Severna Grčka - lepota dostojna antičkih bogova – Travel Magazine

Severna Grčka – lepota dostojna antičkih bogova

Severna Grčka – lepota dostojna antičkih bogova

Većina turista Grčku poistovećuje sa sunčanim peščanim plažama njenih rajskih ostrva ili sa istorijskim i šoping turama u Atini. Pomalo zapostavljena, a podjednako atraktivna je Severna Grčka.

Prirodne lepote, istorijsko nasleđe, raznovrsnost atrakcija i specifična tradicija ove regije čine je odličnom destinacijom za posetu. Mi vam dajemo samo nekoliko razloga da je stavite na svoju putničku listu želja. Dovoljno je reći da su po predanju, antički bogovi i boginje živeli upravo ovde, na legendarnoj planini Olimpu.

Druga strana Grčke

Za razliku od većine ostrvskih destinacija u Grčkoj, koje su uglavnom aktuelne tokom letnje sezone, sever vam nudi jedinstvena iskustva tokom cele godine. Među fantastičnim pejzažima ovog dela zemlje izdvaja se klisura Vikos u planinskom lancu Pind, koja je dugačka 20km, a u nekim delovima je duboka 900 i široka 100m. Najdublja je klisura na svetu proporcionalno svojoj širini, zbog čega se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda, a pešačke ture po nacionalnom parku Vikos su zaista nesvakidašnje iskustvo.

Severna Grčka je dom najdublje klisure na svetu

Foto: Heinz Melion from Pixabay

Manastiri Meteori, smešteni na spektakularnim stenovitim formacijama, nalaze se u blizini Kalambake i najvredniji su manastiri u Grčkoj nakon onih na Svetoj Gori. Na listi su Svetske kulturne baštine UNESCO-a, a skupinu čine Veliki Meteor (Preobraženjski manastir), Varlaam, manastir svete Varvare, manastir svetog Nikole Anapauskog, manastir svetog Stefana i manastir svete Trojice.

Meteori su čuveni kompleks manastira u Grčkoj

Foto: Ioannis Ioannidis auf Pixabay

Avanturistima se preporučuje da obavezno osvoje najvišu planinu Grčke, čuveni Olimp, a najbolja stvar u vezi sa regionom Severne Grčke je što nakon upoznavanja predivnih prirodnih lepota i njenih duhovnih i istorijskih dragulja, možete nastaviti do neke od plaža uz egejski obalu. Najpoznatija su svakako letovališta na Halkidikiju, ali i do prelepih Sporada – Skijatosa, Skopelosa i Skirosa, na primer, može se stići lako, trajektom.

U Severnoj Grčkoj nalazi se Olimp

Foto: Free-Photos from Pixabay

Ukusni sastojci…

Plodna zemlja i povoljni uslovi omogućavaju gajenje raznovrsnih poljoprivrednih kultura. Tokom posete malim selima možete isprobati i kupiti domaće proizvode od nara, pomorandži, jabuka, oraha, maslina, kivija, višanja, dunja, limuna, pa čak i japanskih jabuka. Ukoliko boravite u Solunu, posetite neku od gradskih pijaca i uživajte u raznovrsnosti boja i mirisa.

…božanstvena hrana

Gde god da odete u Grčkoj, gostićete se ukusnim specijalitetima. Viševekovni uticaji iz susednih zemalja učinili su domaća jela kompleksnim i bogatim. Svakako vredi probati aromatične ćufte soutzoukakia i zečji paprikaš sa crnim vinom – kouneli stifado. Rustično jelo spetzofai pravi se od kobasice, paprike i paradajz-sosa.

Zahvaljujući ukusnim sastojcima, specijaliteti Severne Grčkeimaju božanstven ukus

Foto: Gordana Stanisic from Pixabay

Hajking

Severna Grčka obiluje raznovrsnim terenom i pravi je raj za ljubitelje hajkinga. Pešačkih staza ima mnogo – i to različitih stepena težine. Među poznatim je staza koja vodi kroz dolinu reke Voidomatis. Ovo je jedna od najčistijih reka u Evropi, okružena netaknutom prirodom i deo je nacionalnog parka Vikos. Preko nje vodi mnoštvo prelepih kamenih mostova, a reka je popularna destinacija i za ljubitelje raftinga i kajakinga. Jedna od kraćih i manje zahtevnih staza je Kentaurov put u Tesaliji. Ova staza je dugačka samo 1,5km i vodi kroz gustu šumu. Popularna hajking destinacija je i Nacionalni park Pind. I obližnja ostrva, kakvo je Skijatos, mogu se pohvaliti stazama za šetnju i hajking.

Na reci Voidomatis ima više prepeih kamenih mostova

Foto: Karl Egger auf Pixabay

Plaže

Severna Grčka obiluje atraktivnim plažama. Među poznatim letovalištima su Polihrono, Nikiti, Neos Marmaris, Pefkohori, Hanioti, Jerisos i Nea Kalikratija. Među vrhunskim obližnjim plažama su Fakistra (Pilion), Papa Nero (Pilion) i Mylopotamos (Pilion).

Severna Grčka ima višeodličnih plaža na egejskoj obali

Foto: RmX86 from Pixabay

Skijališta

Priznaćete, nema baš mnogo turističkih destinacija u čijem opisu možete prvo čitati o sunčanim plažama, a zatim u nastavku o skijalištima. Severna Grčka se zimi može pohvaliti impresivnim količinama snežnih padavina, koje omogućavaju odličnu zabavu ljubiteljima skijanja i snoubordinga. Među poznatim rizortima su Elatochori (Pijerijske planine, odnosno Šapka) u blizini Katerinija i Agriolefkes Pelion ski-centar iz koga se pruža spektakularan pogled na Egejsko more. Poznat kao zimski Mikonos je ski-rizort Kajmakčalan (Voras) na planini Nidže. Ova destinacija ima i veliku istorijsku vrednost – budući da su se ovde tokom Prvog svetskog rata odigrale neke od najžešćih borbi na Solunskom frontu. Na Kajmakčalanu je podignuta spomen-kapela u kojoj je bilo sahranjeno srce dr Arčibalda Rajsa, a južno od kapele je kosturnica srpskih vojnika palih u borbama na Solunskom frontu.

Severna Grčka ima i nekoliko kvalitetnih skijališta

Foto: Rolf van de Wal from Pixabay

Cipuro

Grci vole da uživaju u dobroj hrani, ali i u dobrom piću. Severna Grčka poznata je po vrhunskom vinu, i postoje vinske rute na kojima možete obići lokalne vinarije uz degustacije. Ipak, ponos severa je cipuro, vrsta alkoholnog pića koje podseća na našu lozovaču. Pravi se od grožđa i sadrži između 40 i 45 procenata alkohola. Postoje i varijante sa anisom, a najčešće se služi ohlađen, uz meze (dok se na Kritu, na primer, služi posle jela za bolju probavu i tamo je poznat pod imenom cikudija).

Prema poslednjim informacijama, Grčka će prve turiste primiti možda već u julu. Saznajte više o ležernom ostrvu Kosu, i o čuvenoj gastronomiji ove zemlje.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Cipuro je alkoholno piće slično lozovači

Foto: DanaTentis from Pixabay

Podelite ovaj članak...
274Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *