Destinacije – Sijena - biser Toskane vredan pažnje – Travel Magazine

Sijena – biser Toskane vredan pažnje

Sijena – biser Toskane vredan pažnje

Sijena se često pominje u istom dahu sa svojim nekadašnjim rivalom, Firencom. Kao “drugi” grad u najpoznatijoj italijanskoj regiji, Sijena se obično uključuje u obilazak Toskane ili kao jednodnevni izlet iz Firence. Iako joj nedostaju svetski poznati muzeji i renesansna istorija Firence, Sijena ima puno toga što će zaokupiti posetioce. Tu su romantični istorijski centar (centro storico) sa uskim uličicama i prolazima, odlične prilike za šoping kao i mnoštvo prijatnih tratorija.

Surealna mesta Italije
PROČITAJTE I…

Nadrealna mesta Italije

Gradski život u Sijeni vrti se oko Kampa, kako se naziva glavni gradski trg (Piazza del Campo). Ovaj veliki trg u obliku školjke referentna je tačka za gotovo sva mesta u gradu. Preporučujemo dobru uličnu mapu centra, koja je dostupna u većini hotela, umesto ili pored sistema za navigaciju na vašem pametnom telefonu. U vijugavim ulicama Sijene i između visokih, debelih zidova građevina od cigle i kamena, možete imati problema sa signalom na mobilnom telefonu.

Istorija Sijene

Naselje koje će postati Sijena osnovali su Etrurci. Oni su kontrolisali veći deo centralne Italije pre uspona Rima, a naprednim tehnikama navodnjavanja bitno su izmenili središnju Italiju. Rimljani su osnovali grad na mestu etrurskog naselja.

Međutim, padom Rima u 4. veku nove ere, Sijena je bila preplavljena talasima invazija. U različita vremena bila je važan trgovački centar za robu koja se kretala italijanskim poluostrvom gore-dole. Do 13. veka, stvorena je Republika Sijena koja je prerasla u bogati, moćni bankarski centar, uzoran evropski grad i jak rival Firenci. Međutim, kuga je desetkovala Sijenu 1348. godine i grad nikada više nije povratio svoju moć niti značaj.

Dobrim delom zbog kuge, Sijena je postala grad zarobljen u vremenu. Kompaktan plan grada, sa ulicama koje izviru iz Pjace del Kampo i obavijaju se oko nje, nije se promenio od 1300-ih. Većina građevina, fontana, crkava, spomenika, pa čak i imena ulica još uvek datiraju iz tog perioda.

Šta videti

Pjaca del Kampo: Glavni trg u obliku školjke u Sijeni je užurbano područje grada od jutra do mraka. Ovaj spomenik srednjovekovnom urbanističkom planiranju završen je 1300-ih godina. Duž trga su nanizane elegantne palate, jedna nalik drugoj, od kojih mnoge još uvek pripadaju starim sijenskim porodicama koje vode poreklo iz najranijih dana grada.

Sijena Pjaca del Kampo

Foto: Zotx from Pixabay

Palaco Publiko i Tore del Manđa: Smešten na dnu trga, Palaco Publiko (Palazzo Pubblico) je gradska kuća Sijene još od 1200-ih. Značajan ciklus fresaka umetnika Ambrođa Lorencetija, “Alegorija efekata dobre i loše vladavine”, nalazi se u Gradskoj kući i pruža fascinantan pogled na srednjovekovni život grada i zemlje. Popnite se na toranj (Torre del Mangia) za fantastičan pogled na grad i okolinu.

Duomo: Rezervišite unapred ulaznicu kako biste posetili spektakularnu katedralu u Sijeni. Duomo je poznat po fasadi od ružičastog mermera i prugastoj strukturi, sa prugama od belog i zelenog mermera. Posetioci obično imaju pristup unutrašnjosti katedrale, kripti i krstionici, mada se to menja u zavisnosti od doba godine. Uz malo sreće, moći ćete da vidite neke od neverovatno složenih mozaika u mermernim podovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Toni (@tofre0402)

Podelite ovaj članak...
312Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *