Destinacije – Sijera Leone - skriveni dragulj Afrike – Travel Magazine

Sijera Leone – skriveni dragulj Afrike

Sijera Leone – skriveni dragulj Afrike

Sijera Leone je zaboravljeni raj sa svojim belim, peščanim plažama i kristalno čistom obalom. Ipak, kada većina ljudi razmišlja o Sijera Leoneu, misli na građanski rat, “krvave” dijamante i učestale sukobe. Međutim, ova destinacija zaslužuje šansu.

Sijera Leone ima jednu od najlepših obala zapadne Afrike i neverovatne divlje životinje, uključujući preko 11 vrsta primata i retkog pigmejskog nilskog konja.

Sijera Leone je nekada bila omiljena destinacija stranaca

Osamdesetih godina, obala oko glavnog grada Freetown u Sijera Leoneu bila je prepuna vrhunskih odmarališta, koje je svake nedelje gostila hiljade i hiljade turista. Godišnje ovde je dolazilo preko 100.000 turista samo iz Francuske.

Kada je 1991. izbio građanski rat, Sijera Leone je nestala iz turističkih brošura, turisti su prestali da dolaze, a privatna predratna odmarališta su postala pusta i ruševine.Građanski rat je pustošio zemlju više od 10 godina i konačno se završio 2002. Na kraju sukoba procenjeno je da je gotovo dve trećine stanovništva Sijera Leonea raseljeno.

U poslednjih 20 godina Sijera Leone je uložila ogromne napore da se obnovi, ali sreća nije bila na njenoj strani. Od 2014. do 2016. godine Sijera Leone je teško pogodila epidemija ebole, pa su turisti i dalje izbegavali ovo područje. Kada je konačno “stala” na noge desio se Covid-19 koji je stopirao njene snove o turizmu.

Havana gradovi sveta
PROČITAJTE I…

Gradovi sveta nestvarnog kolorita

Da li je Sijera Leone danas sigurna?

Sada je prošlo skoro 20 godina od završetka građanskog rata i 5 godina kako je zemlja proglašena slobodnom od virusa ebole. Iako je zemlja postigla veliki napredak u tome da postane sigurna za posetioce, još uvek nije privukla turiste u istom broju kao ranije.

Danas će vam ministarstva inostranih poslova stranih država reći da je „Sijera Leone postigla značajan iskorak nakon 4 demokratska izbora od završetka svog građanskog rata 2002. godine i da je politička situacija stabilna“. Takođe će vam pružiti savet koji je sličan mnogim destinacijama za odmor, savetujući vas da budete oprezni sa džeparošima i otvorenim prikazima bogatstva.

U pesku vremena naslovna
PROČITAJTE I…

U pesku vremena – nova knjiga Sonja Lapatanov o Crnom kontinentu

Koja su najbolja područje za posetu u Sijera Leoneu?

Sijera Leone je na jugozapadnoj obali zapadne Afrike, između Gvineje i Liberije. To je otprilike osmočasovni let iz Evrope. Glavni grad, Freetown, nalazi se na poluostrvu, na zapadu zemlje i najpopularnija je destinacija. Kao grad koji ćete sigurno posetiti, nudi dosta peščanih plaža i prosečne temperature tokom cele godine od oko 28°C.

Svi hoteli duž Freetown obale su novi i namenski izgrađeni, a lokalni turistički radnici se nadaju da će posebno privući posetioce iz čitave zapadne Afrike i Evrope.

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
77Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *