Destinacije – Sijena - biser Toskane vredan pažnje – Travel Magazine

Sijena – biser Toskane vredan pažnje

Sijena – biser Toskane vredan pažnje

Santa Marija dela Skala: Preko puta katedrale nalazi se Santa Marija dela Skala (Santa Maria della Scala), jedna od prvih evropskih bolnica. Bolnica je bila namenjena hodočasnicima koji su stizali u Sijenu na putu za Rim. Danas je to muzej koji nudi zanimljiv pogled na srednjovekovnu medicinu, ali i interesantne freske.

Palio di Sijena: Ako planirate putovanje unapred, onda ga možete uklopiti sa čuvenom konjičkom trkom. Pjaca del Kampo je ispunjena peskom, konji se jašu neosedlani, a u trci ne mogu učestvovati rasna grla. Palio je pravi vremeplov koji posetioce i meštane vraća u srednji vek. Manifestacija se održava svake godine 2. jula i 16. avgusta. Imajte na umu da ako posećujete grad u ovom periodu, cene smeštaja su veće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Insta_Palio (@insta_palio)

Hrana i piće

Neposredno pored Kampa, nalazi se “Caffè Fiorella” koji po mnogima nudi najbolju kafu u gradu. Odlično mesto za kratak prepodnevni predah od obilaska. Kao suvenir ili samo kao ukusnu poslasticu, ne propustite rićareli (ricciarelli), mekani kolačić od badema, specijalitet Sijene. Pekara “Il Magnifico” pravi neke od najboljih u gradu. Svakako, izbegavajte turističke mamce, preskupe restorane na Pjaci del Kampo. Ješćete bolje i platiti znatno manje ako se samo ulicu ili dve udaljite od trga.

Lokacija i kako stići

Sijena je smeštena u centralnoj Toskani, oko 70 kilometara jugo-jugoistočno od Firence. Grad je sagrađen na nekoliko brda usred još brdovitijeg pejzaža. Brda Kjanti (Chianti) nalaze se na severu, a Val d’Orća (Val d’Orcia) na jugu. Ovo su područja poznata po vinogradima ali i po tipičnim toskanskim pejzažima. Autostrada A1, glavni italijanski autoput koji se proteže pravcem sever-jug, nalazi se istočno od Sijene i udaljen je oko sat vremena.

Aerodromi u Pizi i Firenci su najbliži. Iz ovih gradova ćete do Sijene lako stići vozom. Ukoliko iznajmite automobil, vožnja iz Firence traje oko sat i po, a iz Rima oko dva i po sata, u zavisnosti od saobraćaja. Ako u Sijenu dolazite svojim automobilom, unapred proverite sa hotelom gde se možete parkirati jer je centar Sijene samo za pešake.

alberobello je gradic neobicnih kuca
PROČITAJTE I…

Alberobello – italijanski gradić iz bajke u kojem postoje najneobičnije kuće na svetu

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
312Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *