Destinacije – Sidi Bu Said - plavo-beli grad umetnosti – Travel Magazine

Sidi Bu Said – plavo-beli grad umetnosti

Sidi Bu Said – plavo-beli grad umetnosti

Sidi Bu Said je, mnogi tvrde, najlepše i jedno od najpoznatijih mesta u Tunisu. Ovaj gradić na severu zemlje od prestonice je udaljen 20km i spada u obavezne poludnevne izlete u ovom delu zemlje.

Osnovan je u 12. veku, a od 18. veka u njemu svoje rezidencije grade turski guverneri i bogati Tunišani. Odlikuju ga očuvana tradicionalna arhitektura i zdanja obojena u belo i plavo. Zbog svoje lepote poznat je i kao grad umetnika. Ovde su, između ostalih, živeli slikari Pol Kle i August Make, filozof Mišel Fuko i nobelovac Andre Žid.

U Sidi Bu Saidu, u zavisnosti od vremena koje imate na raspolaganju, možete posetiti više atrakcija. Mi vam predstavljamo one nezaobilazne.

Palata Dar Nejma Ezzahra

Ovu kuću je izgradio baron Rodolphe d’Erlanger, francuski slikar i muzikolog, kao svoj dom u Sidi Bu Saidu. Bio je poznati orijentalista svog vremena, specijalizovan za arapsku muziku. Njegovo najpoznatije delo je La Musique Arabe. Tokom Drugog svetskog rata kuću su zauzele i opljačkale nemačke trupe. Danas je ovo Centre des musiques arabes et méditerranéennes, muzej posvećen arapskoj i mediteranskoj muzici. Osim po brojnim zanimljvim istorijskim artefaktima, muzičkim instrumentima i umetničkim delima, muzej je poznat po koncertima, izložbama i muzičkim manifestacijama koje se održavaju tokom cele godine. Među najpoznatijim je Festival poezije Jdira. Zbog svoje autentičnosti, palata je i popularno mesto za snimanje filmova.

D’Art Lella Salha i Des Metiers

Pijacu na otvorenom krasi živa atmosfera i graja prodavaca koji vas pozivaju da kupite njihovu robu i da se dogovorite oko cene. U malim radnjama i na brojnim tezgama mogu se videti tipični suveniri – tradicionalna odeća, keramika, začini, kožne torbe i galanterija i rukotvorine. Slobodno se šetajte, razgledajte i uživajte u autentičnoj atmosferi. Ipak, imajte na umu da je ovo jedna od najposećenijih turističkih atrakcija Tunisa i da su cene suvenira među najskupljim u zemlji. Odaberite neku sitnicu koja će vas podsećati na prelepi Sidi bu Said, a ozbiljnu kupovinu je bolje da obavite u sukovima Tunisa ili Susa.

U Sidi Bu Saidu cene suvenira su izuzetno skupe

Foto: Jean-Paul Verpeaux from Pixabay

Muzej Dar el-Annabi

Postavka muzeja posetiocima dočarava tradicionalni način života, svakodnevicu i važne običaje Tunišana. Bogato dekorisane nošnje, tradicionalno uređen enterijer, svadbeni običaji, samo su deo bogatog istorijskog nasleđa koje ćete ovde upoznati. Uz kupljenu ulaznicu posetioci dobijaju šolju osvežavajućeg čaja od nane. Muzej se nalazi u tradicionalnoj vili iz 18. veka. Njeni delovi koji se mogu istražiti su privatna biblioteka, soba za molitvu, spavaće sobe, dnevna soba, orijentalna bašta i terase koje nude pogled na Sidi Bu Said.

Cafe des Delices

Nakon šetnje kaldrmisanim uličicama, bogato ukrašenim bugenvilijama, hibiskusima, oleandrima i drugim mediteranskim rastinjem, Cafe des Delices je savršeno mesto za predah i sumiranje utisaka. Legendarni kafe na litici sa pogledom na more i marinu, uređen je tradicionalno i poznat je kao savršeno mesto za posmatranje zalaska sunca. U njemu se može popiti kafa ili tradicionalni čaj od nane sa pinjolima, uz koji savršeno idu tipični slatkiši sa šećernim sirupom, ili ako želite, nargila. U kafeu se služi i hrana, kako tradicionalna, tako i pice i sendviči. Treba reći da su cene visoke, a kvalitet i usluga, osrednji. U ovaj kafe se dolazi radi atmosfere i savršenog pogleda, a vrhunsku hranu i uslugu očekujte na nekom drugom mestu. Kafe je postao dodatno popularan nakon što ga je francuski pevač Patrick Bruel opevao u svojoj hit šansoni iz 2000. godine – Au Cafe des Delices.

Saznajte više i o Šefšauenu, Plavom gradu, i Maroku, zemlji Amazira. Pročitajte zašto je Fayoum oaza najbolje čuvana tajna Egipta.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
818Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *