. Grad ima lavirint srednjovekovnih ulica i prelepe peščane plaže sa nizom restorana u kojima možete da uživate u palačinkama ili porciji ostriga. Nedaleko od luke Saint-Malo, nalaze se ostrva Petit Be i Grand Be. Trajekt vas takođe može odvesti do elegantnog primorskog letovališta Dinard.

View this post on Instagram

Palette de bleus 🌊💙 #bzh #dinard #saintmalo #doucebretagne

A post shared by Marie 🌿 (@cestbonetcestlegal) on

Na tridesetak minuta južno je i Dinan, šarmantan gradić u stilu Bretanje, sa kaldrmisanim ulicama i simpatičnim kućama. Naravno, najveća atrakcija ovog dela Francuske je Mont-Saint-Michel.

Skrivena ostrva Francuske
PROČITAJTE I…

7 najlepših skrivenih ostrva Francuske

Sa preko 2.5 miliona posetilaca godišnje, malo stenovito ostrvo Mont- Saint-Michel u kanalu Lamanš jedna je od najvećih turističkih atrakcija Francuske. Posebno je zbog svoje hiljadugodišnje istorije, zbog koje se našlo i na Listi svetske baštine UNESCO-a. Svoju atraktivnost mesto delimično duguje neobičnoj lokaciji i lepoti zaliva u kome se nalazi. Smešten je u blizini gradića Avranša u Normandiji, nedaleko od granice sa Bretanjom, a njegova površina iznosi 55.000m2.

Čuveno je po benediktinskom manastiru koji predstavlja jedan od najboljih primera francuske srednjovekovne arhitekture. Nekada se kopnom do ostrva moglo stići samo u vreme oseke, ali krajem 19. veka pojačana je prirodna prevlaka i do Monta je izgrađen put.

Seoski turizam u Ornu

Otprilike 90 minuta od Caena nalazi se čarobni regionalni park Perche, područje zelenih površina za planinarenje, biciklizam i jahanje. Unutar parka se nalaze i zanimljive antikvarnice, a mi posebno preporučujemo Belleme za neke dobre komade. Ovde se u blizini nalazi nekoliko zanimljivih foodie mesta, počev od Mortagne-au-Perche, gde možete da probate francuski crni puding. U hotelu du Tribunal poslužuju ga u paru sa brusnicama. Ako vozite severno doćićete do Orna i sela Camembert u kojem vas čeka nekoliko seoskih gazdinstava.

Istorija i morski život u blizini Kalea

Iza rute Carrefours of Calais, nalazi se možda i najviše potcenjeno područje Francuske, prepuno istorije, primorskih letovališta, pa čak i močvarnog rezervata prirode. Započnite istraživanje u Azincourtu (Agincourt), mestu čuvene bitke 1415. godine, gde su Francuzi dramatično izgubili od engleske vojske. Cela istorija bitke otkrivena je u odličnom muzeju. Eperlekuekov betonski blokhaus podseća na doba kada je Hitler ovde planirao da lansira rakete V2. Ne zaboravite plažu: duž obale ima puno divnih mesta sa peščanim plažama od kojih je Le Touquet, sa svojim ogromnim vilama u borovoj šumi, verovatno najpoznatiji. Druga opcija je Wimereux, sa svojim plavo-belim kolibama i stenovitim bazenima.

Notr-Dam i dom šampanjca

Rems, grad koji se nalazi na 160 kilometara od Pariza, u regionu Šampanja-Ardeni predstavlja jedan od najznačajnijih gradova Francuske. Istraživanje grada započnite u veličanstvenoj katedrali Notr-Dam u kojoj je krunisano 33 kralja Francuske. Gradnja je započeta 1211. pod pokroviteljstvom nadbiskupa Remsa, a katedrala je trebalo da zameni prethodnu crkvu koja je izgorela u požaru 1210. Radove su nadgledali četiri različita arhitekta (majstora). Remek-delo gotičke umetnosti obiđe više od milion posetilaca svake godine. Posle obilaska katedrale napravite pauzu u Bistro des Anges.

U blizini Remsa ima dosta živopisnih sela, uključujući Hautvillers, gde je Dom Perignon sahranjen u opatiji u kojoj je radio kao podstanar. Ovde restoran / prodavnica Au 36 ne samo da služi ručkove lokalnih specijaliteta, već i prodaje šampanjac po ceni koju biste platili ako biste ga kupili direktno od proizvođača.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
95Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *