Destinacije – Šta sve možete da vidite za jedan dan u Monte Carlu? – Travel Magazine

Šta sve možete da vidite za jedan dan u Monte Carlu?

Šta sve možete da vidite za jedan dan u Monte Carlu?

Kneževina Monako možda jeste mala, ali leži na Sredozemnom moru i graniči se sa Francuskom, a Italija joj je vrlo blizu pa je idealna za jednodnevne posete. Zanimljivo je da se Monte Karlo često smatra glavnim gradom Monaka, ali zapravo je jedan od četiri vladina okruga. Prednost njegove kompaktne veličine (nalazi se na 1,95 kvadratnih kilometara), je u tome što ga vrlo lako možete istražiti. Mi vam donosimo nekoliko naših najboljih saveta o tome šta biste mogli da radite u Monaku tokom jednog dana.

Monako ima najskuplji Airbnb smestaj
PROČITAJTE I…

Evropska metropola sa najskupljim Airbnb smeštajem je…

Bez obzira da li se vas zanima kulturni sadržaj, šoping ili odlazak u neki fini restoran, Monte Carlo nudi neke sjajne sadržaje zbog kojih ćete sigurni smo hteti da ostanete bar još jedan dan u njemu ili da mu se opet vratite.

1. Kazino Monte Karlo –  najglamuroznija kockarnica sveta?

Monako je po mnogima „evropski Las Vegas„, te je poseta kazinu Monte Carlo nešto što ne smete propustiti. Ova poznata znamenitost nalazi se u spektakularnoj zgradi Belle Epoque u kojoj se nalazi i Opera. Zdanje je osmislio Čarls Garnije, poznati arhitekta pariske Opere, a otvorena je 1875. godine.

The Venetian je jedan od kultnih kazina Las Vegasa, a vožnja gondolom je obavezno iskustvo u njemu
PROČITAJTE I…

Top 5 najboljih kazina na svetu

Unutrašnjost je impresivna kao i spolja, sa ogromnim lusterima i vitražima. Prilikom posete ne zaboravite da sa sobom ponesete pasoš ili ličnu kartu, kao i da se obučete pristojno. Za muškarce je posebno bitno da nosite jaknu i kravatu. Takođe, svi posetioci kazina moraju biti stariji od 18 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monte-Carlo SBM, Monaco Resort (@montecarlosbm) on

2. Katedrala sv. Nikole

Monegaška katedrala, često poznata kao Sveti Nikola je simbol grada i mesto je gde su se venčali princ Renije i Grejs Keli. Izgrađena je 1875. godine u rimsko-vizantijskom stilu, na mestu crkve iz 13. veka, a nalazi se u starom gradu. Ovde se nalazi i grobno mesto princeze Grejs i prijašnjih prinčeva Monaka.  Takođe u starom gradu, ne propustite promenu straže, svakog dana u 11.55.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KATJO (@meindolcevita) on

3. Prinčeva palata

Stražari koji se menjaju svakog dana u 11.55 stoje na straži ispred Prinčeve palate. Ovo je svakako mesto koje morate da posetite jer dominira starim gradom i u blizini je prelepih vidikovca na grad i čarobnih bašti. U apartmanima nalaze se zapanjujuće freske iz 16. veka. Sam stari grad Monte Karla ima nekoliko slikovitih kaldrmisanih ulica u kojima se nalaze fini restorani i prodavnice sa suvenirima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mike Ehrenhard (@sunsurfer74) on

4. Formula jedan

Monako je poznat po svojoj povezanosti sa trkama Formule 1. Godišnja trka održava se u trećoj nedelji maja, a do ulaznica i smeštaja je vrlo teško doći, zato je poželjno da rezervišete unapred! Staza Formule 1 je u srcu grada te je možete istražiti i van sezone. Automobile Club de Monaco, koji organizuje Grand Prix i reli Monte Carlo, ima popularnu prodavnicu trkačkih suvenira na ulici Ruimal Grimaldi 46.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jim Perkins (@jimp5150) on

5. Vrtovi u Monaku

Egzotični vrtovi sadrže hiljade retkih biljaka, kao i pećinu. Rose Garden Princess Grace nalazi se u parku Fontvieille, a nedavno je preuređen i proširen. U njemu se nalazi 8.000 grmova ruža i 300 različitih sorti. Zoološke vrtove je zabavno posetiti ako imate decu sa sobom ali čak i ako ste solo, jer niko od nas nije izgubio ono dete u sebi koje bi moglo da se odupre ovom svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alizé & Thibault🥥Travel Addict (@coco_island_blog) on

6. Okeanografski muzej Monaka

Ako imate samo jedan dan u Monaku, okeanografski muzej je šteta ne posetiti jer sadrži akvarijum svetske klase sa 4.000 vrsta riba. Postoji čak i mogućnost „maženja“ ajkule (na sreću vrlo malih ajkula!) Naime, u posebnom rezervoaru možete da plivate, a ajkule će doplivati do vas ako požele. U sklopu muzeja nalazi se i restoran na terasi i dobro opskrbljena suvenirnica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MORGANE (@mommpomm) on

7. Monaco Top Cars Collection

Još jedna zanimljiva atrakcija grada je Monaco’s Vintage Car Collection kneževske porodice. U sklopu ove bogate zbirke kola koje su pređašnji ali i sadašnji knez Monaka kupovali postoji gotovo 100 klasičnih automobila, trkački automobili Formule jedan i vrlo retki ružičasti Mercedes Benz 300 SL Gullwing Coupe. Lexus LS600h Landaulet je ekološki napredni hibrid koji se koristi od venčanja princa Alberta i Charlene 2011. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Xavi Barcelona (@vallssol) on

Naravno, ukoliko ostanete u Monte Carlu i više od jednog dana, takođe bismo vam preporučili jednodnevni izlet u Nicu koja je udaljena tek 23 kilometara, odnosno pola sata vožnje.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
12Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *