Destinacije – Sigirija - drevni grad na vrhu stene – Travel Magazine

Sigirija – drevni grad na vrhu stene

Sigirija – drevni grad na vrhu stene

U blizini grada Dumbele u centralnoj provinciji Šri Lanke, na zaravnjenom vrhu monolitne stene visoke 180 metara, koja se izdiže iz džungle i dominira okolinom, leži drevni grad.

Stena Sigirija je ostatak očvrslog magmatskoge čepa iz davno ugašenog vulkana, formirana je pre dva miliona godina piše National Geographic Srbija. Njena okolina naseljena je od pre oko 20.000 godina pre naše ere, a njene pećine korišćene su kao skloništa i svetilišta.

Sigirija i 200 stepenika

Grad Sigirija na vrhu stene je podigao u V veku naše ere kralj Kasijape I. Željan vlasti, svrgao je svog oca, moćnog Datusena, sa trona tako što ga je ubio, dok je njegov brat, do kog je nasilno preuzeo tron, pobegao u Indiju.

Živeći u stalnom strahu od bratovog povratka, svoju prestonicu je izgradio na steni kako bi stalno imao pregled na okolinu. Kasijape je živeo izolovan u svojoj raskošnoj palati i uživao je u velikom bogatstvu.

Do vrha stene vodi gotovo 200 stepenika, a do danas su se sačuvale dve ogromne kamene lavlje šape na ulazu u palatu, a istraživanja su potvrdila da se unutra ulazilo kroz lavlju čeljust. Sama ivica stene je bila ograđena zidom a unutar zidina, kompleks je bio podeljen na tri dela.

PROČITAJTE I…

Šri Lanka – Peradenija, Kolombo i još ponešto

Područje Gornje palate zauzimalo najviši, severozapadni deo. Sa druge strane područje Donje palate zauzimalo je donji, severoistočni deo, dok su treći deo kompleksa predstavljale bašte i vrtovi na južnom kraju u kojima su se gajile raznovrsne voćke i ukrasne biljke. Kruna Sigirije bila je Nebeska palata koja se nalazila na samom vrhu stene.

Sigurija lezi na vrhu stene

Foto: Mike Swigunski from Unsplash

Sigirija – raskošni vrtovi i 500 konkubina

Sigirijski vrtovi su spadaju u najstarije na svetu, a bili su među najraskošnijim svog vremena. Kompleks vrtova su činila tri dela: vodeni, terasasti i kameni. Vodeni su činili brojne fontane i bazeni u kojima su se kupale kraljeve konkubine kojih je, prema legendi, bilo čak 500.

Sigurija vrtovi

Foto: Dragon Hunter from Unsplash

O tome kakav je inženjerski poduhvat bio ovaj sistem bazena, vrtova i fontana govori činjenica da cisterne i podzemne cevi kojima su se punili, funkcionišu i danas. U kamenim vrtovima nalazaio se amfiteatar u kom je kralj imao svoj isklesani kameni tron. Terasasti vrtovi bili poređani su oko stene i vode.

Indija je treća po veličini ekonomija Azije
PROČITAJTE I…

Neverovatna Indija – zemlja raznolikosti i kontrasta

Freske Sigirije

Od prilike na sredini uspona prema vrhu, pod jednim ispustom u steni, nalaze se freske devojaka (Devojke u oblacima) sa, najčešće, golim grudima. Prema jednom zapisu, tu je prvobitno bilo 500 takvih crteža, koje upadljivo liče na freske u Ajanti (Indija), a danas se mogu videti još 22 koje su 1970ih delom restaurirane.

Zid – ogledalo

Uz put prema vrhu, kratko pre severne zaravni, nalazi se zid – ogledalo. Za kraljevog života je malter na tom zidu bio poliran do visokog sjaja. Tu su se za vreme između sedmog i jedanaestog veka nastali zapisi, koji su najstariji svedoci singaleškog pesništva. Ovi zapisi imaju veliki značaj za izučavanje singalskog jezika.

Samoubistvo

Kasape je na kraju izvršio samoubistvo, a prestonica je vraćena u ravničarski Anuradapuri, gde se i ranije nalazila. Njegova veličanstvena palata, poznata po bogatstvu i raskoši, bila je opljačkana i pretvorena u budistički manastir.

Ostale zanimljive destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
8Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *