Destinacije – Sofija - destinacija za kraći vikend odmor – Travel Magazine

Sofija – destinacija za kraći vikend odmor

Sofija – destinacija za kraći vikend odmor

Kada se planiraju kraća vikend-putovanja, većina putnika sanja o Parizu, Rimu, Stokholmu i Londonu. Ali odlična city-break destinacija nalazi se u našoj neposrednoj blizini.

Prestonica Bugarske može se pohvaliti mnogim zanimljivim istorijskim atrakcijama i bogatom kulturnom scenom. Bugarska gastronomija, slična našoj, oduševiće svakog posetioca, a svakako treba pomenuti i odlična lokalna vina.

Istorijsko blago

Lagana šetnja po gradskom centru omogućava posetiocu da otkrije slojeve bugarske istorije, obilazeći rimske ruševine, zdanja izrađena u vizantinskom, osmanskom, ali i sovjetsko-socijalističkom stilu. Simbol grada je jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu – impozantna neo-vizantinska katedrala Aleksandra Nevskog. Poznata je po zlatnim kupolama, a izgrađena je u čast 200.000 ruskih vojnika koji su život dali za bugarsku nezavisnost tokom Rusko-turskog rata (1877 – 1878).

Ako vas više zanima dalja istorija, tračansko zlato i rimski artefakti, provedite nekoliko sati u Nacionalnom istorijskom muzeju. Odmorite se prostranim vrtovima i slikajte statue ruskih MiG-ova koje su tamo podignute. Za uvid u decenije iza Gvozdene zavese, posetite Muzej socijalističke umetnosti i otkrijte njegovu zbirku statua, slika, ali i propagandnih filmova.

Simbol grada je jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu - impozantna neo-vizantinska katedrala Aleksandra Nevskog

Foto: Michael4Wien from Pixabay

Bogata kulturna scena

U okviru Nacionalne galerije 2015. godine je otvorena nova zgrada – Kvadrat 500. Nalazi se u blizini katedrale Aleksandra Nevskog. Ovde možete da se divite najvećoj kolekciji srednjovekovnog slikarstva u zemlji, kao i impresivnoj zbirci savremene umetnosti. Obavezno svratite i u Gradsku galeriju Sofije, u kojoj se smenjuju zanimljive izložbe bugarskih slikara i vajara. Ljubitelji opere i baleta treba da iskoriste priliku da u Sofijskoj operi uživaju u izvođenju nekog od voljenih komada, a veče možete provesti i uz odličnu Sofijsku filharmoniju.

Balkanska kuhinja

Kao i u Srbiji, u Bugarskoj je tradicionalna hrana važan deo društvenih rituala i interakcije. Započnite dan kao lokalac probajući sveže pečenu banicu, vrstu pite omiljenu i u našim južnim krajevima. Danas postoji više vrsta punjenja, sa spanaćem, bundevom, jabukama i cimetom i sl., ali tradicionalna banica je sa sirom (a ime je izvedeno iz reči gibanica). Banicu ćete naći na svakom ćošku, a među poznatim lokalnim pekarama su Hlebar, Furna i Cafe Ma Baker.

Za ručak možete da isprobate čuveni bugarski roštilj, šopsku salatu i domaću rakiju. Uz večeru obavezno probajte i neko od lokalnih vina, od kojih je na posebno dobrom glasu mavrud. Orijentalni slatkiši su kao i kod nas zaostavština nakon dugog perioda pod Turcima. Ipak, Sofija ide u korak sa vremenom, pa se poslednjih godina u gradu otvaraju i restorani specijalizovani za vegetarijansku i vegansku hranu, kao i oni koji nude fuziju tradicionalnih jela i novih kulinarskih trendova.

Započnite dan kao lokalac probajući sveže pečenu banicu, vrstu pite omiljenu i u našim južnim krajevima

Foto: Ali Eminov from Flikr

Šoping u Sofiji

Istina je da ako ste tokom svog vikend-putovanja planirali ozbiljan šoping, zaista je trebalo da se odlučite za posetu Rimu, pre nego Sofiji. Ali i ovde možete obaviti kupovinu u nekim od zanimljivih malih butika i prodavnica lokalnih dizajnera, po povoljnijim cenama nego u zapadnoj Evropi. Ipak, nemojte propustiti priliku da iz Sofije kući ponesete neke od autentičnih suvenira. Posebno su kvalitetni kozmetički proizvodi od ružinog ulja, budući da je Bugarska najveći svetski proizvođaj ovog vrednog sastojka. Među zanimljivim suvenirima su domaća vina od maline, sirevi i začini.

Izlet u prirodu

Sofija se nalazi u podnožju planine Vitoša, čiji najveći deo je obuhvaćen nacionalnim parkom. Ovaj park je jedan od najstarijih u Evropi. Uživajte u hladu borovih i hrastovih šuma ili se prošetajte nekom od brojnih treking staza do obližnjih sela. Ljubitelji prirode treba da posete Zlatnite mostove, geološki fenomen „kamene reke“ koja se proteže na nadmorskoj visini od 1.700 do 1.350m. Nezaobilazna je i poseta 25m visokom vodopadu Bojana, koji svojom kristalno-čistom vodom mami posetioce.

Tokom zime, Vitoša je jeftina opcija za skijaše, ali u odnosu na velike bugarske rizorte kakvo je Bansko, ima rudimentalnu ponudu. I neskijaši mogu da autobuskim linijama 111, 122 i 123 dođu do gondole Simenovo, a zatim uživaju u šetnji po snežnoj šumi.

Inače, putnici od ovog leta mogu lako do vinjete za Bugarsku. Pročitajte još i zašto je ova zemlja turistička destinacija u usponu, a saznajte više i o njenoj pomalo specifičnoj atrakciji – vampirskim sahranama.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Ljubitelji prirode treba da posete Zlatnite mostove, geološki fenomen "kamene reke" koja se proteže između 1.700 i 1.350m nadmorske visine

Kamena reka na planini Vitoša, Foto: Stella from Flikr

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X